in

Kok die Rotterdams gezin vermoordde na gratie vertrokken naar Hong Kong

De tot levenslang veroordeelde Loi Wah C. heeft, op advies van minister Dekker, gratie van Koning Willem-Alexander gekregen.

Hij is in 1988 veroordeeld voor de moord op een Chinees gezin aan de Rotterdamse Statensingel in 1987. Onder de slachtoffers waren een 5-jarig kind en een baby.

De 62-jarige C. kreeg gratie op voorwaarde dat hij Nederland direct zou verlaten. Daarom is hij afgelopen donderdag naar Hongkong, waar hij werd geboren, vertrokken.

De man heeft de viervoudige moord altijd ontkend. Hij diende al zes keer eerder een gratieverzoek in.

Lees ook  Zoon sloeg al in 2012 alarm over seksueel mis bruik van zes dochters door zijn vader, maar werd niet geloofd

In juli wees de minister het zesde gratieverzoek van C. af, maar volgens Mathieu van Linde, de advocaat van C., was dat onrechtmatig.

Het zevende verzoek kreeg een positief advies van het Openbaar Ministerie en de rechter, waardoor de man na 33 jaar de gevangenis mocht verlaten.

“Ik kan op dit moment niets anders doen dan gratie verlenen”, schrijft minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming in een reactie op het verzoek.

“Zowel de rechter als het Openbaar Ministerie adviseert bij het zevende gratieverzoek aan de heer C. onvoorwaardelijke gratie te verlenen nu er geen argumenten meer zijn om gratie te weigeren.”

Lees ook  Moeder wilde kinderen na*kt laten doodvriezen in bos

Schuldig
De gratie neemt de veroordeling niet weg. De dader is nog steeds schuldig bevonden aan de feiten die hij heeft gepleegd en het vonnis blijft staan.

Het is de tweede keer sinds 1986 dat gratie is verleend aan een levenslang veroordeelde in Nederland.

In januari dit jaar werd ook al gratie verleend aan Cevdat Y., die in 1983 zes mensen doodschoot in het Delftse café ’t Koetsiertje.

Kat Max overlijdt na beschieting in Hardinxveld

Drama’s voor Samantha ‘Barbie’ de Jong stapelen flink op: familie en vrienden vrezen het ergste!