in

Hond Tommy mishandeld en gemarteld, politie start intern onderzoek

Heeft een arrestatieteam van de politie in Duiven een hond mis handeld en gemarteld? Er loopt een intern onderzoek naar de kwestie, bevestigt een politiewoordvoerder.

In de nacht van 9 op 10 februari werd het arrestatieteam naar een melding van een dreigende situatie gestuurd.

Volgens De Gelderlander zou een 34-jarige Arnhemmer de ex-vriend van zijn vriendin hebben bedreigd met een vuurwapen. Die vriendin is de dochter van de hondeigenaar.

Het arrestatieteam zou zijn ingezet, omdat er een vuurwapen in het spel was. De man kon bij die actie uiteindelijk worden aangehouden.

Terwijl het arrestatieteam in de straat in Duiven was, ging de eigenaresse van de hond samen met een man haar hond Tommy uitlaten. Op straat werden ze staande gehouden, en Tommy werd vastgelijnd aan een boom.

Na gebruik van een stroomstootwapen zakte de hond ineen. Toch hielden de agenten zich nog zo’n twintig minuten met de hond bezig.

In een klachtbrief aan de korpsleiding en het OM eist de Arnhemse advocaat Machteld Roethof namens de eigenaren van de hond een onderzoek.

Lees ook  Hier geeft Gordon duizenden euro’s aan uit

Ze kondigt ook alvast een aangifte aan. ,,Lange tijd was het onzeker of de hond het zou overleven”, aldus Roethof.

Volgens de eigenaren en de dierenarts die de hond na afloop onder behandeling kreeg, is Tommy ernstig toegetakeld.

De hond is zes keer getaserd, en geschopt bij zijn edele delen. “Eén taserpijltje moest ik uit zijn oog halen en er zijn tanden gebroken”, zegt de dierenarts in de video hierboven, die de advocaat heeft laten maken.

Volgens de eigenares van de hond was er een agent op een gegeven moment op de hond gaan zitten en heeft hij met een tang tanden uit de bek van de hond getrokken.

”Eén tand vonden we de volgende dag, de andere was afgebroken. De verklaring van de politie was dat de hond de agent aanviel.”

Twintig vragen
Roethof heeft de politieleiding en de hoofdofficier twintig vragen over de kwestie gesteld. ,,Ik wil weten of en welke gevolgen de politie hieraan verbindt.”

Lees ook  Man redt een wilde beer van de verdrinkingsdood. Hij kwam er met een paar krassen vanaf.

De politie maakte die nacht jacht op een 34-jarige Arnhemmer. Die zou in Zevenaar de ex-vriend van zijn vriendin (dochter van de hondeneigenaren) hebben bedreigd.

Terwijl arrestatieteams zich naar Zevenaar spoedden, reed de Arnhemmer van Zevenaar naar Duiven.

Bij het horen van zijn naam schaalde de politie direct op. De Arnhemmer geldt bij de politie als vuurwapengevaarlijk.

Aan de boom binden
De Arnhemmer belde aan bij zijn schoonouders Mark en Vivian Damsté in Duiven. Juist toen dochter Cheyenne haar vriend wilde wegsturen, arriveerde ook het arrestatieteam.

Dat liet de aanwezigen in de woning één voor één naar buiten komen. Vivian Damsté (39), de vrouw des huizes, stapte met de hond naar buiten. ,,Ik moest Tommy aan de boom binden, dan zou er niets met hem gebeuren”, verklaart ze.

Na enkele uren in een politiebus konden de betrokkenen naar huis. De Arnhemmer werd wel naar het politiebureau overgebracht maar werd een dag later vrijgelaten.

Duizenden Nederlanders komen er niet uit – ben jij slim genoeg om het op te lossen?

Man probeert AK-47 te verkopen via internet maar krijgt politie op bezoek