in

Getrouwd, een kind, maar niet samenwonen: ‘Daar vinden mensen wat van’.

Daphne* (46) en Maarten* (54) zijn elf jaar samen, getrouwd, hebben een dochter en wonen apart. Samenwonen hebben ze geprobeerd, maar ze merkten dat ze het liever anders deden.
De eerste vijf jaar van hun relatie woonde het stel apart. Daphne had al twee zoons en Maarten een dochter. “We gingen na vijf jaar met het hele gezin in één huis wonen. Na een tijd merkten we dat we het eigenlijk wel fijn vonden hoe we het eerst deden”, vertelt Daphne. Ze hebben allebei hun eigen gewoontes en behouden deze graag, ook met hun kinderen.

NIET SAMENWONEN
“Als je elkaar op je 25e tegenkomt, dan ontwikkel je alles samen en groei je naar elkaar toe. Wij waren al wat ouder en deden alles op onze eigen manier.” Daphne vertelt dat niets als vanzelfsprekend wordt gezien in hun relatie en dat hun manier van leven daar flink bij helpt. “Het is altijd zo leuk om elkaar te zien. Afgelopen zondag gingen we naar de film. Dan hadden we ook echt een date. We ontmoetten elkaar bij het filmhuis en dan hebben we een moment met z’n tweeën”, vertelt ze.

  'Iets later en hij was dood geweest': 9 horrorverhalen van tandartsen

“Het is nooit een moetje. We kiezen er elke keer weer voor om elkaar te zien. Als we moe of chagrijnig zijn, kunnen we gewoon zeggen: ik ga thuis slapen en ik zie je morgen. En zo is het goed.”

GEIJKTE PLAATJE
Maar er zitten ook nadelen aan het feit dat ze het anders doen dan anderen. “Wij passen niet in het geijkte plaatje, en daar vinden mensen wat van. Ze gaan al snel vragen stellen, ook aan onze dochter. Ze is tien en nog wat minder mondig dan wij. Wanneer mensen vragen of haar ouders uit elkaar zijn, merk ik dat ze even moet zoeken naar een goed antwoord”, vertelt Daphne.

“Maar ze zegt het ontzettend goed: ‘Papa woont graag daar, mama daar, maar ze zijn alsnog heel veel samen’.” Ook Maarten laat weten dat het “een nadeeltje” met zich mee kan brengen. “Het blijft lastig dat je niet altijd je kind ziet. Maar we hebben altijd de keuze om elkaar te zien. We zijn niet uit elkaar. Ik kan elk moment naar hen toe en andersom net zo.”

  Ouders: Roodvonk is terug – 5 waarschuwingssignalen die je nooit moet negeren

‘DIT WERKT PERFECT’
Daphne vult aan: “We hadden het er laatst over met elkaar: als je ziet in hoeveel samengestelde gezinnen conflicten zijn of onderlinge ruzies… Dan kunnen mensen zeggen wat ze willen, maar dan hebben wij het helemaal niet zo slecht gedaan. Dit werkt perfect voor ons en iedereen is gelukkig zo. Dat is meer dan genoeg, toch?”

Volgens Daphne is het vooral belangrijk dat ze het fijn vindt om samen te zijn. “Dat is de belangrijkste graadmeter. Dat je iemand aankijkt en denkt: ja, ik ben ontzettend blij dat jij in m’n leven bent.” Dat soort momenten hebben ze regelmatig. “Laatst klopte hij ineens op het raam: ‘Het was zo stil thuis, mag ik even bij jou?’, zei hij. Dat vond ik zo gezellig, dan hebben we weer een gezellig avondje samen. Wederom een avond waarbij we kíezen om elkaar te zien.”

Lizzy voelde dat het écht niet goed ging met haar dochter (3): ‘Volg altijd je instinct’.

Peuter(1) in kinderwagen doodgeschoten