in

Hans de Borst verloor zijn dochter Elsemiek door de MH17-vliegramp

Precies 5 jaar geleden, op 17 juli 2014, werd het vliegtuig MH17 uit de lucht geschoten. Hans de Borst verloor zijn enige kind, dochter Elsemiek. Hij vertelt nu haar verhaal, zodat ze nooit vergeten wordt.

Elsemiek de Borst is druk bezig met een project voor biologie dat nog af moet voor de zomervakantie.

Na de vakantie moet ze nog één jaartje de middelbare school afmaken, maar daarna gaat ze bouwkunde of werktuigbouwkunde studeren aan de TU van Delft.

Ze is in mei met haar vader Hans naar de open dag geweest en ze heeft nu al zin in het volgende avontuur.

Toen Elsemiek jong was, was ze een heel bescheiden en rustig meisje. Inmiddels is ze een jonge vrouw die goed weet wat ze wil. De opleiding aan de TU lijkt haar zo gaaf, dat ze daar heel veel mee bezig is.

Haar vader waarschuwt haar dat ze eerst nog goed moet studeren om haar middelbare school af te ronden.

Gelukkig zit het jaar erop en gaat ze morgen op vakantie. Ze gaat met haar moeder, de nieuwe man van haar moeder en haar halfbroertje een rondreis maken door Maleisië.

Elsemiek heeft al veel van de wereld gezien. Vorig jaar was ze in Amerika en het jaar daar voor in Sri Lanka. Ze heeft geluk, want haar moeder en de nieuwe man van haar moeder nemen haar vaak mee.

Maar ook met haar vader maakt ze vaak leuke reisjes. In 2013 nam hij haar mee naar de Azoren, midden in de oceaan.

Ze weet het nog goed: ze is toen samen met haar vader walvissen en dolfijnen wezen kijken. Ze hebben op het eiland een walvis gefotografeerd, die nog nooit eerder gezien was.

Deze mochten ze van de bioloog op het eiland een naam geven en ze noemden de walvis Elsemiek.

Deze wordt nog vaak gespot rondom het eiland. Elsemiek heeft nog veel op haar lijstje staan wat betreft reizen.

Als ze afgestudeerd is, gaat ze een rondreis maken door Australië. Haar vader komt haar dan opzoeken, dat hebben ze afgesproken.

Maar eerst naar Maleisië. Ze eten nog even snel een pizza voordat ze morgen vertrekken. Haar ouders zijn gescheiden en ze heeft wat dingetjes bij haar vader laten liggen. Gelukkig komt haar vader haar oplader nog snel even brengen.

De volgende dag vertrekken ze vroeg naar Schiphol. Het vliegtuig vertrekt rond een uurtje of 12. Het zal een lange vlucht worden, maar ze neemt zich voor om wat films te kijken.

Haar vader stuurt haar nog een berichtje om haar veel plezier te wensen. Gelukkig ziet ze hem over 3 weken weer.

Lees ook  Roxeanne Hazes laat zien dat je ook met een maatje extra er super goed uit kunt zien!

Maar dat zal nooit gebeuren. Elsemiek zat in vlucht MH17, die vanaf Amsterdam vertrok richting Maleisië.

Ergens boven Oekraïne werd het vliegtuig uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden zullen nooit meer terugkeren.

Hans de Borst (Elsemiek’s vader) herinnert zich dit moment als de dag van gisteren. Hij was wat eerder thuis gekomen van zijn werk, omdat hij graag de laatste etappe van de Tour de France wilde zien.

Terwijl hij de televisie aanzette, werd hij gebeld door een vriend. Hij vertelde Hans dat hij gauw op Teletekst moest kijken, omdat er iets grandioos mis was met een vliegtuig.

Hij wist wel dat Elsemiek naar Maleisië ging, maar niet precies welke vlucht ze had. Hans wist dat wel. Zijn dochter had hem die ochtend nog verteld dat ze om 12 uur zou vliegen.

Hij hield zijn vriend aan de lijn en zette meteen de televisie aan. Op Teletekst stond dat het vliegtuig om 12.15 was vertrokken vanaf Amsterdam richting Maleisië.

De grond verdween onder zijn voeten vandaan. Hij kon het niet geloven. ‘Dit kan toch helemaal niet waar zijn? Het verdwijnt straks vast weer van Teletekst,’ dacht hij.

