in

Huisarts in Kruisem besmette mogelijk ruim honderd patiënten door geen mondmasker te dragen: gemeente laat iedereen snel testen

In de Oost-Vlaamse gemeente Kruisem moeten meer dan honderd inwoners halsoverkop een coronatest ondergaan.

Ze zijn mogelijk aangestoken door hun eigen huisarts, die besmet blijkt en consultaties deed zonder mondmasker.

Het gemeentebestuur van Kruisem en de medisch experte van de eerstelijnszone Covid-19 Vlaamse Ardennen hadden eerder al de beslissing genomen om een extra testcentrum in te richten, nadat de coronacijfers in de gemeente plots een flinke klim namen.

Pas zaterdagochtend is daarvan de mogelijke oorzaak aan het licht gekomen: verschillende van de al geteste inwoners blijken allemaal patiënten te zijn van dezelfde huisarts L.G. (68).

Die heeft enkele dagen geleden niet alleen zelf een positieve test afgelegd, ook heeft hij de voorbije weken consultaties uitgevoerd zonder daarbij de nodig maatregelen te nemen. Volgens patiënten droeg de arts zijn mondmasker niet of verkeerd.

De medische experte en haar team en het gemeentebestuur van Kruisem zijn nu begonnen met het opzoeken van alle patiënten die mogelijk zijn besmet.

Lees ook  Mama die acht maanden zwanger was, werd in de buik geschoten en gedood. Baby’tje vecht nog voor zijn leven.

De meesten werden al opgebeld, maar van sommigen heeft de arts in zijn fichebak niet eens een telefoonnummer. Die patiënten worden thuis opgezocht.

Dokter Farah Vansteenbrugge, die als medisch experte samen met medewerkers van het Vlaams Agentschap Volksgezondheid en de gemeentelijke noodplanningscoördinator de actie coördineert, reageert ontzet.

“Het is onbegrijpelijk en ronduit schandalig dat een huisarts zo onzorgvuldig is geweest. Als dokter heb je toch ook een belangrijke voorbeeldfunctie. Onze artsen en verpleegkundigen hebben het al zo zwaar om deze crisis in te dijken.”

Uitzonderlijk
”Het is onbegrijpe­lijk en ronduit schandalig dat een huisarts zo onzorgvul­dig is kunnen zijn”
– Dokter Farah Vansteenbrugge, medisch experte van de eerstelijnszone covid-19 Vlaamse Ardennen

Huisartsenvereniging Domus Medica betreurt het voorval ten zeerste, klinkt het in een persbericht. “Maar wij willen absoluut benadrukken dat dit een uitzondering is en dat de huisartsen er alles aan doen om de patiënten op een veilige manier te ontvangen in de praktijk”, klinkt het.

Lees ook  Kezban (21) vecht voor haar leven na schot door hoofd: ‘We praten tegen haar en houden haar hand vast’

“Het is veilig om naar de huisartsenpraktijken te komen. Wij roepen dan ook op om de zorg niet op eigen initiatief uit te stellen.”

“Het niet volgen van de mondmaskerrichtlijn is in deze tijden onbegrijpelijk en onverantwoord”, zo reageert ook burgemeester Joop Verzele (CD&V).

“De huisarts is zich dan ook bewust van de feiten. Samen met Agentschap Volksgezondheid en de medische experte volgt onze noodplanningscoördinator de situatie op de voet.

Nogmaals willen we iedereen oproepen om de maatregelen strikt te volgen, we kunnen ons nu geen onzorgvuldigheid veroorloven”, besluit Verzele.

”We willen iedereen oproepen om de maatrege­len strikt te volgen, we kunnen ons nu geen onzorgvul­dig­heid veroorlo­ven”
– Joop Verzele, burgemeester van Kruisem

Man (33) en vader van drie kinderen die bestaan van coronavirus ontkende, overleden aan Covid-19

Handen wassen helpt: “Coronavirus overleeft 9 uur op de huid”, stelt Japanse studie