in

Jonge imam tovert Turkse moskee om tot voedselbank: “Wie het nodig heeft, die neemt”

Een mooi initiatief van de Turkse imam Abdulsamet Cakir: hij toverde zijn moskee in Istanboel om tot een voedselbank. Door de coronacrisis hebben veel mensen het financieel moeilijk en daarom wilde de imam mensen helpen die het niet breed hebben. Hij deed zijn verhaal in een reportage van de NOS.

“Wie het nodig heeft, die neemt”
Ondanks dat de moskeeën dicht zijn vanwege het coronavirus, bleef imam Abdulsamet niet stilzitten. Zo ziet de hal voor de gebedsruimte van zijn moskee er bijna uit als een supermarkt. Het idee is simpel: iemand die moeite heeft om rond te komen, mag gratis komen winkelen. Abdulsamet:

Lees ook  Zo zag Ellie Lust er vroeger uit

“Wie kan, die geeft. Wie het nodig heeft, die neemt. Zo geven we mensen de gelegenheid om elkaar te helpen zonder dat ze elkaar hoeven te ontmoeten.”

Volle tassen en dozen
De boodschappen worden over het algemeen online besteld door mensen en daarna bezorgd bij de moskee. Dat wordt veel gedaan, zo staat de gebedsruimte vol met tassen en dozen die nog een plekje moeten krijgen in de schappen. Ook een bakker die nog veel spullen overhad, doneerde het aan de moskee. “Wat een prachtig initiatief”, zegt hij. “We willen helpen waar we kunnen. Dit maakt ons ontzettend trots.”

Lees ook  De verpleegsters slaan op de oude vrouw in, tot ze hard moet huilen. Een verborgen camera registreerde deze laffe daders.

Geen schande
Imam Abdulsamet vindt dat niemand zich moet schamen als hij of zij voedsel nodig heeft. Toch begrijpt hij dat het een gevoelige kwestie kan zijn om om hulp te vragen. Het is niet altijd even makkelijk en daarom probeert de moskee daar rekening mee te houden.”We vragen hun naam en nummer te sms’en en dan kunnen ze langskomen zonder uit te leggen waarom ze hulp nodig hebben. Zo hoeven ze zich niet te schamen.”

Dode man gevonden in het water in Herwijnen

Shelly Sterk deelt ongelofelijke metamorfose