in

Kat wordt genezen van kanker aan de hand van elektroschokken om tumor te verwijderen.

Een geredde kat is de eerste in Engeland die genezen wordt van kanker aan de hand van elektroschokken. De voormalige zwerfkat Tigga werd gered dankzij “nooit eerder vertoonde” elektrochemotherapie. Experts hopen dat het in de toekomst ook op mensen toegepast kan worden.

De baanbrekende procedure richt zich alleen op de kankercellen – anders dan de klassieke chemotherapie die ook gezonde cellen beschadigt. Na amper 44 dagen behandeling was de agressieve tumor in haar neus volledig verdwenen. Elektrochemotherapie is een behandeling die in twee fases verloopt.

Eerst krijgt het huisdier een milde dosis van intraveneuze chemotherapie alvorens elektrische schokken toe te passen op het gebied in en rond de tumor. Dat betekent dat de medicijnen enkel de kankercellen zullen aanvallen.

De eigenaars van Tigga, geluidsingenieur Paul Carter en boekhouder Clare Woodley, beiden 39, ontdekten dat de kat ziek was toen ze vorig jaar moeite had om te wandelen en haar evenwicht niet meer kon bewaren.

Paul uit Surbiton, Greater Londen, zei: “Clare is oorspronkelijk van Zuid-Afrika en toen ze verhuisde nam ze Tigga met zich mee. Ze was een gezonde kat, maar had die tumor. Het verscheen vorig jaar en werd alsmaar groter. We probeerden verschillende zalfjes maar niets hielp.”

Lees ook  Humberto Tan vertelt wat hij gaat doen na vertrek bij RTL Late Night

“We lieten een biopsie uitvoeren en het bleek kanker. Ze brachten ons in contact met een specialist die de nieuwe elektrochemotherapie aanbood. We vonden dat we het moesten proberen, want Tigga had een korf nodig om te vermijden dat ze haar neusje bleef openkrabben en zou bloeden.”

“Telkens het bijna genezen was, krabde ze het weer open en zou het opnieuw opflakkeren. Toen we de diagnose van kanker kregen, hadden we de keuze om het zo te laten en te hopen dat het niet groter zou worden. Maar dat is een beroerde levenskwaliteit.”

“Hoewel ze oud was, was ze los van de tumor een erg energieke kat en hopelijk heeft ze nog enkele jaren te leven. Het begon allemaal begin vorig jaar met een wondje. In juni van vorig jaar begon het groter te worden, en in oktober onderging ze de behandeling.”

Lees ook  Gordon: “Ik ben heel erg geschrokken!”

“We probeerden de behandeling en het lijkt erop dat ze een gloednieuwe neus heeft.”

“Na drie weken was ze terug haar oude zelf en sindsdien gaat het alleen maar beter. Op dit ogenblik is ze volledig hersteld en er zijn geen aanwijzingen dat de tumor zal terugkeren.”

Tigga was het eerste huisdier dat de behandeling onderging in North Downs Specialist Referrals in Bletchingley, Surrey. Dit is de enige dierenarts in Engeland die de behandeling toepast.

Gerry Polton, klinisch directeur van de oncologieafdeling, zei: “Normale chemotherapie werkt op het principe dat het meer beschadigend is voor kankercellen dan voor niet-kankercellen. Sommige kankers zijn meer resistent, dus er zijn verschillen in hoe ze op de behandeling reageren. En dat kan meer kwaad dan goed doen voor de patiënt. Bij elektrochemotherapie wordt er op een intelligente manier gefocust op een specifiek gebied en het is een effectieve manier om gezonde cellen te beschermen.”

“De resultaten die we zien bij gevallen als Tigga zijn ongezien en we leren elke dag meer over deze methode.”

Kamelen gediskwalificeerd van schoonheidswedstrijd omdat ze Botox gebruikt hadden.

Deze stier werd zijn hele leven vastgeketend en verwaarloosd. Zijn reactie als hij eindelijk wordt vrijgelaten, is echt aangrijpend …