in

Net binnen – Kabinet treft voorbereidingen voor verlengen avondklok

Het kabinet treft toch voorbereidingen om de avondklok te verlengen. Het plan was om woensdag 10 februari de regels weer te versoepelen.

Alarmerende geluiden over de Britse mutant van het coronavirus zetten dit voornemen op losse schroeven.

,,Liever niet”, zei minister-president Mark Rutte dinsdagavond nog over de verlenging van de avondklok.

Maar eerder die dag kwamen er verontrustende RIVM-cijfers los waaruit bleek dat twee derde van de nieuwe coronagevallen van de besmettelijker Britse variant afkomstig is en een derde coronagolf aanstaande is.

,,Dat heeft de knop doen omgaan bij een aantal bewindslieden”, zegt een ingewijde. Wat helpt: in de Tweede Kamer lijken geen principiële bezwaren te zijn tegen een verlenging van de avondklok.

Zowel bij PvdA, D66 als GroenLinks – eerder twijfelaars – is men vatbaar voor ‘goede argumenten’ van het kabinet.

Lees ook  Netflix gaat met bezem door aanbod en verwijdert deze 15 titels

Het besluit tot verlenging van de avondklok wordt bij D66 en GroenLinks als minder zwaar ervaren dan het eerdere gesoebat over instelling van een spertijd.

In PvdA-kringen stoort men zich er wel aan dat premier Rutte zich ‘verschuilt’ achter een nieuw OMT-advies over de avondklok om een beslissing te kunnen nemen. ,,We weten allemaal wat daarin komt te staan”, aldus een anoniem Kamerlid.

Gehate spertijd
Aanvankelijk wilde het kabinet zelf zo snel mogelijk af van de gehate spertijd, die overigens over het algemeen goed wordt nageleefd.

Een verontrustend deeladvies van het Outbreak Management Team zette dat voornemen echter begin deze week compleet op losse schroeven.

Lees ook  Moeder zorgde 2 weken lang voor dood babydochtertje – en ging er zelfs mee wandelen in kinderwagen

Daarin schrijft het OMT dat de huidige epidemiologische situatie ‘nog zeer zorgelijk’ is. Naast het heropenen van het primair onderwijs en de kinderopvang is er geen ruimte voor verdere versoepelingen.

Meermaals waren deze experts al pleitbezorger van een avondklok. Tel daar de nieuwe kennis bij op dat het leeuwendeel van de nieuwe besmettingen komt door de Britse variant, die een reproductiegetal kent van 1,3 (100 besmette personen dragen het virus over aan 130 anderen), en de schrik zit er goed in.

Mocht er na de nieuwste OMT-beoordeling vrijdag inderdaad genoeg reden zijn om de avondklok te verlengen, dan moet de ministerraad daar begin volgende week over besluiten, na een Catshuissessie op zondag, gevolgd door een Kamerdebat.

Dit is hoe Tatta uit Mocro Maffia aan z’n luie oog komt

Robert de Hoog (Tatta in Mocro Maffia) is een beest geworden! Wat een kast!