Maar het bericht verdween niet. Het was echt gebeurd. Zijn enige kind was er niet meer. Wat moest hij nou? Op de één of andere manier kwam hij in een soort van ‘regelstand.’

Hij is meteen gaan bellen met het ministerie, de crisislijn en het reisbureau waar ze de reis hadden geboekt.

Maar overal was het chaos. Niemand wist iets en dat snapt Hans ook wel. Maar toch deed het hem extra veel pijn die eerste dag.

De volgende dag belde Malaysia Airlines om te bevestigen dat zijn dochter in het vliegtuig zat. Maar Hans wist dit zodra hij het bericht op Teletekst had zien staan.

Hans had een dag later wel het idee dat de overheid hem hielp. De ochtend na de ramp stonden er twee familierechercheurs voor de deur om een dossier van Elsemiek aan te leggen.

In de weken na de ramp heeft Hans de rechercheurs dag en nacht gebeld voor als zij dingen nodig hadden of als hij dingen wilde vragen. Hij heeft ze zelfs een keer ’s nachts gemaild en toen kreeg hij een kwartier later al antwoord.

Helaas was dit niet bij alle nabestaanden het geval. De maandag na de ramp was er een bijeenkomst voor alle nabestaanden van de slachtoffers. Premier Rutte was hier ook bij aanwezig. Er hing een hele boze sfeer. Later werd duidelijk waarom.

Lees ook  De hondenhuid is bijna versteend, maar ondergaat net op tijd een ongelooflijke transformatie

Heel veel van de nabestaanden waren nog niet bezocht door zo’n familierechercheur die Hans zaterdag al voor de deur had staan. Zij waren dus nog steeds zoekende en hadden het gevoel dat de overheid niks deed.

Maar de nabestaanden waren ook boos omdat ze beelden op televisie hadden gezien van de spullen van hun dierbaren waar dronken Separatisten omheen stonden. Voor Hans was dit ook ontzettend pijnlijk.

De ramp vond plaats op donderdag en vrijdagmiddag om 16.00 uur circuleerde de passagierslijst al op internet. Sommige nabestaanden wisten toen nog niet eens officieel dat hun kind of familie in het vliegtuig zat.

Hans had toen al een telefoontje gehad van Malaysia Airlines. Maar hij wist het al: hij had die ochtend nog met haar geappt, en nu bleef het stil.

Elsemiek werd vrij snel geïdentificeerd en kwam met één van de eerste vluchten met slachtoffers terug naar Nederland. Ze droeg een ring en hier is ze op geïdentificeerd.

Haar vader heeft deze ring teruggekregen en wilde hem zelf graag dragen zodat ze altijd bij hem is. Hij heeft er bij de juwelier een juweeltje van later maken, wat hij nu om zijn horlogebandje draagt.

Elsemiek zou nu 22 zijn geweest. Hans heeft met de twee vriendinnen van zijn dochter nog contact maar dat is heel dubbel. Hij wil ze graag zien, maar hij ziet ook dat zij mooie stappen maken.

Ze zijn aan studies begonnen en krijgen vriendjes. Dat gaat hij allemaal niet meemaken met Elsemiek en dat is moeilijk.

Ook ziet hij overal meiden van haar leeftijd fietsen. Dan denkt hij: ‘Dit kan toch niet waar zijn? Mijn dochter ligt onder de grond.’

Hans probeert verder te gaan met zijn leven en dat lukt redelijk. Maar het allemaal een plekje geven valt niet mee.

Soms als hij wakker wordt, knijpt hij zichzelf in zijn arm en denkt hij: ‘Oh ja, de zon schijnt wel, maar zo leuk is het allemaal niet.’

Ook vraagt hij zich een paar keer per dag af wat het leven eigenlijk nog waard is. Hij doet zijn ding wel, maar echt schaterlachen is er niet meer bij.

Om zijn dochter toch nog een beetje bij zich te houden maakt hij wel eens haar favoriete toetje met chocolade. Dat kon hij vroeger nooit, maar hij heeft er op gestudeerd en nu kan hij het heel goed.

Altijd als hij dit toetje maakt moet hij wel een beetje lachen. ‘Ze zou wel trots op me zijn hoor.’ En ze zou zeggen: ‘Die rare vader van mij.’

Dit is hoe Esmee en Sharon van Ex on the Beach eruitzagen toen ze tieners waren

De dochter van Dennis Bergkamp is 22 jaartjes oud en behoorlijk goed opgedroogd