in

Kleindochter zet opa in hemd die homozoon ‘klappen zou geven’: ‘Wat een geweldig meisje!’

Een spraakmakend videofragment van televisiemaker Roel Maalderink (28) over twee ouderen en hun kleindochter maakt op sociale media de tongen los. Honderden mensen spreken vol lof over het meisje dat voor het oog van de draaiende camera haar homofobe grootouders terecht durft te wijzen. ,,Ik vind het normaal als twee homo’s hand in hand over straat lopen.”

Roel Maalderink is presentator en filmpjesmaker en gaat voor zijn videoreeks Voxpop van het AD de straat op om willekeurige mensen te interviewen over allerhande thema’s. In de laatste aflevering staat tolerantie jegens homoseksualiteit centraal. Wat vinden we ervan als twee mannen of twee vrouwen hand in hand over straat lopen?

In Purmerend neemt Maalderink de proef op de som. Hij stuit onder anderen op twee ouderen die met hun kleindochter door de stad lopen. Al snel wordt duidelijk dat de grootouders er homofobe ideeën op nahouden. Twee mannen die liefdevol hand in hand lopen of elkaar knuffelen ‘geeft aanstoot’, zo klinkt het. ,,Ze moeten alleen naast elkaar lopen. Ze moeten geen aanleiding geven”, vindt grootmoeder.

Lees ook  Overleden man speeltuin Assen viel al weken kleine kinderen lastig

‘Ik ben bloedserieus’
Al snel loopt het gesprek uit de hand. ,,Als mijn zoon homo is en hand in hand loopt, moet hij maar een portie klappen krijgen”, zegt grootvader stellig. Zijn echtgenote knikt instemmend en barst in lachen uit. ,,Een grapje?”, vraagt Maalderink. ,,Nee”, benadrukt de man, ,,als hij hand in hand gaat lopen, dan vind ik het wel goed als hij een paar klappen krijgt.”

Maalderink checkt nog een keer: ‘Dus als uw eigen zoon homo zou zijn en die krijgt op straat klappen, dan is dat zijn eigen schuld?’ ,,Ja’’, zegt de grootvader, ,,dan krijgt hij er van mij nog een paar klappen bij. Ik ben bloedserieus.” Zijn kleindochter is – tot vreugde van veel kijkers – een hele andere mening toegedaan. ,,Ik vind het best wel normaal als twee homo’s hand in hand over straat lopen. Daar is helemaal niks mis mee.”

Tekst gaat verder onder deze tweet

Ongeloof
Op sociale media heerst veel ongeloof en verontwaardiging over het optreden van de grootouders, maar er is vooral veel lof voor de bemoedigende woorden van het jonge meisje. ,,Wat een super kind. Al dat gewauwel van opa en oma aanhoren en dan toch voor je eigen mening durven uitkomen. Respect”, schrijft Sandra Groes op de Facebookpagina van deze nieuwssite. ,,De wereld heeft meer mensen nodig zoals dit meisje! Ze is onbevooroordeeld, durft zelf na te denken én zich uit te spreken”, vult Linda Kasander aan.

Lees ook  Gehandicapte Peter brutaal uit taxi gezet – chauffeur kreeg het adres niet gevonden

Roel Maalderink is een straatinterviewer in hart en nieren. Zijn filmpjes voor deze site zijn inmiddels duizenden keren gedeeld op social media. Ze worden vertoond in programma’s als Pauw en De Wereld Draait Door en docenten maatschappijleer gebruiken de beelden voor hun studenten. Zijn grote kracht? De man (of vrouw) in de straat een spiegel voorhouden met net even een ander insteek. ,,Je kunt naar de biblebelt gaan en daar vragen stellen over homoseksualiteit. Dat is een stuk saaier dan dat je dat met een kwinkslag doet”, zei hij eerder tegen deze site.

Man dwingt moeder om te luisteren naar het geschreeuw van 17-jarige dochter en 11-jarige zoon terwijl hij ze allebei ver kracht

André Hazes is verliefd, maar ook boos