in

Inspectie Beverwijkse Bazaar: Spoedsluitingen om broodje muizenpoep en ernstige overtredingen

Heb jij de afgelopen tijd lekker gegeten bij de Beverwijkse Bazaar? Grote kans dat je direct muizenpoep of etenswaren die in aanraking zijn geweest met muizenpoep hebt gegeten. Wat veel bezoekers niet weten is dat de Bazaar last al jaren last heeft van een gigantische muizenplaag.

Zaterdag 11 januari hebben meer dan 30 inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op de Beverwijkse Bazaar een uitgebreide inspectie uitgevoerd.

In totaal zijn 93 levensmiddelenbedrijven en restaurants in de Bazaar aan een inspectie onderworpen. Aanleiding waren eerdere spoedsluitingen na muizenoverlast en meerdere signalen en constateringen van vooral plaagdierenoverlast.

Er werden tijdens de inspectie vele overtredingen geconstateerd. Bij 5 bedrijven waren de overtredingen zo ernstig, dat een spoedsluiting werd opgedragen.

39 Ondernemers kregen een schriftelijke waarschuwing. In 22 gevallen was de overtreding ernstiger of was er sprake van herhaalde overtreding.

Lees ook  Deze man vindt een doos in de sloot – hij ziet deze dan bewegen en besluit op onderzoek te gaan

In die gevallen zijn zogenoemde rapporten van bevindingen opgemaakt; die zullen leiden tot een bestuurlijke boete of andere sanctie. Ook werden 2 processen-verbaal opgemaakt.

De kern van de geconstateerde overtredingen was overlast van muizen: bedrijfsruimten en apparatuur waren verontreinigd door muizen en er was sprake van foutieve of ontbrekende bestrijding van muizen.

Het gebeurt niet zo vaak dat de NVWA zo’n grote actie met bijna veertig medewerkers uitvoert, net zo min is het gewoon dat er in duo’s wordt gewerkt. Maar het Beverwijkse complex is dan ook een uniek geval. Omdat het, zoals de bazaar zelf zegt, de grootste overdekte markt van Europa is, met meer dan tweeduizend shops en stalletjes op 75.000 vierkante meter. Er kan ook gegeten worden, onder de vlag ‘shop, eet en word verrast’.

Lees ook  Vakantiefoto van Juultje Tieleman trekt grote ogen in Nederland!

De inspecteurs kennen de échte verrassing: de vreselijke muizenplaag die hier heerst. Uit eerdere inspecties kwam een zorgwekkend beeld naar voren. Vorig jaar nog werd een notenzaak gesloten, nadat zijn waar overspoeld bleek door de incontinente beestjes die hun poep en plas overal achterlaten. En er is het verhaal van een winkelier die zijn charmant ogende berg specerijen zeefde, om de muizenpoep er voor verkoop uit te filteren.

De poep ligt bijna overal en zorgt voor verspreiding van vele ziektes. Hoewel sommige restaurants wel in orde zijn is het algemene advies om extra voorzichtig te zijn met het eten bij de Beverwijkse bazaar totdat de muizenplaag helemaal verdwenen is.

Inbreker vergeet mogelijk eigen identiteitskaart na inbraak in Vlaardingen

Mexicaanse stad rouwt: waarom schoot José Ángel (11) zijn juf en zes anderen neer?