in

Kamil (34) zocht een beter leven in Nederland, maar werd na amper vijf weken doodgeslagen

Kamil Karasiewicz (34) liet Polen achter zich voor een nieuw leven in Bodegraven. Vijf weken later werd hij doodgeslagen.

Zijn moordenaar wilde hem voorgoed laten verdwijnen in een bos. Met dit verhaal geeft zus Katarzyna (31) haar broer Kamil voor altijd een gezicht.

,,De volgende keer dat ik hen zie, zullen ze een stuk ondeugender zijn.” Met die woorden neemt Kamil afscheid van zijn zus Katarzyna en haar één maand oude tweeling.

Een week later vertrekt hij, vastbesloten een beter bestaan op te bouwen na de dood van zijn moeder. Dat het de laatste keer is dat broer en zus elkaar zien, kan dan nog niemand bevroeden.

Vijf weken later, op 22 juni 2018, gaat het helemaal mis in een huis aan de Bodegraafse Kerkstraat. Daar woont Kamil, geplaatst door een uitzendbureau, met twee Poolse huisgenoten.

Samen met één van hen, de inmiddels 37-jarige Grzegorz K., trekt hij die avond een fles wodka open. Kamil heeft zijn eerste loon gehad, het weekend begint en dat moet worden gevierd.

Maar vreugde slaat die avond om in extreem geweld en Kamil eindigt dood onder aan de trap in het huis. Zwaar mishandeld en onherkenbaar toegetakeld.

,,Dat doe je nog niet eens met een dier”, zegt zijn zus Katarzyna vanuit Polen. ,,Laat staan met een mens.”

Het is een week nadat het Haagse Hof de rechtszaak die draaide om de dood van haar broer afhamerde.

De dader, huisgenoot Grzegorz K., is onherroepelijk veroordeeld tot twaalf jaar cel voor doodslag. Vanuit Polen vertelt Katarzyna via een tolk haar verhaal.

,,Dat hij het lichaam van Kamil wilde verbergen, omdat ‘toch niemand hem zou missen’, was heftig om te horen. Mijn broer was geen jongen om weg te gooien in een bos.”

Hecht
Want zij, haar zus Ewelina en vader Tomasz missen Kamil nog elke dag. Het gezin, dat ooit uit zes mensen bestond, maar door diverse tragedies nu nog maar drie leden telt, heeft ‘levenslang’, zegt Katarzyna. Kamil was haar oudste broer, in een gezin met vier kinderen.

,,Hij had een voorbeeldfunctie en was een heel rustige jongen, iemand die conflicten vermeed. Mijn broer lustte wel een borrel, maar dat kwam ook omdat hij alleen was.

Hij had geen relatie en geen kinderen. Kamil stond daarvoor niet open, omdat hij erg op zichzelf was. Na hem heb ik nog een zus en we hadden nog een andere broer. Ik ben de jongste.”

De Poolse omschrijft dat ze uit een warm nest komt. ,,Onze moeder zorgde vroeger voor ons. Mijn vader was internationaal vrachtwagenchauffeur en daardoor veel weg.

Kamil was heel behulpzaam. Als mijn moeder geen tijd had, hielp hij in het gezin. En ook ons, met schoolwerk.

We hadden wel eens een woordenwisseling, zoals in elke familie, maar waren hecht. Mijn vader is wel eens werk kwijtgeraakt en dan vingen we dat met elkaar op. Door op het land te werken.”

Leukemie
Kamil wil, net als vader, vrachtwagenchauffeur worden. Maar het behalen van de benodigde papieren, loopt moeizaam.

Daarom besluit hij monteur te worden. Uiteindelijk ontstaat het idee om naar Nederland te gaan voor een baan.

Al eerder vertrekt een zoon uit het gezin met dat idee. De jongste broer van Katarzyna gaat Kamil een paar jaar eerder voor.

Hij raakt in de problemen en terug in Polen berooft hij zichzelf in 2017 van het leven. ,,Hij is 28 jaar geworden”, zegt Katarzyna.

Toch gaat ook Kamil weg. Hij neemt dat besluit op het moment dat het gezin weer een vreselijk verlies te verwerken heeft.

,,Onze moeder kreeg leukemie. Ze is 59 jaar geworden. Vlak na haar dood vond Kamil dat hij naar Nederland moest om geld te verdienen.

