in

Gehandicapte Ender (10) mag niet naar zwemles: ‘Waarom anderen wel en mijn kind niet?’

Zwemles voor kinderen met een beperking is in veel gevallen nog steeds niet mogelijk. Vorige week maakte premier Mark Rutte bekend dat zwemlessen voor kinderen weer van start gaan.

Maar niet voor veel gehandicapte kinderen, zo blijkt nu. Ouders mogen als extra begeleiding mee naar de les, maar sommige zwembaden willen dat niet.

Oneerlijk en onverstandig, vindt Els uit het Brabantse Sleeuwijk, oma van de 10-jarige Ender. “We kregen een mail van het zwembad dat Ender niet naar zwemles mag komen. Hij was erg verdrietig. Ik vind het ook belachelijk”, zegt ze tegen Hart van Nederland.

‘Ging eerder prima’
Voordat de zwemlessen werden stilgelegd, ging de zwemles van Ender volgens de familie ook gewoon door.

“We zaten toen ook met mondkapje op langs de kant en we hielden anderhalve meter afstand. Er was een speciale ingang en we gingen ook niet omkleden of douchen”, vertelt Els. “Dat ging prima.”

Lees ook  Pissige bewoners zijn poepende wandelaars spuugzat: ‘Wat bent ú nou aan het doen, meneer’

Dus waarom nu niet weer, vraagt de oma zich nu af. Ze stelt dat zwemles voor de veiligheid van de kinderen met een beperking echt hard nodig is.

“Ender houdt heel veel van water en zou er zomaar inspringen. Hij moet weer wennen aan het water en snel. Hij heeft zwemles dus echt nog nodig. En deze kinderen hebben het al moeilijk.”

De Brabantse is gefrustreerd. “Rutte zegt dat het belangrijk is dat kinderen zwemdiploma hebben. Maar voor deze groep dus niet?”

Ender heeft wel een diploma, maar kan nog niet normaal functioneren in water. “We waren bijna zover dat hij zelfstandig naar de overkant kan zwemmen. Dat doet mij pijn. Ik vind het zo heftig dat zo’n kindje niet mag. Hij is er heel verdrietig.”

Volgens coronaprotocol
In het coronaprotocol rond de zwemlessen staat dat de ouders alleen hun kroost mogen brengen en niet langs de kant mogen zitten.

Lees ook  Versoepelen kan snel gaan, zegt Rutte

De kinderen moeten hun zwemkleding van tevoren al aan hebben. Na de les mogen ouders wel helpen bij het afdrogen, maar daarbij moeten de volwassenen onderling anderhalve meter afstand houden.

Voor kinderen die extra begeleiding nodig hebben wordt echter een uitzondering gemaakt, benadrukt de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond (KNZB).

Met hen mag wel iemand mee naar binnen en tijdens de les aanwezig zijn, bijvoorbeeld een ouder of mantelzorger.

“Maar de praktijk is anders”, laat de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) weten in een reactie.

De belangenorganisatie weet dat sommige zwembaden tegen het protocol in kinderen met een beperking weigeren.

Ook bij de KNZB is dit probleem bekend en daarom maakt de bond nog een keer duidelijk dat gehandicapte kinderen volgens de regels mét begeleiding naar zwemles mogen.

Kleding en handtas gevonden van vermiste Naima Jillal onder loods in Antwerpen

Nepbrief over onopgeruimde hondenpoep: ‘DNA-test kan hond identificeren’