in

Kabinet geeft winkels en buitensporters iets meer ruimte

Het kabinet komt met een paar versoepelingen, onder meer voor de detailhandel. In plaats van 2 klanten per verdieping wordt het aantal vierkante meters de norm. De verruiming voor niet-essentiële winkels zou komende week ingaan.

De nieuwe winkelregels zouden iets strenger zijn dan het protocol dat de retailsector aan het begin van de coronacrisis had opgesteld.

Toen ging het om 1 klant per 10 vierkante meter, nu moeten winkels meer vierkante meter per klant aanhouden, laat een ingewijde weten.

Ook komt er een maximum aantal klanten per winkel, zodat grote locaties niet heel veel mensen tegelijk over de vloer kunnen hebben. Ook blijft het verplicht om minstens vier uur van tevoren een afspraak te maken.

Eerder lekte al uit dat het kabinet weer zwemles mogelijk wil maken voor kinderen. Daarnaast mogen ook volwassenen weer buitensporten met maximaal vier personen. Nu mogen alleen kinderen en jongeren tot 27 jaar sporten in groepsverband.

Lees ook  Familie Bauer doodziek door corona

Het weer toestaan van zwemlessen voor kinderen is al langer een wens, zeker met de zomer in aantocht.

Vanuit de sector werd gewaarschuwd voor extra verdrinkingen nu zo veel kleuters hun zwemdiploma niet kunnen halen omdat de zwembaden dicht zijn.

Het weer mogelijk maken van zwemlessen wordt in het kabinet gezien als ’reparatie’ van eigen beleid.

Perspectief
Het kabinet verlengt de overige beperkingen tot en met 30 maart, inclusief de avondklok. Het kabinet wil wel perspectief schetsen voor de mei- en zomervakantie.

„We willen maandag dolgraag iets zeggen over reizen naar het buitenland en wanneer we iets kunnen zeggen over de meivakantie”, zei premier Rutte tijdens een bezoek aan De Telegraaf.

Lees ook  Overleden man (80) mogelijk betrokken bij geweldsincident

Reisadvies
Vermoedelijk gaan dan veel gebieden half april weer op ’geel’. Momenteel staat in het reisadvies van Buitenlandse Zaken de hele wereld nog op oranje, wat wil zeggen dat alleen noodzakelijke reizen een uitzondering op de regel vormen.

Vakantiereizen horen daar niet bij. Waarschijnlijk bespreekt het kabinet later komende week het plan om een quarantaineplicht in te voeren.

Hoger onderwijs en horeca
Ook voor het hoger onderwijs zit er volgens ingewijden nog geen heropening in, noch voor de horeca en de detailhandel.

Het kabinet wil komende maandag wel het perspectief schetsen om op die vlakken in de nabije toekomst meer mogelijk te maken, bijvoorbeeld voor het heropenen van terrassen.

Bejaarde man (79) zwaargewond achtergelaten na aanrijding

Rutte: rond Pasen nieuwe stappen, deze lockdown houden we niet nog 4 maanden vol