in

Honderdtwintig Duitsers krijgen drie jaar lang basisinkomen van 1.200 euro per maand

In de Duitse hoofdstad Berlijn is dinsdag het startschot gegeven van een grootschalige studie rond het basisinkomen.

Er zullen 120 mensen geselecteerd worden die gedurende drie jaar elke maand 1.200 euro per maand zullen krijgen, zo kondigde het Duitse instituut voor economisch onderzoek (DIW) aan.

De geselecteerde personen zullen vermoedelijk vanaf de lente van volgend jaar het basisinkomen krijgen, zonder dat daar voorwaarden aan verbonden zijn.

Het experiment wordt gefinancierd door private donaties. “We willen weten hoe het basisinkomen het gedrag en de mentaliteit beïnvloedt en of het kan helpen om de huidige uitdagingen in de samenleving aan te pakken”, aldus Michael Bohmeyer, de initiatiefnemer van de vereniging Mein Grundeinkommen.

Lees ook  Pakket met levensreddende medicijnen van 4-jarig jongetje wordt vlak voor kerstdagen van oprit gestolen

Die is ook bij de studie betrokken, net als onderzoekers van het Max Planck-instituut en de universiteit van Keulen.

Jürgen Schupp van het DIW wees erop dat er wel al studies zijn geweest naar het basisinkomen, maar dat de resultaten ervan beperkt bleven.

“Ze zijn gedateerd, niet veralgemeenbaar of alleen gericht op werklozen. In dat opzicht begeven we ons met dit proefproject op economisch onbekend terrein.”

Lees ook  Lig je lekker te slapen in de auto, komt je favoriete liedje ineens op de radio!

“Deze studie is een reuzenkans om de theoretische debatten die al jaren aan de gang zijn over het onvoorwaardelijke basisinkomen, in de sociale werkelijkheid uit te testen”, aldus nog Schupp.

De wetenschappers hopen te verklaren hoe het gedrag en de houding van mensen veranderen als ze regelmatig en zonder voorwaarden een geldsom ontvangen.

Worden ze lui, of juist creatief? Wat doen ze met hun job? Gebruiken ze het extra geld alleen voor zichzelf, of denken ze in het belang van de maatschappij?

Autokakker ging even helemaal los in parkeerkelder van appartementengebouw

Mieke (27) verdient 10.000 euro per maand via Instagram