in

Hier komt die geur van regen vandaan

Als er dit weekend ook bij jou wat regen is gevallen, is de kans groot dat je een bekende geur rook. Die typerende geur van regen na een droge periode. Maar waar komt die lucht nou eigenlijk vandaan?

We noemen deze geur ook wel ‘petrichor’. Deze naam komt van de Griekse woorden ‘petra’, dat steen betekent, en ‘ichor’, dat staat voor het bloed van de goden in de Griekse mythologie.

Planten
Deze geur ontstaat als regen zich mengt met bepaalde stofjes. Planten geven deze stofjes af in een droge periode als ze de groei van zaden en jonge planten willen vertragen. Deze stofjes hopen zich vervolgens allemaal op de grond op.

Wanneer er vervolgens een flinke bui valt, zoals een zomerse regenbui, dan komen er hele kleine luchtbelletjes vanuit de grond omhoog.

Als deze vervolgens openbarsten komen de stofjes in de lucht terecht. Als deze stofjes je neus bereiken, ruik je de geur van een regenbui in een droge periode: petrichor.

Lees ook  Worm nestelt zich in amandelen van vrouw na eten van sushi

Geur maken
Deze geur komt dus vrij als het regent, maar het blijft de komende tijd droog, weet Maurice Middendorp, meteoroloog bij Buienradar.

“Als je verlangt naar de geur van petrichor, kan je zelf ook de geur maken door een emmer water over de stenen gooien, of de tuin sproeien. Ook je plantjes worden hier blij van.”

De geur van een zomerse bui komt dan dus ook vrij, maar wel minder. “Hoe natter het is, en hoe droger en hoe groter het oppervlak, des te meer je de geur van een zomerse bui ruikt.”

De afgelopen tijd scheen de zon flink en waaide het hard. Hierdoor neemt de verdamping en daarmee de droogte, alleen maar toe, legt Middendorp uit. “Dit zie je bijvoorbeeld bij de was. Als je deze nu buiten hangt, is het binnen een mum van tijd droog.”

Lees ook  Na maandenlange 'herfst' eindelijk lenteachtig weer op komst

Zomers warm
Dit droge weerbeeld houdt deze week nog aan. “Vanaf donderdag wordt de wind iets rustiger, en dan kunnen de temperaturen ook oplopen. Zeker in het zuidoosten kan het donderdag en vrijdag zomers warm worden met 25 graden.”

In het weekend zullen er meer wolken verschijnen. “Hier en daar kan een enkel buitje uit vallen, maar dan hebben we het over een paar tienden milliliters regenen.

Dit gaat de droogte niet verhelpen, maar het kan wel heel plaatselijk weer die herkenbare geur geven. Dat is van tevoren niet te voorspellen.”

Emotie
Maar waarom vinden mensen deze geur zo lekker? “Omdat geur en emotie aan elkaar gekoppeld is”, legde geurexpert Tanja Deurloo, eerder al uit. “Je maakt onbewust herinneringen aan een geur. Als het zo lang dor is, wil je graag regen. Daar word je dan blij van.”

Achtergelaten kitten van paar uur oud redt het niet: ‘De navelstreng was nog nat’

Je hebt nog nóóit iemand gezien die zóveel mayonaise eet!