in

Hayder (45) stak twee supermarktmedewerkers neer: ‘Ik wilde alleen eten voor mijn vijf kinderen’

Hayder A. (45) stak in maart twee medewerkers van de Plus supermarkt in IJsselstein neer, toen hij in de kantine werd vastgehouden nadat ze hem betrapten op winkeldiefstal.

Vandaag zou de vader van vijf kinderen in de rechtbank zijn strafeis horen, maar A. werkte onvoldoende mee met de psychologen en wordt daarom door de rechtbank nu naar het Pieter Baan Centrum gestuurd.

Op 14 maart gaat Hayder A., die in 2007 vanuit Marokko naar Nederland is verhuisd, twee keer naar de Plus supermarkt aan de Boerhaaveweg om eten te stelen.

Een van zijn vijf kinderen kwam die ochtend naar hem toe, zo vertelt hij vandaag in de rechtbank, en zei: ‘we hebben niks te eten’.

,,Ik wilde alleen maar eten en voor mijn kinderen zorgen. Ik ben ook naar de gemeente geweest en ik heb gezegd dat het eten thuis op is.”

Tijdens zijn tweede poging om spullen te stelen, wordt hij door het personeel van de winkel gesnapt. Als hem vervolgens gevraagd wordt om de producten alsnog af te rekenen, weigert A. dat.

De medewerkers nemen hem mee naar achteren en zetten hem in de kantine neer. Maar nog voordat de politie arriveert, loopt het volledig uit de hand.

Littekens
Tijdens een heftige worsteling steekt A. met een mes om zich heen en raakt hij twee personeelsleden. Een man raakt zwaargewond.

Lees ook  Kitten gaat voor het eerst naar het strand en het lijkt net alsof hij niet kan ophouden met glimlachen

Zijn advocaat, Merlijn Treur, vertelt dat de medewerker, die vandaag ook tijdens de zitting aanwezig was, recent een plastisch chirurgische operatie heeft moeten ondergaan.

Door de meerdere steekwonden in zijn borst, arm en pols duurt het herstel lang, aldus de raadsman. ,,Hij heeft er veel littekens aan overgehouden.”

Klopjacht
In de rechtszaal legt A. via zijn tolk uit: ,,Ik wilde ruimte. Ik wilde naar buiten.” Volgens zijn advocaat Sander de Korte was A. bang dat hij door de medewerkers zou worden aangevallen.

”Hij heeft er veel littekens aan overgehou­den”
– Merlijn Treur, advocaat slachtoffer

Na de steekpartij vlucht A. de supermarkt uit en gaat er op een scooter vandoor. De politie start een grote klopjacht naar de man en een politiehelikopter wordt ingezet om hem te vinden. Dat doen ze uiteindelijk een uur later bij de moskee aan de Televisiebaan.

Pieter Baan Centrum
Sindsdien zit hij vast. A. wordt verdacht van poging tot gekwalificeerde doodslag. Hier zou sprake van zijn omdat de steekpartij tot doel had om te ontkomen na de winkeldiefstal.

Uit een rapport van een psycholoog en psychiater blijkt dat A. niet met alle onderzoeken mee wilde werken.

Om die reden kunnen de deskundigen geen strafadvies geven en ook niet met zekerheid zeggen of er bij A. sprake is van een stoornis waardoor hij eventueel minder toerekeningsvatbaar zou zijn.

Omdat er volgens de officier van justitie ‘wel aanwijzingen voor zijn om te twijfelen aan A.’s manier van denken’, acht hij het noodzakelijk dat A. naar de psychiatrische observatiekliniek het Pieter Baan Centrum wordt gestuurd.

Lees ook  Jaag spinnen weg door deze plant in huis zetten

‘Ik ben niet ziek’
Dat vindt de IJsselsteiner zelf niet nodig. ,,Ik ben niet ziek. Ik heb geen probleem.” Volgens zijn advocaat is de wachttijd in het PBC op dit moment 21 weken. Dat zou betekenen dat A. al die tijd in zijn cel moet wachten tot er plek voor hem is.

”Ik ben niet ziek. Ik heb geen probleem”
– Hayder A., verdachte

Sinds zijn arrestatie heeft de vader zijn familie niet gezien. Hij maakt zich zorgen, vertelt zijn advocaat.

,,Ze hebben de auto en brommer al moeten verkopen om toch iets van geld te hebben. Hij wil graag voor zijn gezin zorgen.”

Beter onderzoek
Toch is de rechtbank ook van mening dat zij te weinig inzicht hebben gekregen in wie A. is. Daarom oordeelt de rechter ook dat A. zeven weken in het PBC moet verblijven. ,,Wij achten het van groot belang om een goed beeld te krijgen.”

De medewerker die zwaargewond raakte bij de aanval van A. is blij met de beslissing van de rechtbank, aldus zijn advocaat.

,,Natuurlijk hadden wij ons als slachtoffers vandaag voorbereid. Maar wij vinden dat het goed is dat er beter onderzoek wordt gedaan.”

Gerard (91) na jaren toch herenigd met zijn vrouw Riet (87): ‘Als een kind zo blij’

Amsterdam: statushouders krijgen voorrang op mensen met medische problemen