in

Honderdduizenden mensen krijgen lood binnen via kraan: ‘Tien jaar lang mijn dochter vergiftigd’

Honderdduizenden mensen krijgen volgens de Gezondheidsraad mogelijk lood binnen via het kraanwater.

Ook al is het gebruik van lood in leidingen al sinds 1960 verboden, toch zijn er nog 100.000 à 200.000 woningen in Nederland die loden leidingen hebben.

De raad waarschuwt ook voor schadelijk lood in het water van huizen met spiksplinternieuwe leidingen.

100.000 à 200.000 woningen in Nederland zijn uitgevoerd met schadelijke loden leidingen, zo blijkt uit een nieuw advies dat vandaag verschijnt.

,,Die aantallen zijn niet gering’’, benadrukt voorzitter van de Gezondheidsraad Pim van Gool. ,,Het lood in het water is niet levensbedreigend, maar we hebben het wel over vervelende gevolgen.

Bij jonge kinderen heeft het effect op hun hersenen en bij iedereen op de bloeddruk en de nierfunctie. Dit kan leiden tot hart- en vaatziekten en chronische nierproblemen.’’

Vijf IQ-punten minder
Lood kan bij jonge kinderen leiden tot een lagere intelligentie: dit kan twee tot vijf IQ-punten kosten. Vooral baby’s zijn extra kwetsbaar omdat hun darmen lood makkelijker opneemt en hersenen sterk in ontwikkeling zijn.

Volgens de Gezondheidsraad ‘is dit reden tot alertheid en voorzichtigheid’ en is er ‘actie nodig’. Loden leidingen moeten worden verwijderd.

Lukt dit niet, dan kunnen zwangeren voortaan beter bronwater uit flessen drinken, adviseert de raad. Dat geldt ook voor zuigelingen die de fles krijgen en jonge kinderen tot 7 jaar.

Van Gool: ,,Lood komt in mindere mate in de borstvoeding terecht, dus dat is altijd een goed alternatief.’’ Water uitkoken biedt tegen lood geen soelaas.

Nieuwbouwhuizen
De Gezondheidsraad waarschuwt ook voor huizen met spiksplinternieuwe leidingen. ,,In nieuwbouwhuizen kunnen concentraties tijdelijk ook te hoog zijn.

Lees ook  Onthuld: dit wist jij nog niet over Skittles-snoepjes

De koppelstukken van nieuwe leidingen kunnen in het begin ook lood afgeven, waarschijnlijk enkele maanden. In het merendeel van de huizen is dat het geval.’’

Volgens de Europese en Nederlandse drinkwaternorm mag er maximaal 10 microgram per liter in het water zitten.

In woningen met loden leidingen of in nieuwbouwhuizen of huizen met nieuwe leidingen zijn die concentraties met 35 microgram per liter meer dan drie keer zo hoog.

De raadt pleit ervoor om de limiet te verlagen naar 5 microgram. ,,Naar schatting tienduizenden jonge kinderen en enkele duizenden zwangeren worden zo blootgesteld aan ongewenst hoge loodgehaltes’’, licht de Gezondheidsraad toe.

”Tienduizen­den jonge kinderen en duizenden zwangeren worden blootge­steld aan ongewenst hoge loodgehal­tes”

– Voorzitter van de Gezondheidsraad Pim van Gool

Bij nieuwbouwhuizen is het volgens de Gezondheidsraad ‘een voor de hand liggend advies’ om die leidingen door te spoelen. ,

,Maar we hebben eigenlijk nog weinig gegevens over hoe effectief dat kan zijn’’, erkent Van Gool. ,,In Nederland is er wel wat onderzoek naar gedaan, maar dat is niet op veel waarnemingen gebaseerd.’’

De raad adviseert om een goed georganiseerde campagne op te zetten om aandacht te vragen voor de risico’s van lood in kraanwater.

Kapot geschrokken
In Amsterdam zijn honderden bewoners zich pas kapot geschrokken toen op 18 oktober een brief van woningcorporatie Ymere op de mat plofte over de loden leidingen.

Ymere onderzoekt of er in de buurten Tuindorp Nieuwendam en Buiksloot loden leidingen lopen die slecht zichtbaar en lastig te bereiken zijn. Omdat het mogelijk om ‘honderden huizen’ gaat duurt het vervangen ‘een paar jaar’ staat in de brief.

Lees ook  GOED NIEUWS! Onweersbuien en regen blussen branden in Australië!!

Bewoonster Suzanne de Jager is moeder van twee kinderen van 2 en 4 jaar. Ze is advocaat van beroep en heeft naar eigen zeggen zo’n tweehonderd bewoners verenigd om in actie te komen. ,,Lood is een zwaar metaal dat giftig is. Je wilt echt niet dat dat uit de kraan komt.’’

De Jager deed net als buurtgenoot Maciek Wielgat een thuistest en beide testen sloegen knalrood uit omdat er veel lood in de leidingen zou zitten.

,,We hebben er echt slapeloze nachten van gehad’’, vertelt Wielgat. ,,Ik voel me ontzettend rot dat ik bijna tien jaar lang mijn dochter heb vergiftigd.’’

Hij voelt zich schuldig naar zijn 9-jarige dochter Maia toe. ,,Ze is een slimme meid en gelukkig gezond, maar je weet niet wat dat lood voor haar gezondheid betekent.

Dat het IQ-punten kan kosten is écht, écht zorgwekkend. Misschien zou ze anders nog slimmer zijn.’’

”Ik voel me ontzettend rot dat ik bijna tien jaar lang mijn dochter heb vergiftigd”

– Maciek Wielgat over zijn 9-jarige dochter

Hij krijgt bijval van buurtgenoot Matthias Bakker: ,,Het college in Amsterdam heeft allerlei duurzame ambities, maar hier komt gewoon lood uit de waterleiding.

Dat is een gênante derdewereldtoestand.’’ De Jager vult aan: ,,In de RAI is nu een internationale waterconferentie aan de gang voor schoon drinkwater in de wereld. Begin bij jezelf en kijk naar Amsterdam.’’

Verwarde man klimt dak op en roept al urenlang – ik wil s*ks

Baby glimlacht voor de laatste keer op borst van stervende moeder