in

Kinderen kloppen op de deur, gezinsdrama Berghem ternauwernood voorkomen: ‘Enge wanhoopsdaad’

Een 40-jarige man uit Berghem heeft eind vorig jaar en begin dit jaar meerdere keren gedreigd zijn vrouw en twee kinderen en ook zichzelf te doden als zijn op de klippen gelopen relatie niet werd hersteld. Volgens politierechter S. Hermans is een gezinsdrama ternauwernood voorkomen.

Deze donderdag moest de man zich bij de rechtbank in Eindhoven verantwoorden voor mishandeling, stalking en ernstige bedreiging.

Hij had lange tijd een relatie met de vrouw. Samen hebben ze twee kinderen. Toen de relatie spaak liep en hij de echtelijke woning moest verlaten, greep hij zijn vrouw bij de keel. ,,Als ik jou niet kan krijgen, begraaf ik jou en de kinderen”, gaf hij aan.

Een wanhoopsdaad
,,Het was dat de kinderen op de deur klopten, anders weet ik niet wat er was gebeurd”, zei de officier van justitie.

,,Een wanhoopsdaad. Maar wel een heel enge”, vond de officier. ,,Want je weet niet hoe je dat soort dreigementen moet interpreteren.” De man had al eerder gedreigd een pistool te kopen.

Politierechter S. Hermans was het roerend met haar eens. ,,De vraag voor uw omgeving is: is hij rijp voor het gesticht of zal hij dit nooit doen”, hield hij de verdachte voor.

Lees ook  Man (40) overleden bij noodlottig ongeval in Geesteren

”Is hij rijp voor het gesticht of zal hij dit nooit doen?”
– S. Hermans, politierechter

Tikkende tijdbom
De man meldde zijn vrouw later dat hij een tikkende tijdbom was. ,,Een zorgelijke manier om uw frustraties te uiten”, concludeerde de rechter.

De man werd begin januari aangehouden. En na drie dagen door de rechter-commissaris weer vrijgelaten met een contactverbod.

Sindsdien houdt hij zich keurig aan de regels. ,,Ik heb spijt van wat ik heb gedaan. De kinderen hadden dit nooit mee mogen maken. Ik bied mijn excuses aan. Vandaag zie ik haar voor het eerst”, zei de man bij de rechtbank.

”De kinderen hadden dit nooit mee mogen maken”

De rechter wilde weten waarom de man zich nu wel aan een eventueel contactverbod zou houden, terwijl hij dat eerder negeerde.

,,Ik heb haar losgelaten. Ik kies nu voor mezelf. Heb een eigen huis gekocht en ik zie de kinderen af en toe, via een vriendin van mijn ex.”

Lees ook  De dochter van Tom Egbers laat weinig aan je verbeelding over:

Stok achter de deur
De reclassering adviseerde een zware voorwaardelijke straf als stok achter de deur, een voortzetting van het contactverbod, een meldplicht, een psychologisch onderzoek en eventueel behandeling.

De vrouw verklaarde toch moeite te hebben met het contactverbod, om praktische redenen. Zowel zij als de man heeft ieder een maatschappelijk werker toegewezen gekregen. Haar inziens kunnen die hun werk niet goed doen mét dat contactverbod.

Rechter gaat met moeite mee
Ook advocaat Kim Elema pleitte tegen oplegging van een contactverbod en meldplicht plus ambulante behandeling.

,,Het gaat al sinds begin januari goed”, vond ze. De rechter ging daar uiteindelijk, zij het met moeite, in mee. ,,Het is allemaal nog zo vers. Het is moeilijk in te schatten wat u gaat doen.”

Hij legde vier maanden voorwaardelijke celstraf op met een proeftijd van twee jaar. ,,Maar denker aan: als u weer appjes stuurt die niet over de kinderen gaan, is dat stalking en gaat u voor vier maanden de cel in”, waarschuwde hij.

De man moet van hem wel meewerken aan begeleiding door de reclassering en aan een eventuele behandeling.

Marieke Elsinga als stout schoolmeisje op nieuwe foto’s

Gorilla met gebrek aan pigment doet mensen wereldwijd versteld staan