Lees ook  Verdachte van vermissing Celine (15) ontkent seks: 'Ik wilde alleen helpen'

Ik begreep dat wel. In Polen wachtte hij maar op werk dat er niet was. Via kennissen ging het balletje rollen.

Hij kon terecht in een kaasfabriek. Een week voor zijn vertrek sprak ik hem nog. Kamil vond het fijn dat hij weg kon, met een busje via het uitzendbureau. Direct naar Bodegraven.”

Werken
Hier aangekomen gaat Kamil wonen in een huis aan de Kerkstraat. Met twee landgenoten. De weken in Bodegraven bestaan volgens zijn zus uit werken, wonen en slapen.

,,Geen dingen ernaast. Zo was hij ook gewoon”, zegt Katarzyna. ,,Of hij het naar zijn zin had, is lastig te zeggen.

Hij was er nog maar net vijf weken toen het misging. Mijn broer had het wel fijn op zijn werk, dat vertelde hij aan mijn vader.”

Maar toch blijkt uit die gesprekken dat Kamil het op dat moment ook moeilijk heeft, vertelt Katarzyna.

,,Hij klaagde over zijn huisgenoten, twee voor hem onbekende mannen. Kamil kon moeilijk met hen praten, vertelde hij.

Ze gebruikten middelen en hij kon niet met hen overweg. Een Pool in Nederland zou iets aan een landgenoot moeten hebben.

Maar zo werkt het dus niet. Nu vind ik ook eigenlijk dat daar wel strenger naar mag worden gekeken. Achteraf kwam Kamil terecht bij iemand met een strafblad.”

Strafblad
Want huisgenoot K. heeft, zo blijkt later tijdens de rechtszaak, in Polen al eerder in de gevangenis gezeten voor geweldsdelicten.

In sms-berichten die K. stuurt vlak na de dood van Kamil en voordat hij wordt opgepakt door de politie, schrijft hij bovendien ‘dat hij zich altijd al heeft afgevraagd hoe het is om iemand te doden’.

Op die avond van 22 juni 2018 krijgen hij en Kamil ruzie. Dat gebeurde wel vaker, vertelt K. aan de rechter, bijvoorbeeld over troep in huis.

,,Ik heb hem twee klappen gegeven, een vuilnisbak over zijn hoofd gezet als grap, maakte daarvan een foto en ben buiten een sigaret gaan roken”, verklaarde hij.

Daarna, zo beweert K. ging hij tot vroeg in de ochtend naar een feestje. Bij thuiskomst ziet hij Kamil nog onderaan de trap liggen.

Hij stapt over hem heen om te gaan slapen, is zijn verhaal. Maar het Hof ziet dat heel anders. K. heeft die avond, onder invloed van alcohol en amfetamine, Kamil op twee momenten op brute wijze mishandeld. Terwijl Kamil onderaan de trap vocht voor zijn leven, bezocht K. een feestje.

Ademhaling
Tussendoor komt K. naar huis, zegt het Hof. Dan mishandelt hij Kamil voor de tweede keer. De volgende dag wordt hij gevonden door de politie.

Zijn gezicht is onherkenbaar opgezwollen, zijn ribben gebroken en op enig moment is zijn ademhaling afgesneden.

In zijn hals vinden onderzoekers een schoenspoor, aangebracht door K., die daarna zijn kleding en schoenen in de wasmachine stopte.

Het bewijs tegen de man bestaat naast bloedsporen uit ondersteunende verklaringen van de derde huisgenoot, uitgelezen tekstberichten en afgeluisterde telefoongesprekken.

‘Ik blijf wachten totdat het donker wordt en dan ga ik hem wegvoeren’, schrijft hij aan die man. En later zegt hij in een telefoongesprek dat hij de jongen in de kofferbak kan stoppen, hem naar het bos zou kunnen brengen om te begraven en dat niemand ‘hem zou missen’.

Niet veel later gaat in Polen de telefoon. Het is de werkgever van Kamil. ,,Mijn zus vertelde me ‘Kamil is overleden’”, zegt Katarzyna.

,,Ik geloofde het niet en begreep het niet. Kamil was dronken geworden, omgevallen en overleden. Dat is wat we te horen kregen.”

Moedervlek
Ze vervolgt: ,,Voor mijn vader was het te veel. Hij rouwde nog om de dood van zijn vrouw. Hij werd gebeld toen hij in Nederland was voor werk.

