in

Ik verloor 50 kilo dankzij een paar eenvoudige veranderingen: Hier zijn de tips voor gewichtsverlies die ik eerder had moeten weten

Toen ik 18 was, was ik gewend spiegels te vermijden, leerde ik weg te kijken omdat ik de waarheid niet wilde zien – ik woog 125 kilo.

Maar op een dag stapte ik in mijn auto en ik kon het niet nalaten om mijn spiegelbeeld te zien. Ik herkende de man niet die terug keek.

Ik zat in de auto en huilde. Toen ging ik naar huis naar mijn moeder en voor de eerste keer vertelde ik haar dat ik er niet meer tegen kon en dat ik iets aan mijn gewicht moest doen. Het was het begin van een lange reis die me uiteindelijk bijna 50 kilo deed afvallen.

Na verloop van tijd heb ik dingen geleerd die ik wou dat ik eerder had geweten. Dit zijn de dingen die niemand me heeft verteld over gewichtsverlies.

Zwaarlijvig zijn beïnvloedde mijn dagelijks leven. Het maakte kijken in de spiegel en winkelen voor kleding een nachtmerrie. Er was ook een constant gevoel van niet zijn zoals iedereen.

Gloednieuwe gewoonten
Toen ik eenmaal had besloten dat ik af wilde vallen, was het eerste dat ik deed naar de voedingsmiddelen te kijken die ik aan het eten was en die gezond waren. Ik was geschokt toen ik me realiseerde dat wat ik mijn hele leven had gegeten me niet hielp.

Het bleek dat mijn angst voor vette voedingsmiddelen eigenlijk een van de grootste oorzaken van mijn omvang was. Gedurende mijn hele leven had ik altijd gehoord dat vet de belangrijkste oorzaak van obesitas was, maar toen ik er beter naar ging kijken, besefte ik dat producten met een laag vetgehalte erger waren dan hun reguliere alternatieven.

De reden is dat producten met een laag vetgehalte meestal meer suiker bevatten. Vandaag de dag weten we dat suiker en koolhydraten mensen ertoe kunnen aanzetten om aan te komen. Als je suiker en koolhydraten eet, produceert het lichaam insuline en dit hormoon zorgt ervoor dat we aankomen.

Lees ook  ‘Dader steekpartij was doodkalm, hij leek helemaal niet verward’

Meel is suiker
Dit leidde ertoe dat ik ontdekte dat er nog een ander voedsel was dat niet hielp en dat was bloem. De fijngemalen bloem die we vandaag hebben, is nauwelijks te vergelijken met wat mijn grootmoeder at toen ze klein was.

Ook melk zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stijgt, evenals wit brood en pasta. Toen ik dit begreep, dacht ik: “Ja, maar ik heb tenminste aardappelen en rijst.” Maar deze voedingsmiddelen kunnen ook leiden tot gewichtstoename door zetmeelniveaus.

“Maar het lichaam heeft koolhydraten nodig om te functioneren, vooral voor de hersenen,” dacht ik. Maar ik kwam tot het besef dat de mens tienduizenden jaren heeft geleefd zonder de niveaus van koolhydraten en zetmeel die we tegenwoordig eten.

Iets dat echt werkte
Ik heb geleerd dat wanneer je je inname van koolhydraten ernstig beperkt (ik eet minder dan 20 gram koolhydraten per dag), dit een ketogeen dieet is (of kortweg een keto-dieet). Dan begint het lichaam zijn eigen vet te gebruiken als energie.

Na talloze mislukte pogingen om calorieën te tellen, porties te beperken en verschillende diëten te proberen, dacht ik dat ik een verloren zaak was. Maar toen ik mijn gedachten draaide, gebeurden er dingen.

Helaas deed ik, zodra ik van het dieet kwam, wat zoveel andere mensen doen en begon het weer aan te komen. Ik zat vast in een vicieuze cirkel.

Ben ik koolhydraat intolerant?
Na elke periode van gewichtsverlies probeerde ik terug te gaan naar mijn “normale” eetgewoonten die “normale” porties consumeerden, maar het leidde er gewoon toe dat mijn gewicht weer omhoog ging. Mij ​​werd verteld over iets dat ‘koolhydraatintolerantie’ werd genoemd en nadat ik een heel strikt koolhydraatarm dieet had aangehouden voor een langere periode, begon er iets met mijn lichaam te gebeuren.

Lees ook  ’s Werelds laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn is gestorven.

Er is niet veel onderzoek naar koolhydraatintolerantie, maar het volstaat om te zeggen dat ik me zo veel beter voel op alleen vet en eiwitten.

Het eerste dat me opviel toen ik koolhydraten volledig uitsluitte, was dat ik geen rugklachten meer had. Het voelde ook alsof het mistige gevoel in mijn hoofd weg was.

Na een tijdje op dit dieet merkte ik dat ik veel meer energie had en ik voelde me alsof ik wilde bewegen en rennen. Ik kocht een paar hardloopschoenen en begon te rennen, en dit was het moment waarop wonderen begonnen te gebeuren.

“Vandaag sport ik regelmatig en het is zoveel leuker dan het in het begin was.”
Mijn hele lichaam begon zichzelf te helen. Mijn huid werd beter, mijn maag werd beter, ik begon beter te slapen en ik was zo veel gelukkiger. Geneesmiddelen die ik eerder voor verschillende aandoeningen had ingenomen, hoefde ik niet meer te gebruiken.

Nu ik begrijp hoe belangrijk het is om gezond te zijn, ben ik me altijd bewust van wat ik in mijn lichaam stop.

Mijn reis was soms moeilijk, maar ik moest de fouten maken die ik moet maken om te komen waar ik nu ben.

De belangrijkste les
Het belangrijkste dat ik heb geleerd, is de waarde van het erkennen van falen. Want als je dat doet, open je nieuwe wegen.

Ik heb ooit een quote gehoord: “De definitie van waanzin is hetzelfde keer op keer doen en een ander resultaat verwachten.”

Als je te zwaar bent of een vriend hebt waarvan je denkt dat je misschien wat inspiratie nodig hebt, deel dan dit verhaal zodat meer mensen de motiverende gezondheidstips van Jannik kunnen lezen.

Gehandicapt meisje verbannen uit kinderdagverblijf omdat ‘haar misvormde schedel andere kinderen bang zou maken’

Vader verliest been na ongeluk op Gelderse kermis