in

Hondjes achtergelaten in snikhete auto bij Batavia Stad: ‘Hoe onverantwoord ben je dan?’

De politie in Lelystad heeft gisteren twee honden uit een auto gehaald op de parkeerplaats bij Batavia Stad. De eigenaren hadden de dieren in het voertuig laten zitten en de temperatuur in de auto was door de tropische hitte flink opgelopen. Het incident levert woedende reacties op.

Omstanders maakten melding bij de politie dat er twee honden al langer dan een uur in een auto zaten. De temperatuur op de locatie was op dat moment 33 graden. Om de twee honden te redden besloot de politie een ruit van de auto in te slaan, zodat de dieren meteen frisse lucht kregen.

Waarschuwing
Van de eigenaren was op dat moment niks te bekennen. ,,Het kenteken is omgeroepen en de eigenaren zijn naar hun auto gekomen’’, laat woordvoerder Laetitia Griffioen van de politie Midden-Nederland weten. De agenten hebben de eigenaren geen boete gegeven, maar een waarschuwing. De honden bleven ongedeerd.

Lees ook  Ex-bewoners over landgoed in opspraak geraakte donatiebaas: ‘Ik ben daar doodsbang geweest’

De Stichting Dierennoodhulp Flevoland reageert op Facebook furieus op het incident en op de eigenaren van de honden. ‘Hoe onverantwoordelijk ben je dan? Iedereen weet toch dat het fataal kan aflopen voor jouw trouwe viervoeter! Hoop dat Carglass jullie dubbele kosten in rekening brengt!’

Levensgevaarlijk
De politie Midden-Nederland zegt dit soort incidenten de laatste tijd vaker te zien. ,,Nu het zo warm is, krijgt de politie hier vaker meldingen over. Over het algemeen zien we dat mensen vaker honden in hun auto laten zitten, bijvoorbeeld als ze even boodschappen gaan doen. Wij vragen mensen hier ook alert op te zijn. Dieren kunnen het snel te warm krijgen, zeker in een auto kan dit levensgevaarlijk zijn.”

Lees ook  Angela Schijf kreeg vier miskramen: ‘Zeven keer zwanger voor drie mooie kinderen’

Wanneer heeft een dier het te warm?
Volgens de politie is er een aantal symptomen waaraan je kunt zien dat een dier het te warm heeft en last heeft van hittestress. Het gaat hier om hijgen, kwijlen, braken en apathisch reageren. Ook als een dier slap aanvoelt en de slijmvliezen in bek of tong donker kleuren, kan dat wijzen op oververhitting.

De politie adviseert mensen die een dier in nood zien, bijvoorbeeld in een veel te warme auto, om direct het nummer 144 te bellen.

Vrouw stuurt pikant sms’je naar man, maar schoonmoeder krijgt het te lezen: “Zo ranzig!” (video)

Wetenschap: Mannen worden twee keer zo snel kaal als ze te veel werken