Lees ook  Werkstraf voor verleiden waterpolospeelster (15) met erotische appjes

Of hij Kamil kon komen identificeren. Mijn broer had een typische moedervlek op zijn wang. Alleen daar herkende hij hem aan.

Verder was zijn gezicht verschrikkelijk opgeblazen. Mijn vader herkende zijn eigen kind niet. Zo slecht zag het eruit.”

Terwijl K. vastzit, krijgt de familie pas een maand na die fatale avond het lichaam van Kamil terug in Polen. Ook dan moet Katarzyna een strijd leveren.

,,De papieren klopten niet. Het lichaam werd daarom niet vrijgegeven op het vliegveld. Pas anderhalve week later konden we echt afscheid van hem nemen.

Kamil is begraven vlakbij mijn moeder en andere broer. Maar ik heb er nog steeds moeite mee dat met zijn lichaam is omgegaan alsof het een pakketje was.

Van zijn werkgever in Nederland hebben we ook nooit meer iets gehoord. Hij is kapot, hier heb je hem terug. Zo kwam het over.”

Strafzaak
Na veel voorbereidende zittingen, gaat op 21 november 2019 de strafzaak tegen K. echt van start. Katarzyna is erbij, omdat ze K. ‘in de ogen wil aankijken’.

Pas een week eerder heeft ze begrepen dat de dood van haar broer niet het gevolg was van een ongeluk na een opstootje.

Dat hij is vermoord, dringt in de rechtszaal in Den Haag pas echt door. ,,Als je dan hoort dat hij mijn broer gericht heeft aangevallen, dat is zo heftig”, zegt Katarzyna.

De rechtbank veroordeelt K. in december 2019 tot twaalf jaar cel voor doodslag op Kamil. Tegen die uitspraak gaat K. direct in hoger beroep.

Die zaak startte begin februari. Het Openbaar Ministerie (OM) vond het ‘ontkennen tegen de klippen op’ en eiste weer twaalf jaar cel. Daarmee was het Hof het eens.

,,Het lijkt wel alsof het niet bij hem aankomt. Dat is het enge van het verhaal”, zegt Katarzyna. ,, Al zou hij maar zeggen, ik heb het zo niet gewild.

Dat is ook waar mijn vader mee zit. De dader toont geen medeleven en dat is heel moeilijk. In Polen had hij 25 jaar of levenslang gekregen.

Nu komt hij weg met twaalf jaar. Ik hoop dat hij gaat nadenken. Dat hij weet dat hij iemand heeft vermoord die wel mensen had. Mensen die om hem gaven.”

Gemis
Nu het hoger beroep achter de rug is, probeert Katarzyna haar leven op te pakken. ,,Mijn kinderen zijn gezond en daar geniet ik elke dag van, zo probeer ik positief te blijven.”

Maar het gemis van haar broer Kamil dringt nog dagelijks door. ,,Ik moest verhuizen”, vertelt ze. ,,En bedacht me toen dat ik geen enkele broer meer heb om me te helpen.

Dan komt het besef ineens. En mijn neefje, de zoon van Ewelina lijkt heel erg op Kamil. Hij slaapt ook in zijn oude kamer. Mijn vader haalt hen vaak door elkaar. Dat is confronterend.”

,,Mijn broer was geen type dat conflicten opzocht”, besluit ze. ,,Dit was zinloos geweld. Het is gebeurd door iemand die zijn hoofd er niet bij had. Helaas kan ik de tijd niet meer terugdraaien. We moeten hiermee leren leven.”

Johan Mühren, advocaat van Grzegorz K., heeft laten weten geen reactie te hebben op het verhaal van Katarzyna.

K. gaat niet in cassatie na het hoger beroep en zit op dit moment zijn celstraf uit. Het uitzendbureau laat weten dat zij na het overlijden van Kamil hun uiterste best hebben gedaan om in contact te komen met zijn familie, wat uiteindelijk lukte.

Daarna nam, volgens het uitzendbureau, de politie het contact over. ,,Als familieleden nog vragen hebben, mogen ze ons altijd bellen”, zegt een medewerker.

Man vindt mysterieuze envelop met 20.000 euro in de auto die hij voor 1.200 euro kocht

ICT’er en thuiswerker Armando (26) doodgestoken bij ommetje: ’Geen woorden voor’