in

Foto werd tienduizenden keren gedeeld met het onderschrift “check onder de poten van je hond”

Een gruwelijke foto van een hondenpoot heeft de ronde gedaan op het sociale media platform Facebook. De foto met een hondenpoort geteisterd door de ernstige gevolgen van niet bestreden teken is al duizenden keren gedeeld met een belangrijke waarschuwing als onderschrift: check de poten van uw hond voor teken.

Veel hondenbaasjes zijn op de hoogte van de gevaren van teken voor mens en dier, maar vergeten misschien te controleren onder de poten van hun geliefde viervoeters.

De foto werd in december geplaatste door de Facebook pagina genaamd Sportmans Hub. Veel mensen uitte hun walging over de foto, maar het blijft een belangrijke waarschuwing om ook onder de poten en tussen de voetzooltjes te controleren.

“Ik voelde misselijk en een beetje schuldig dat ik meteen mijn honden heb wakker gemaakt en onder hun poten heb gekeken. Ah, wat haat ik parasieten toch”, schreef een Facebook gebruiker onder de onsmakelijk foto.

Lees ook  Erika haalt stiekem haar gsm uit haar zak en neemt foto wanneer ze ziet wat man doet met klein meisje

“Na al deze jaren heb ik hier niet bij stilgestaan”, meldde een andere gebruiker.

Teken leven van het bloed van gewervelde dieren; ze bijten zich vast in de huid en laten zich na een bloedmaaltijd, die enige uren tot dagen duurt, weer vallen. Het dier waarop de teek leeft, wordt gastheer genoemd. Bekende gastheren van teken zijn vogels, reptielen en verschillende zoogdieren, waaronder dus ook katten en honden.

Het zijn spinachtige parasieten die zich ophouden in lage vegetatie, zoals struiken en grassen. Wanneer de hond voorbij loopt laten ze zich vallen en nestelen zich in de huid om bloed te zuigen.

Lees ook  Je baas toevoegen op social media: do or don't? "hij schakelde een advocaat in"

Alhoewel de teek zelf irritatie kan veroorzaken, op de plek waar hij zich vasthecht, zijn vooral de ziekten die hij kan overbrengen van belang.

Zolang uw goed oplet voor teken bij uw honden (en katten), en ze tijdig verwijdert met speciale tekenpennen of ander gerei, dan is de kans niet groot dat er wat misgaat zoals op de foto.

Toch moet uw waakzaam blijven en ook op mogelijke symptomen van bepaalde ziektes letten, na een tekenbeet. Deze symptomen zijn onder andere koorts en een gebrek aan eetlust. Als u het niet vertrouwd ga dan meteen na een dierenarts.

Deel de, toch wat onsmakelijke, foto met uw vrienden en familie op Facebook om ze te waarschuwen voor de mogelijke gevaren van deze kleine parasieten.

Vreemde wacht totdat jongen op de trein in slaap is gevallen. Dan geeft hij mama een briefje over haar ouderschapskwaliteiten.

Uitgehongerde hond wordt voor dood achtergelaten in kooi, maar liefde en zorg doen haar weer opleven