in

Hoe een bijgelegde ruzie tussen Jan Willem (17) en Soufyan (18) uitmondt in een ‘oorlog’ op Urk

De ruzie tussen Jan Willem (17) en Soufyan (18) was al lang bijgelegd, toch liep het maandagavond uit op een vechtpartij bij het huis van Soufyan. Zelf heeft Jan Willem nog nergens zijn verhaal gedaan, maar nu vertelt hij het wel. Op Urk zijn ze niet blij met de framing die ontstaat op social media. Alsof het ging om PVV-jongeren en Urk racistisch is. ,,Nu is het uitgelopen op een soort oorlog.”

Een simpele ruzie in een Urker whatsappgroep, die de ruziemakers Jan Willem en Soufyan al hadden bijgelegd, liep maandagavond alsnog uit op een vechtpartij bij het huis van Soufyan Boukhizzou (18). Een groep van rond de honderd jongeren stond voor het huis en een aantal drong het huis ook binnen.

,,Ik heb niks gedaan’’, zegt de 17-jarige Jan Willem. Met de politie is hij niet in aanraking geweest. Hij kent Soufyan niet eens echt goed, ze zitten niet bij elkaar op school. ,,Maar we zitten wel met zijn allen in een appgroep met 125 Urkers. Op een gegeven moment zei Souff in die groep allemaal vervelende dingen over mijn moeder en mijn vriendin. Hij kent mijn vriendin geeneens. Daar werd ik boos over. Later bood hij zijn excuses aan, dat het niet zo bedoeld was. Hij zei dat hij die dingen moest zeggen van iemand anders. We hadden het opgelost en ik was er toen wel klaar mee. Maar even later roept hij in diezelfde groep, waar dus honderd man in zit, dat hij wil vechten bij de snackbar. Dan moet je niet verbaasd zijn dat die groep komt om inderdaad te vechten.”

whatsapp
Er wordt afgesproken bij snackbar Snack-Plaza Willem de Boer om de ruzie uit te vechten. Soufyan vlucht echter de snackbar in als blijkt dat 15 tot 20 jongeren zich tegen hem keren. De politie komt ter plaatse om Soufyan weg te halen uit de snackbar. Dat de politie erbij werd gehaald, is niet handig, meent Jan Willem. Want toen zochten de jongeren Soufyan alsnog bij zijn huis op.

Dat deze kleine ruzie, die niet eens een echte ruzie tussen hem en Soufyan was, uitmondt in een landelijk issue, en dat ook Geert Wilders erbij wordt gehaald, dat boeit hem niet zo. ,,Er wordt hier op Urk zo vaak iemand op zijn bek geslagen, daar hoor je niemand over. Maar nu het een Marokkaan is, is het ineens landelijk nieuws. Het heeft niets met zijn Marokkaanse afkomst te maken. Hier op Urk wonen meer Marokkanen en Turken, daar hebben we helemaal geen problemen mee. Iedereen gaat met elkaar om, dat gaat gewoon goed.”

Vervelende jongen
De 25-jarige Jelle woont vlak bij het gezin Boukhizzou. Hij was niet bij de vechtpartij, maar kent het gezin wel. Soufyan is volgens hem een jongen die bekend staat als vervelend mannetje, dat nu dus een plaatsgenoot heeft uit zitten dagen. ,,Inmiddels is het uitgelopen op een soort oorlog, door foute berichtgeving dat het om zijn Marokkaanse afkomst zou gaan en de reactie van Denk daar weer op. Dat is echt onzin. Er wonen hier veel meer Marokkaanse gezinnen, en ook Turkse, en vluchtelingen, wat allemaal nooit een probleem is geweest. Dit was echt een onderling gebeuren tussen een paar jongeren. Soufyan had ook paars of blauw kunnen zijn.” Ja, er zijn ook mensen van de oude stempel in Urk, dat klopt, zegt Jelle. ,,Die zeggen: ,,Doe normaal en hou je aan de Nederlandse normen en waarden, anders wordt de acceptatie minder. Maar dat zijn niet meteen hele bevolkingsgroepen.”

Tijdens de ruzie in het huis van Soufyan, sprong de moeder van de jongen ertussen. Zij ving een tik, wat volgens Jelle de oorzaak is dat de grote groep Marokkanen vrijdag richting Urk wil komen om te vechten. ,,Ze denken dat er geslagen is omdat mensen hier tegen de Islam zijn, maar dat is gewoon niet zo.”

Ook een andere Urker, die anoniem wil blijven, baalt van de framing rond Urk. ,,In de media wordt gemeld dat het een racistische aanval zou zijn, maar het getroffen gezin woont al jaren op Urk, ze zijn netjes en gewoon Urkers. De vader is visserman en de zoon wil dat zelf ook worden. Wat er maandagavond gebeurde, dat waren raddraaiers op zoek naar sensatie. Van de 100 man die daar stond te roepen en te schreeuwen waren er maar een stuk of vijf echt op zoek naar ruzie. Marokkaanse mensen wonen hier in alle rust met respect naar beide kanten, zoals ik het zelf zie. Dit is een verdrietige gebeurtenis, waar wij allen niet op zitten te wachten.”

‘Goedmaakhand’
Ondertussen heeft Jan Willem geen enkele behoefte aan een ‘goedmaakhand’ met Soufyan. ,,Nee, geen zin in. Hij heeft dit veroorzaakt, hij mag het ook zelf gaan oplossen.” Maar dat een landelijke groep jongens voornamelijk uit de Marokkaanse gemeenschap heeft aangekondigd richting Urk te gaan vrijdag om te komen vechten, doet hem dat niks? ,,Laat ze maar komen. Ik ben er niet bang voor. Natuurlijk heb ik nog contact met jongens uit de appgroep, maar dat zijn heus niet allemaal vrienden van mij. Dat zij zijn gaan vechten bij de ouders van Souff, dat vind ik ook te ver gaan. Dat is wel uit de hand gelopen. Ik was daar heel even bij, maar ben weggegaan.” En Soufyan, zit hij nog in de appgroep? ,,Nee, die is eruit.”

Urk vreest wraak na dreigementen

Moeder vergeet baby op luchthaven, vliegtuig draait om