in

Grote zorgen om gratis blender voor zwangere vrouwen die zich niet laten vaccineren

Een oproep op sociale media aan zwangere vrouwen om zich niet te laten vaccineren tegen kinkhoest, zorgt voor onrust onder artsen.

Ook de politiek roert zich inmiddels. Het gaat om een actie van ’vruchtbaarheidscoach’ en antivaxxer Eva van Zeeland, die een bedrijf runt onder de naam Miss Natural Lifestyle.

Van Zeeland looft een blender ter waarde van bijna 400 euro uit aan 100 zwangere vrouwen om zich niet met 22 weken te laten vaccineren tegen kinkhoest. Met de blender kunnen de vrouwen ’green vaccins’ maken, smoothies op natuurlijke basis.

De oproep voor de win-actie van Van Zeeland wordt massaal gedeeld op onder andere Twitter en Facebook. Inmiddels zijn er Kamervragen gesteld aan minister Blokhuis (Volksgezondheid) door Pvda-Kamerlid Ploumen samen met Diertens van D66 én door SP’er Hijink.

„Het is een grof schandaal dat mensen worden voorgelogen dat groene smoothies zouden beschermen tegen besmettelijke ziektes”, zegt Ploumen.

’Kwakzalverssite’
Ook Ruud Coolen van Brakel, directeur van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik vindt de actie te ver gaan. „Deze oproep is buitenproportioneel.

De mevrouw heeft een website die oogt als een kwakzalverssite en ze doet wel vaker gekke dingen, maar dit slaat alles.

Ik vraag me af of dit niet strafbaar is. Ze roept mensen op om tegen beloning een activiteit te verrichten die schade kan veroorzaken.”

Van Zeeland zelf ziet geen kwaad in haar actie, zegt ze tegen De Telegraaf. „Dit is geen misdadige omkoping; het is de overheid die gratis vaccinaties weggeeft. Wat is het verschil?”

Lees ook  Agenten zetten een paraplu op de motorkap – als we eronder kijken, snappen we waarom

Chronische ziektes
Miss Natural Lifestyle is overtuigd antivaxxer, aanhanger van de orthomoleculaire geneeskunde (met natuurlijke stoffen), voorstander van het versterken van het immuunsysteem door goede voeding én vruchtbaarheidscoach.

Volgens haar gaat de 100-vrouwen campagne vooral om bewustwording. „Net zoals consumenten tegenwoordig steeds vaker kijken op producten wát er in het voedsel zit, zeg ik: kijk naar wat er in het vaccin zit.

Wees je bewust van het feit dat er stoffen in zitten die nog niet getest zijn. Waarom denk je dat er tegenwoordig zoveel kinderen met chronische ziektes zijn?

Dat komt door de toename aan vaccinaties.” De blenders worden in februari op de Gezondheidsbeurs in Utrecht uitgereikt aan de winnaars.

Proefkonijn
Rosita Liefde (37) is met haar 33-weken zwangerschap het boegbeeld van de campagne tegen vaccinatie.

„Dit wordt mijn tweede kindje. Mijn eerste is ook niet gevaccineerd. Ik heb de bijsluiter gelezen van het 22-weken vaccin en er is geen veiligheidsstudie.

Ik laat me niet lenen als proefkonijn en heb genoeg ouders gesproken die vaccinatieschade signaleren bij hun kind.

Ik boost mijn immuunsysteem op een natuurlijke manier en vertrouw op klassieke homeopathie bij kwalen en ziektes.”

Dode baby’s
Coolen van Brakel bevestigt dat er bij vaccinaties niet, zoals wél bij medicijnen, dubbelblind en gerandomiseerd onderzoek wordt gedaan.

„Je kunt immers niet de helft wel vaccineren en de andere helft een placeboproduct geven. Maar het is wetenschappelijk wel bewezen dat de vaccinaties werken.

Lees ook  Man deed alsof hij verlamd was om meer dan 570.000 euro aan overheidssteun op te strijken.

Kijk maar naar Engeland: daar is het aantal dode baby’s aan kinkhoest fors afgenomen na de invoering van de 22-wekenprik.

Bovendien worden de bijwerkingen goed gemonitord. Je mag hopen dat de kinderen van deze mensen nooit geconfronteerd worden met een besmettelijke ziekte, want dan is het leed en het schuldgevoel niet te overzien.”

Gezondheidsbeurs
De vereniging tegen kwakzalverij spreekt van een verwerpelijke campagne. Woordvoerder Cees Renkens: „Het is gewoon een verdienmodel van de orthomoleculaire geneeskunde, die ook onzin is.

Met een belachelijk dure blender in het vooruitzicht van iemand worden zwangere vrouwen naar de gezondheidsbeurs gelokt volgende maand.

Feit is: kinkhoest neemt toe in ons land. Het nieuwe vaccin is een fantastische aanvulling op het bestaande programma.”

Joost Duijsterwinkel, ook een antivaxxer, is de man die sapcentrifuges ter waarde van 399 euro per stuk beschikbaar stelt.

Van Zeeland: „Hij vertelde mij dat zijn zoon van bijna 4 jaar niet gevaccineerd is en nooit ziek terwijl hij al in ruim 23 landen is geweest.” Duijsterwinkel heeft nog niet gereageerd op ons verzoek om commentaar.

Het RIVM is inmiddels ook in actie gekomen. Het instituut heeft een melding gedaan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd wegens de „misleidende commerciële oproep aan zwangere vrouwen om zich niet te vaccineren tegen kinkhoest”, zo meldt het instituut in een verklaring.

Tien-jarige jongen met zeldzame aandoening ontdoet zich iedere maand van eigen huid

Agenten tot bloedens toe mishandeld bij inval wietplantage