in

Gynaecologe Oostends ziekenhuis in beroep veroordeeld voor onopzettelijke doding baby

In het Gentse hof van beroep is woensdagvoormiddag een 54-jarige gynaecologe uit Oudenburg schuldig bevonden aan onopzettelijke doding.

De dame, V.D. genaamd, diende in 2010 tijdens een bevalling een spuit met het hormoon oxytocine verkeerd toe, waardoor het kind overleed. De gynaecologe moet een schadevergoeding van 32.334 euro betalen aan de ouders.

“Door een fout van een specialist is Nils doodgedrukt in de baarmoeder van zijn eigen moeder.” Het verhaal van Stijn Desomer en Marta G. is hartverscheurend.

Het koppel uit Bredene verloor op 9 oktober 2010 hun zoon. Nils werd amper vijf dagen voordien geboren in het Oostendse Henri Serruysziekenhuis, maar tijdens die bevalling maakte V.D. een grondige fout.

De 54-jarige gynaecologe spoot oxytocine, een hormoon dat de bevalling versnelt, rechtstreeks in een spier van de mama.

Lees ook  Tijdens sneeuwstorm wordt een geweldige oplossing gevonden voor zwerfhondjes

Dat terwijl de bijsluiter van het medicijn duidelijk stelt dat oxytocine enkel in de ader mag ingespoten worden.

Geen celstraf
V.D. kreeg in eerste aanleg acht maanden cel met uitstel en moest 17.000 euro betalen, maar ging in beroep opnieuw resoluut voor de vrijspraak.

Rudi Vermeiren, de advocaat van V.D., hield tijdens het proces staande dat Nils mogelijk aan een infectie overleed, maar die kans was volgens het college van gerechtsdeskundigen quasi onbestaande. Het hof oordeelde dan ook de beklaagde schuldig is aan onopzettelijke doding.

Een celstraf kreeg de dame niet. De gynaecologe uit Oudenburg werd “eenvoudig schuldig verklaard”.

Deze juridische term wordt gebruikt in zaken die te lang aanslepen. Rechters kunnen beslissen dat de zogenaamde “redelijke termijn is overschreden”.

Lees ook  93-jarige Amerikaanse D-day veteraan sterft eenzaam met niemand om kist te dragen – maar 6 rugbyspelers komen helpen

Zo liet de finale uitspraak in deze rechtszaak bijna tien jaar op zich wachten. De beklaagde wordt daarom strafrechtelijk niet vervolgd, maar is het koppel wel een stevige schadevergoeding verschuldigd.

Ze moet 32.334 euro betalen, of 16.167 euro aan elke ouder. Ook moet ze de gerechtskosten vergoeden.

Intern evalueren
Het Oostendse Henri Serruysziekenhuis bekijkt intussen welke gevolgen het arrest zal hebben. De gynaecologe is er momenteel nog als diensthoofd actief.

“We hebben nog niet de kans gekregen om het arrest zelf in te kijken”, zegt algemeen directeur Hans Rigauts.

“Op dit moment kan ik er dan ook nog geen uitspraken doen over. Het spreekt voor zich dat we de situatie grondig zullen bekijken en intern evalueren.”

Trainen en bier tanken kan nu tegelijk met dit dumbbel bierglas

Meedogenloze moeder dumpt dochtertje (6) op straat, gooit kleren uit raam en rijdt weg met vriend