in

Steek druiven nooit in de magnetron, anders gebeurt dit

Het is een bekend trucje in veel YouTube-filmpjes: wanneer je druiven bijna in tweeën snijdt en in de magnetron stopt, ontstaat er een bijzondere vuurshow die wordt veroorzaakt door plasma.

Lange tijd was dit een mysterie; een onverklaarbare reactie tussen de samenstelling van het fruit in combinatie met de radiogolven. Wetenschappers zijn er nu achter gekomen hoe dit precies in zijn werk gaat.

Druivenplasma
Plasma wordt in de natuurkunde ook wel de vierde fysische staat van een stof genoemd (naast gas, vloeibaar en vast). Deze aggregatietoestand ontstaat wanneer een gas verhit wordt en ioniseert.

Deze ionen laten elektronen los en hierdoor ontstaat plasma. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk bij druiven in magnetrons?

Lees ook  “Niemand van ons komt hier levend uit …” – inspirerende boodschap van Keanu Reeves.

Aaron Slepkova van de Canadese Trent University besloot de proef op de som te nemen en er een onderzoek aan te wijden, zo meldt de New Scientist.

Hierbij maakten ze gebruik van thermische fotografie in combinatie met computersimulaties. Zo kwamen ze erachter dat druiven de microgolven opnemen waardoor ze niet meer kunnen ontsnappen. Deze ‘opgesloten’ microgolven zorgen voor meer wrijving waarbij hitte ontstaat.

Klinkt dit als hocus-pocus? Het YouTube-kanaal Veritasium heeft een uitlegvideo gemaakt.

VURIGE REACTIE
Wanneer een druif gewoon heel is dan wordt de hitte opgeslagen in het centrum van de vrucht en zal er geen ontsteking plaatsvinden.

„Wanneer de druif echter bijna in tweeën is gesneden, blijven de afzonderlijke delen contact houden door het dunne schilletje.

Lees ook  Pam (60) heeft een relatie met Jonathan die 39 jaar jonger is – hun intimiteit zorgt voor veel ophef

De microgolven worden op twee plekken opgeslagen, maar komen wel in contact met elkaar.

De delen wisselen energie uit en omdat dit op een relatief klein oppervlak gebeurt, vindt er ionisatie van natrium en kalium plaats. En dit zorgt ervoor dat het plasma vlam vat.

Deze conclusies verklaren niet alleen dit trucje maar kunnen ook worden toegepast voor het ontwerp van magnetrons die omnidirectionele golven uitzenden.

Ook willen wetenschappers de energie van radiogolven beter kunnen concentreren zodat zwakke radiosignalen beter kunnen worden opgevangen.

Wil je dit nou ook thuis proberen? Wees heel voorzichtig en zet de magnetron niet te lang aan. Jonger dan 18? Niet doen, tenzij je ouders het prima vinden natuurlijk. 

Ouders horen gehuil van kat uit baby’s slaapkamer – en haasten zich om 112 te bellen

Kwetsende reacties na vergismoord: ‘Dan had je er niet zo Marokkaans uit moeten zien’