in

Dewi de Koster (21) mogelijk vermoord

De familie van Dewi de Koster heeft geschokt gereageerd nu forensisch onderzoek naar het overlijden van de jonge twintiger lijkt te wijzen op zware mishandeling, en niet op een ongelukkige val zoals de autoriteiten in Lloret de Mar al snel concludeerden. De nabestaanden zijn erop gebrand om de waarheid over de trieste dood van hun geliefde boven tafel te krijgen.

Een woordvoerder van de Spaanse politie in Catalonië toont zich verrast over de bevindingen van forensisch patholoog Frank van de Goot, en laat alvast weten heropening van het onderzoek niet uit te sluiten. „Dan moeten we wel officieel van de onderzoeksresultaten op de hoogte worden gesteld, om te zien of de zaak – die in principe al gesloten is – daadwerkelijk heropend kan worden.”

Kort nadat het overlijden van de in eerste instantie zwaargewonde jongen bekend werd, vroeg De Telegraaf vanwege twijfel bij de familie over de toedracht de befaamde forensisch patholoog Van de Goot naar de zaak te kijken. Daarop kwam ook de familie in contact met de expert. Nadat hij het lichaam van Dewi onlangs onderzocht, plaatste hij meteen grote vraagtekens bij de conclusies.

Grote twijfels
„Vooropgesteld, er is in Spanje prima met zijn lichaam omgegaan”, vertelt hij. „Daar ben ik echt heel blij mee, want daardoor kon ik ook goed onderzoek doen. Maar op grond van de voorliggende gegevens, zoals dat heet, wijst niets erop dat Dewi is gevallen. Laat ik het maar eerlijk zeggen: ik heb grote twijfels.”

De forensisch patholoog deelde zijn bevindingen met de familie, die voor die tijd al liet weten ernstig te twijfelen aan het verhaal van de Spaanse autoriteiten. „Vooral omdat hij allemaal botten in zijn gezicht had gebroken, maar verder geen schrammetje of blauwe plek op zijn lichaam had”, zegt zus Amy Moisson. „Dat hebben we zelf geconstateerd in het Spaanse ziekenhuis. Het verhaal klopte vanaf het begin al niet.”

Terug naar de nacht van 19 op 20 juli. Kort nadat Dewi de Koster de club waar de Hollandse vriendengroep feestviert even alleen verlaat, wordt hij iets verderop zwaargewond gevonden bij een vier meter hoge muur. Het oordeel van de Spaanse politie: de jonge Nederlander heeft, al dan niet onder invloed van alcohol, zijn evenwicht verloren en is van die muur naar beneden gevallen. Dat zou hem in de vroege Spaanse uurtjes fataal zijn geworden.

Lees ook  Na zwarte piet ook trakteren verboden op Zuid-Hollandse basisschool

Breuken
Maar Van de Goot legt uit dat er meerdere factoren zijn die dat onlogisch maken. „Als dat van zo’n hoogte gebeurt, staat er gegarandeerd een afdruk van de straat in je gezicht. Dat was niet het geval. Daarbij had hij wel allerlei breuken, en zat zijn neusbot bijvoorbeeld aan de binnenkant van zijn gezicht.” Op de vraag of dat kan wijzen op een zware mishandeling, antwoordt hij bevestigend.

Lokale agenten zouden bij hun oordeel sterk hebben geleund op de verklaring van twee getuigen. Amy meldt dat vrienden van Dewi ook het verhaal hoorden van de – volgens de vrienden – medewerkers van de aanpalende club. Wat daarbij opviel is dat zij het Engelse woord ’jump’ gebruikten, ofwel springen. Terwijl iemand die van een muur springt, nooit tegen die muur kan neerkomen maar iets verderop belandt.

Volop vraagtekens dus. Nader onderzoek is dan ook cruciaal, benadrukt Van de Goot. „Ook voor de autoriteiten in Spanje. Om er echt achter te komen wat er is gebeurd, zou ik het sectierapport met de foto’s moeten zien, net als het medisch rapport tijdens de behandeling in het ziekenhuis. Dat is de enige manier om zaken te kunnen uitsluiten. Als blijkt dat ik iets over het hoofd heb gezien, is ook dát belangrijk, maar de overtuigende gronden die wijzen op een ongeluk heb ik nu nog niet gezien.”

Heropening
Voor heropening van het onderzoek moet de familie contact opnemen met de zogeheten ’Mossos’ in Lloret de Mar, laat de zegsman van de Spaanse politie weten. „Misschien kan het verzoek ook via de Nederlandse politie of justitie verlopen. We moeten dan in ieder geval over alle informatie van de Nederlandse forensisch expert beschikken.”

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat het aan de Spaanse autoriteiten is wat er verder gaat gebeuren. ,,We volgen de ontwikkelingen en bieden eventueel consulaire bijstand”, meldt een woordvoerder. Pikant is dat in dezelfde periode, op nagenoeg dezelfde plek, een andere jonge Nederlandse feestganger zwaar werd mishandeld. Nadat deze krant het verhaal over Dewi publiceerde, meldde zich een vader die schrok van wat de Haarlemmer was overkomen. Vooral omdat hij griezelig veel overeenkomsten zag.

Lees ook  Dolfijn Zafar dood gevonden op strand Wijk aan Zee

„Ik kreeg kippenvel toen ik het verhaal las”, vertelt de vader, die net als zijn 17-jarige zoon anoniem wil blijven. „Mijn zoon is mishandeld toen hij alleen op straat liep. Er was een Nederlandssprekende jongen met een donkere huidskleur die op hem afkwam, ongevraagd een arm om hem heen legde en op een vervelende manier om een sigaret vroeg.”

Uit het niets sloeg de jongen hem, zo meldt de vader, opeens tegen de zijkant van zijn hoofd. „Al snel schopten andere jongens ook mee. Mijn zoon ging ineengedoken liggen met opgetrokken benen, zijn gezicht afschermend. Hij kreeg klappen en schoppen tegen zijn hoofd, en was ervan overtuigd dat ze hem dood gingen trappen.”

Draaierig
Zijn minderjarige zoon raakte buiten westen, is later toen hij weer bijkwam opgestaan, maar werd al snel misselijk en draaierig. Op de laatste avond heeft hij het uitgaanstuig weer gezien. „Hij is toen bij de bewaking blijven staan en uiteindelijk met zijn vrienden een andere kant op gelopen.” De reisleiding raadde hem af om aangifte te doen, omdat hij had gedronken.

Geconfronteerd met dit verhaal laat Amy weten dat ook Dewi en zijn vrienden te maken hadden met enkele Nederlanders die duidelijk uit waren op ruzie en die aan de beschrijving voldoen.

Amy stelt dat zij en ook de andere familieleden nog volop rouwen om het verlies, maar ook strijdvaardig zijn. „Toen we in het ziekenhuis kwamen was Dewi al hersendood. We hadden nog gehoopt dat hij wakker zou worden, maar hij is niet meer bij kennis geweest en kon dus ook niets meer zeggen.”

Daarom moeten ze zelf achterhalen wat er met hem is gebeurd. „Dat zijn we hem ook verschuldigd. We hopen echt dat we medewerking vanuit Spanje krijgen. De waarheid moet boven tafel komen.”

Gerard Joling opgepakt!

’Hij wilde met bebloede arm onze aandacht trekken’