in

Fokker stopt met mutantenkat: ‘Pronken met een dier dat eigenlijk gehandicapt is’

Een kattenfokker uit Gendt, een dorpje tussen Arnhem en Nijmegen, is op de vingers getikt door de NVWA voor het fokken van een mutantenkat: de Bambino Sphynx. Wat is dit voor dier, waarom willen mensen het graag hebben, en waarom mag het niet meer?

‘Helemaal verslaafd aan dit geweldig leuke ras’, schrijft de Gendtse fokker Helma Geurtz over de kattensoort Sphynx op haar website.

Vijf heeft ze er, drie ‘normale’ en twee Bambino’s, de Sphynxen die zijn ‘vermengd’ met een Munchkin. Het gevolg: een kat zonder vacht en hele korte pootjes. Schattig, vindt Geurtz, en velen met haar. Kittens wisselen online voor ruim 1000 euro per stuk van eigenaar.

Waggelen
Maar die dubbele erfelijke afwijkingen (de kaalheid en korte pootjes), gaan ernstig ten koste van het welzijn van de dieren. Mutantenfokkerij is het zelfs, oordeelden twee dierenartsen van de Universiteit Utrecht (UU) eind vorig jaar.

Door zijn korte pootjes heeft de Bambino Sphynx een onhandige waggelende gang. Dat en zijn dwerggroei geeft scheefstand van de ruggengraat met een kleine longcapaciteit, benauwdheid en regelmatige luchtweginfecties tot gevolg. Vanwege de afwijkende vorm van de ruggengraat liggen ook gewrichtsslijtage en nek- en rughernia’s op de loer.

Bovendien kan de Bambino Sphynx door zijn kaalheid niet zomaar naar buiten. Een kat zonder vacht kan niet tegen de zon, verbrandt snel en is daardoor vatbaar voor huidkanker. Ook hebben ze geen snor- en tastharen, die nodig zijn voor communicatie, lichaamstaal en waarneming. Hierdoor kan het dier geen normaal kattengedrag vertonen.

Lees ook  Shorttrackster Lara van Ruijven (27) overleden

Dubbel gehandicapt
De kruising van twee kattenrassen met een afwijking – de haarloze Sphynx en de dwergkat Munchkin – maakt de Bambino Sphynx ‘dubbel gehandicapt’, zegt Frederieke Schouten van stichting Dier & Recht.

,,Met twee Bambinokatten kan sowieso niet gefokt worden. De kittens zijn vaak niet levensvatbaar. Dat dat niet kan, is natuurlijk ook al een signaal dat er iets goed mis is met het ras.”

Schouten denkt dat de fokkers een blinde vlek hebben voor alles wat het dier mankeert. ,,Ze vinden zo’n kat hip of mooi. Het is puur esthetisch”, zegt zij. ,,Mensen willen pronken met hun dier.”

Machteloos
Jarenlang trok Dier & Recht aan de bel bij de NVWA, de toezichthouder. Maar die stond machteloos, ook al is deze vorm van dierlijke kruisbestuiving al een jaar of vijf verboden. Het UU-rapport van eind vorig jaar gaf de warenautoriteit eindelijk de broodnodige slagkracht tegen de ‘mutantenfokkers’, tot tevredenheid van minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Begin april schreef zij in een brief aan de Tweede Kamer: ‘Het creëren van nieuwe rassen voor het plezier van de mens, zonder inachtneming van de consequenties voor het dier, zoals korte pootjes bijvoorbeeld, toont mijns inziens geen respect voor de integriteit, het welzijn en de gezondheid van het dier.’

Waarschuwing
Ik heb alleen een waarschu­wing gehad, geen boete, en de Bambino’s zijn gesterili­seerd. Daar laat ik het graag bij

,,Als je gaat handhaven moet je daar duidelijke onderbouwing voor hebben”, voegt NVWA-woordvoerder Frederique Hermie toe. ,,Die handvatten hebben wij nu. Met dat rapport in de hand zijn wij op verzoek van Dier & Recht direct naar deze fokker gegaan.”

Lees ook  Hond herkent baasje niet na 5 weken in het ziekenhuis, maar kijk nu wanneer hij hem ruikt

In het rijtjeshuis in Gendt werd een nestje kittens gevonden. ,,Wat betekent dat er gefokt wordt en de wet overtreden wordt.” Een schriftelijke waarschuwing volgde, en bij herhaling zou een boete tot 1500 euro worden opgelegd.

Steriliseren
Maar zo ver liet Geurtz het niet komen. Na het bezoek van de NVWA liet ze haar beide Bambino-poezen steriliseren. ‘Omdat toch wel duidelijk was wat het besluit zou zijn’, schrijft ze op haar Facebook-pagina. Gisteren, toen naar buiten kwam dat het háár bedrijf was dat op de vingers was getikt, wilde ze niet op de kwestie ingaan.

,,Ik ga er geen mededelingen over doen”, zei ze desgevraagd. ,,Ik heb alleen een waarschuwing gehad, geen boete, en de Bambino’s zijn gesteriliseerd. Daar laat ik het graag bij.”

Andere fokkers
Dier & Recht zet haar strijd tegen gemuteerde katten ondertussen voort. De stichting richt haar pijlen op andere fokkers van Bambino Sphynxen, maar ‘alle fokkers die dieren bewust een handicap geven, moeten worden aangepakt’, zegt de woordvoerder. ,,We blijven de NVWA verzoeken sturen. Bijvoorbeeld ook voor de Perzische kat die een korte snuit heeft en daarom vaak extreem benauwd is.”

De NVWA op haar beurt zegt dat dit de eerste, maar niet laatste keer is dat een ‘mutantenfokker’ wordt aangepakt. ,,Er liggen nog meer verzoeken voor dit en andere rassen. Die meldingen nemen we serieus en daar gaan we mee aan de slag.”

Baby glijdt uit kinderwagen en belandt tussen trein en perron op station Amersfoort

“Toeristen, rijdt niet op olifanten” – nieuwe schokkende beelden uit Thailand