in

Jong gezin uit Enschede wint 15 miljoen Staatsloterij: ‘Hebben 30 uur niet geslapen’

De 15 miljoen euro in de Staatsloterij is gewonnen door een jong gezin met twee kinderen uit Enschede.

De gezinsleden beleefden een krankzinnige avond. „Ik ben opgegroeid op Pathmos en heb nooit groot durven dromen. Dit is onvoorstelbaar.”

Om 23.59 uur Oudjaarsdag – één minuut voor 2020 – veranderde het leven van een jong gezin uit Enschede voorgoed.

„Mijn vader belde op en schreeuwde: schat, je hebt 15 miljoen gewonnen in de Staatsloterij! Eerst geloofde ik het niet, maar ik kon me ook niet voorstellen dat het een geintje was.

Want hij bewaarde onze loten. Daarna werd ik hélemaal gek”, vertelt de 22-jarige winnares uit Enschede.

Terwijl heel Nederland met champagne op het nieuwe jaar proost, gaat het Enschedese koppel door een emotionele achtbaan.

Zijn de twee echt zomaar uit het niets multimiljonair? Wat nu? Het stel wil hun verhaal best vertellen, op de voorwaarde dat ze niet met naam genoemd worden.

Vanochtend bezocht het stel Sigarenmagazijn Schepers aan de Haaksbergerstraat in Enschede, de plek waar het winnende lot is gekocht.

”We hebben het lotnummer diezelfde nacht nog 100 keer ingevoerd, elke keer met hetzelfde resultaat: 15.000.000 euro. Ongeloof­lijk”

– De winnares (22) van de Staatsloterij uit Enschede

Check, check, driedubbelcheck
Nog altijd moeten ze op adem komen en trillen ze nog na. De winnares steekt snel een sigaretje op, de zoveelste van de laatste dagen. „We hebben de eerste 30 uur niet geslapen”, vertelt ze.

„Je kunt het gewoon niet geloven. En nog steeds eigenlijk niet. Op de website van de Staatsloterij voerden we na het telefoontje van mijn vader de getallen in.

Lees ook  'Dit beest mankeert iets, het is een regelrechte moordenaar', frustraties na zoveelste wolvenaanval

Eerst kwam er een hele reeks nullen in beeld, daarna verscheen er opeens het getal 15 voor. Je schrikt je echt helemaal kapot.

We hebben het diezelfde nacht nog 100 keer ingevoerd, elke keer met hetzelfde resultaat: 15.000.000 euro. Ongelooflijk. Dit verandert ons hele leven.”

De miljoenen komen terecht bij een jong gezin uit de wijk Hogeland in Enschede. Ze hebben twee jonge kinderen, dreumesen nog.

Financieel kennen ze geen makkelijke tijden, er zijn schulden. ,,We hebben het niet breed, om die reden heb ik net nog een tv verkocht via Marktplaats”, vertelt de vader des huizes (34).

„Familieleden vragen al: wat ga je doen, waar droom je van? Mijn eerlijke antwoord: ik ben opgegroeid op Pathmos, ik heb nooit groot durven dromen.

Een leven als miljonair, dat komt gewoon niet in je op. Dit was niet voor ons weggelegd, maar toch gebeurt het. Het is onvoorstelbaar.”

Vaste klant bij Tante Jo
Het lucky number werd op maandag 30 december tegen het middaguur gekocht in het sigarenzaakje Schepers aan de Haaksbergerstraat.

De winnares weet nog precies hoe het ging: „Ik wilde even een lot halen, maar mijn vriend had geen zin om om te lopen. ‘Niks ervan’, zei ik, ‘we gaan dat lot nu kopen’.

Dat hebben we gedaan en maar goed ook.” Uit de machine kwam lotnummer GI 59458 gerold, de winnende combinatie.

Verkoopster Wynanda is er nog ondersteboven van. „Ik werk hier al 47 jaar, dat ik dit nog mag meemaken.”

De eindcijfers 58 koos de winnares zelf. „Ongelooflijk toch? Waarom die getallen? Het is omgekeerd het geboortejaar van mijn vriend.”

Lees ook  Fabiola doet een 'bizarre' vergelijking!

De nieuwe multimiljonairs uit Enschede komen al jaren bij de sigarenzaak. Vooral de man is er vaste klant.

„Vroeger toen ik klein was kwam ik al bij tante Jo in de zaak. Daarom wilde ik ook graag even langskomen om het hier persoonlijk te vertellen”, aldus de winnaar.

Eerste hulp bij geluk
Morgen gaat het stel op bezoek bij de Staatsloterij in Rijswijk, waar het lot officieel moet worden geverifieerd. Daarnaast worden ze gekoppeld aan een prijsbegeleider van de loterij.

„Eerste hulp bij geluk noemen we dat”, vertelt woordvoerder Tatiana Pijnenburg van de Staatsloterij, die een afspraak met de Enschedese winnaar bevestigt.

„Mensen zitten met veel vragen, ze willen hun verhaal kwijt. Wij luisteren en adviseren. Want stel je voor dat je opeens 15 miljoen op je rekening gestort krijgt? Dat is niet niks.

Het geld wordt binnen zeven dagen overgemaakt, belastingvrij. De hoofdprijs van de oudejaarstrekking bedroeg in totaal 30 miljoen euro, maar viel op een half lot.

Naast het Enschedese gezin mag ook iemand uit Krommenie zich multimiljonair noemen. Vorig jaar viel de jackpot van 30 miljoen ook al in Enschede, toen bij een abonneespeler. Een primeur: nooit eerder viel de jackpot twee keer achter elkaar in dezelfde plaats.

De kersverse winnaars zuchten ondertussen nog eens diep. Rustig blijven is het devies. Ze willen geen gekke dingen gaan doen met het geld.

„Een testament op laten maken voor de kinderen, dat gaan we snel regelen. Zodat we hen gegarandeerd een mooie toekomst kunnen bieden. Voor de rest is één ding zeker: ons leven zal nooit meer hetzelfde zijn.”

Vermoorde Utrechtse peuter (3) was sinds 2017 bekend bij jeugdzorg

Bestuurder rijdt door na aanrijden Noud (4): ‘Hij schreeuwde het uit van de pijn’