in

Genevieve haat slapen en uitslapen. Mijn wekker gaat elke dag om 5.00 uur

Genevieve: “Mijn wekker gaat om 5.00 uur, dan ga ik ontbijten en sporten.”

Wat hebben Donald Trump, Angela Merkel, Richard Branson en Theresa May met elkaar gemeen? Ze zeggen allemaal dat ze prima functioneren met minder dan vijf uur slaap per nacht. Net als de Limburgse Genevieve (41). “Als mijn wekker om 5.00 uur gaat, denk ik: mooi, mijn dag gaat weer beginnen. Snoozen vind ik zonde van de tijd.”

Bijna een kwart van de Nederlanders slaapt slecht, blijkt vandaag uit cijfers van het CBS. Zo’n 24 procent gaf in 2018 aan dat ze moeite hadden met in slaap vallen, het niet lukte om door te slapen of dat ze te vroeg wakker werden.

Voor 40 procent van de mensen met een slaapprobleem, had dat negatieve gevolgen in hun dagelijks leven. Ze hadden door het slechte slapen last van concentratieproblemen, vergeetachtigheid of een slecht humeur.

Om 01.00 uur naar bed
Dat geldt niet voor Genevieve uit Heerlen. Zij is softwaretester en gezondheidscoach. Hoewel zij maar vier uur per nacht slaapt, voelt ze zich daar goed bij. Haar wekker gaat iedere dag om 5.00 uur ’s ochtends. “Dan ga ik sporten en ontbijten. Daarna werk ik mijn mail bij en ga ik naar mijn werk. In de avonduren help ik mijn partner nog vaak met zijn bedrijf, hij geeft onder andere koffie-workshops.”

Lees ook  9 manieren om een vieze oven schoon te maken

Meestal is Genevieve rond 23.00 uur weer thuis. “Dan ga ik douchen, een beetje lezen en relaxen en rond 01.00 uur ’s nachts ga ik naar bed. En vier uur later gaat de wekker dan weer.”

‘Ik kwam tijd tekort’
Sommigen worden misschien al moe bij de gedachte, maar voor Genevieve werkt het prima. “Ik heb altijd al weinig slaap nodig gehad. In mijn studententijd sliep ik zes uur per nacht, maar ik wilde én studeren, én sporten, én uitgaan, maar kwam eigenlijk tijd tekort. Toen ben ik iedere twee weken een half uur eerder opgestaan, tot ik op vier uur slaap uitkwam. En dat bevalt goed.”

Ze heeft overdag geen last van dipjes of concentratieproblemen. “Ik denk wel dat het belangrijk is dat je verder goed voor jezelf zorgt. Ik sport veel en eet gezond: veel eiwitten en weinig koolhydraten. En ik zorg dat ik mijn vitamines en mineralen binnenkrijg.”

Andere mensen vinden het vaak vreemd dat Genevieve zo weinig slaap nodig heeft. “Ik krijg vaak de vraag hoe ik het volhou. Maar voor mij zou acht uur slaap echt te veel zijn. Op deze manier hou ik vier uur extra op een dag over, die ik zinvol kan besteden.”

Is vier uur slaap per nacht gezond?
Hoe lang een mens moet slapen voor een gezonde nachtrust, hangt af van een aantal factoren, waaronder leeftijd. In Nederland wordt onderstaande richtlijn gehanteerd:

Lees ook  Je ouders zien sterven is de ergste pijn die er bestaat, je kunt er nooit op voorbereid zijn
Leeftijd Aanbevolen slaapduur in uren
1 tot 2 11-14
3 tot 5 10-13
6 tot 13 9-11
14 tot 17 8-10
18 tot 65 7-9
65+ 7-8

Voor volwassenen, zoals Genevieve, geldt dus eigenlijk een minimum van zeven uur slaap per nacht. Neuroloog en slaapdeskundige Hans Hamburger kent Genevieve niet, maar zegt: “In het algemeen is de gemiddelde slaaptijd 7 tot 8 uur en wordt minder dan 6,5 uur slaap als ongezond beschouwd. Mensen die een slaaptekort opbouwen, vergroten daarmee de kans op een hoge bloeddruk, suikerziekte, obesitas en dementie. Dat laatste zie je ook bij kinderen die te weinig slapen.”

Minimaal 6,5 uur per nacht
Hoeveel slaap iemand precies nodig heeft, is volgens Hamburger voor iedereen anders. “Het heeft te maken met erfelijke factoren, maar ook het gebruik van alcohol, tv-kijken en het ervaren van stress hebben invloed op hoeveel uren slaap je nodig hebt. Maar de ondergrens ligt voor de meeste mensen wel op 6,5 uur per nacht.”

Volgens Hamburger is een gemiddelde nachtrust van vier uur niet gezond, zeker op de lange termijn. “Al voelt iemand zich op dit moment goed genoeg bij minder dan 6,5 uur slaap, dat wil niet zeggen dat diegene geen klachten kan ontwikkelen op de lange termijn.”

Dit moet je eten voor een goede nachtrust:

Vrouw deelt lifehack met Albert Heijn bonuskaart en gaat viraal

Slecht nieuws voor Duncan Laurence.