in

Hulpverleners massaal bekogeld in Nederland: ‘Doe normaal’

Verspreid over het hele land zijn hulpverleners belaagd tijdens de jaarwisseling. Op verschillende plekken kwam brandweer en politie daardoor niet goed toe aan het bestrijden van branden en andere incidenten.

In Ede werden hulpverleners door een groep van twintig tot dertig jongeren bekogeld met vuurwerk. De jongeren waren vermoedelijk van zeer jonge leeftijd, 14 of 15 jaar oud. De meeste overlast was in de wijk Veldhuizen, waarbij onder meer ramen van woningen werden vernield. Ook in Ede-Zuid ging het fout. De Gelderlander meldt dat op het moment dat de brandweer in de Huygensstraat twee autobranden bestreed, zou de groep vuurpijlen op de hulpverleners hebben afgeschoten en daarbij ook bijna omstanders hebben geraakt.

De gemeente reageert woedend op de incidenten en noemt het volstrekt onacceptabel en onbegrijpelijk. “Dit heeft niks meer te maken met oud en nieuw,” reageert een woordvoerder. “Jongeren zijn op zoek naar ellende in een nacht waarin ze denken dat alles mag.” Er zijn een vannacht aantal aanhoudingen verricht, maar dat worden de komende dagen nog meer aldus de gemeente.

Vuurwerkaanslag op politiebureau
Een ruit van het politiebureau in het Heerlense stadsdeel Hoensbroek is dinsdag rond 17.00 uur beschadigd geraakt door vuurwerk. Volgens de politie ging het om een gerichte actie waarbij het vuurwerk tegen de ruit aan werd gezet en opzettelijk tot ontploffing werd gebracht.

Dat blijkt volgens een woordvoerder uit verklaringen van getuigen. “Het was een flinke klap”, aldus de woordvoerder. Door de explosie sneuvelde de buitenste ruit van het dubbel glas en raakte meerdere lamellen ontwricht. Op het moment van de explosie waren er volgens de woordvoerder geen agenten in het bureau aanwezig.

ME op meerdere plekken ingezet
In Breda werd de Mobiele Eenheid (ME) ingezet nadat politie was bekogeld met zwaar vuurwerk. Aan het begin van de avond richtte een groep van zo’n twintig jongeren vernielingen aan op de Wensel Cobergherstraat. Hulpverleners die daar op af gingen werden meteen belaagd. Vier mensen werden aangehouden, een 29-jarige man uit Dinteloord, een 25-jarige man uit Oosterhout en twee mannen uit Breda (22 en 17 jaar).

Lees ook  20-jarige hangt bordje op nadat fietsendief haar enige manier om op het werk te geraken had gestolen … Dan wordt er op de deur geklopt.

Ook in Vianen werden brandweermensen en politie bekogeld met vuurwerk. Burgemeester Fröhlich noemt de incidenten ‘volstrekt onacceptabel’. De burgemeester was vannacht mee met handhavers en zag hoe meerdere auto’s in vlammen opgingen. “Het houdt niet op,” zo vertelt Fröhlich op Twitter. “Denk inmiddels meer dan 10 auto’s. Wat bezielt deze mensen?”

In Gennep is vannacht de ruit ingeslagen van een politieauto, terwijl agenten assisteerden bij een ernstig vuurwerkongeval. Op de Steendalerstraat in het Noord-Limburgse dorp was rond 3.15 uur een man zwaargewond geraakt aan zijn hand bij een poging vuurwerk af te steken. Hij moet volgens de woordvoerder van de politie minstens een vinger missen.

In Nieuwe Pekela gooiden omstanders een vuurwerkbom onder de bluswagen van de brandweer die op straat een brandje aan het blussen was. Een agente, die vlak bij de bluswagen stond, raakte lichtgewond aan haar gezicht.

In Muntendam (Groningen) werden vier politieagenten, die bezig waren met de hulpverlening bij een woningbrand, beschoten met een lawinepijl. Zij bleven ongedeerd.

‘Toon respect voor onze hulpverleners’
Burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt meldt op Twitter dat ook in zijn gemeente twee ernstige incidenten zijn geweest. Zo werd er vuurwerk gegooid naar brandweer en werd een auto in brand gestoken. “Doe normaal en toon respect voor onze hulpverleners,” zegt hij in zijn tweet.

Amsterdam heeft met aanzienlijk meer geweld tegen hulpverleners te maken gehad. In de meeste gevallen ging het om het bekogelen van agenten met vuurwerk en het verzet tijdens aanhoudingen. Meerdere agenten raakten daarbij gewond. Er werden meer aanhoudingen verricht in Amsterdam dan vorig jaar.

Lees ook  Vrouw verliest voorhoofd omdat ze met haar voeten op het dashboard leunde tijdens auto crash

In Utrecht werden in totaal 38 mensen aangehouden. Dat was onder meer voor het verstoren van de openbare orde, vernielingen en het gooien van zwaar vuurwerk. Op de Tigrisdreef raakte een agent en een man gewond toen vuurwerk werd gegooid. De agent liep een gescheurd trommelvlies op en de man is met verwondingen aan zijn gezicht naar het ziekenhuis gebracht.

Ook in Amersfoort werd een 19-jarige man op de Meridiaan aangehouden voor het gooien van vuurwerk naar agenten.

De politie in Zaandam kreeg rond 01.00 uur een melding binnen van een autobrand op de E. Heimansstraat. Toen de brandweer en de politie poolshoogte kwamen nemen, werden zij direct met zwaar vuurwerk bekogeld. Een agent raakte lichtgewond aan zijn arm.

Andere plaatsen waar meldingen binnenkwamen van belaagde en bekogelde hulpverleners zijn onder meer Den Haag, Uithoorn en Zwijndrecht.

Zware straffen
Wie zich tijdens de nieuwjaarsavond en nacht hebben misdragen, kan een flink zwaardere straf tegemoet zien. Het Openbaar Ministerie (OM) beschouwt oud en nieuw als evenement. “Bij strafzaken die aan de jaarwisseling zijn gerelateerd geldt een verzwaringsfactor van 75 procent”, aldus Guus Schram, coördinerend hoofdofficier van justitie. “Oud en nieuw hoort een feest te zijn. Helaas is dit feest niet altijd overal even gezellig.”

“Waar het gaat om geweld tegen personen die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving, worden verdachten in beginsel voor de rechter gebracht. Zo kan het gooien van vuurwerk naar hulpverleners of geweld tegen de politie een gevangenisstraf opleveren.” De maatregelen zijn vergelijkbaar met eerdere jaarwisselingen.

De dochter van Samson & Gert bedenker Gert Verhulst is bloedje mooi

Kylie Jenner wuifde 2019 uit met een paar pikante foto’s