in

Haagse Isabella (4) ligt op 1,5 uur rijden van papa en mama in een Belgisch ziekenhuis

De Haagse peuter Isabella Kruisselbrink (4) ligt al twee weken in een ziekenhuis in Antwerpen, omdat de kinderafdelingen en intensive cares in Nederland vol liggen. ,,We willen heel graag naar huis, maar er is nog steeds geen plek. Wow, hoe is dit mogelijk?”

Isabella lag begin deze maand in het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag met ademhalingsproblemen toen ze plots hoge koorts kreeg. ,,39 graden. 40. 41. 42,4. Haar temperatuur liep ongekend hoog op en haar hartslag was op een gegeven moment 240 slagen per minuut. We maakten ons ontzettend veel zorgen,” vertelt vader Benny, telefonisch vanuit Antwerpen. Zijn dochter moest met spoed naar een kinder intensive care – Nederland telt er zeven – maar er was nergens plek. ,,We hebben 3,5 uur moeten wachten tot er een bed gevonden was. ‘Jongens, schiet alsjeblieft op’ heb ik hardop gezegd. Ik zag mijn dochter vechten in haar bed. Ze raakte totaal uitgeput. Dat was heel moeilijk om te zien.”

Tot verrassing van Benny en zijn echtgenote is er plek in het ZNA Middelheim in Antwerpen. Niet alleen de kinder intensive careafdelingen in eigen land liggen vol, maar ook de kinderafdelingen in bijna alle tachtig ziekenhuizen hebben geen plek. De extreme drukte wordt veroorzaakt door het groeiend tekort aan kinderverpleegkundigen en de verkoudheidsvirussen die momenteel rondwaren. Behalve Isabella zijn er nog vijf andere patiëntjes overgeplaatst naar België.

Lees ook  Poes Jelle aangereden en sleept zichzelf terug naar huis: 'Mijn hart brak toen ik haar zag liggen'

Hotel
,,En dat is voor ons als ouders erg vervelend. Vanuit Den Haag is het één uur en veertig minuten rijden. We willen niet te ver bij onze dochter uit de buurt zijn, dus we leven nu al twee weken in België.” Er is geen voorziening in Antwerpen, zoals het Ronald McDonaldhuis, waar familie kan slapen. ,,Dus we slapen in een hotel, wat flink in de papieren loopt. En mijn moeder is hiernaartoe gekomen om te helpen bij de zorg voor ons zoontje van 9 maanden oud.” Benny is woonbegeleider voor blinden en slechtzienden. ,,Mijn cliënten die zorg nodig hebben, heb ik ook al weken niet gezien.”

En alles gaat in België – hoewel de zorg volgens de ouders ‘top’ is – toch net iets anders dan thuis. ,,Belgen gebruiken overal andere benamingen voor. Een luier verschonen noemen zij bijvoorbeeld een pamperke proper maken. Je moet steeds nadenken: wat bedoelen ze nu eigenlijk? Vooral mijn vrouw, die uit Thailand komt, heeft moeite met de taal. Nederlands verstaat ze redelijk, maar het Vlaamse dialect niet.”

Lees ook  Zien: Zorgelijk: Privé-gegevens Bridget Maasland op straat

Levensbedreigend
Dochter Isabella heeft slappe spieren, waardoor ze een verkromming in haar rug heeft en haar longen in de verdrukking komen. Ze lag al eerder in het ziekenhuis voor onder andere een longontsteking. Benny: ,,Wat ze precies mankeert weten we niet, maar ze heeft al een paar keer op het randje gelegen. Ik denk nu al: stel dat ze over een tijdje wéér ziek wordt, waar moet ze dan straks naartoe? En wat als haar conditie levensbedreigend is? Zijn we dan op tijd?”

Hoe lang zijn dochter nu nog in Antwerpen moet blijven weet hij niet. ,,Ik hoop dat we tijdens de feestdagen thuis zijn. Dat zou het allermooiste kerstcadeautje zijn.”

3-jarig jongetje uit Utrecht zwaargewond uit Drents water gehaald

Gaby Blaaser heeft wat te vieren en plaatst pikante foto online