in

Fatale brand Nieuwleusen: ’Mensen schreeuwden dat hij eruit moest’

De inwoners van het Overijsselse Nieuwleusen zijn zondagochtend wakker geworden met het tragische nieuws over de fatale woningbrand in hun dorp. In een woonhuis aan het Zwartewaterland verloor de 22-jarige jongeman uit een gezin van vier personen het leven. De zoon kwam om bij een hevige brand op de zolder.

Rond 6.15 uur klonk er veel geschreeuw op straat, zegt een buurman. „Mensen liepen de woning binnen, schreeuwden dat-ie eruit moest. Dat duurde iets van een half uur. Er kwam ook nog iemand aangelopen, samen met een vriend en politieman. Diegene viel een ander, die daar al stond, in de armen. Iedereen in tranen natuurlijk.” Familie of vrienden van het getroffen gezin werden door overburen opgevangen.

De technische recherche doet zondag verder onderzoek in de woning in Nieuwleusen, een dorp met 7000 inwoners. Volgens omstanders ligt het lichaam nog in de woning. Alles is rondom afgezet. Het was een hevige brand die ongeveer 40 minuten duurde.

Lees ook  Jurneys zoon (18) was 'drillrapper' en werd vermoord: "De daders zijn in de gevangenis helden"

Volgens buurtbewoners had het gezin een Schotse collie. Soms maakten de bewoners een babbeltje met buurtgenoten, meer niet.

Twee zoons
De overleden man speelde in een metalband, zeggen buren. Een buurman zegt dat hij onlangs nog een drumstel kocht bij het gezin. „Ik weet trouwens niet zeker of dat bij de jongste of de oudste zoon was. Ik wist ook niet eens dat ze twee zoons hadden.”

„Er stonden drie ambulances, een traumahelikopter en wat al niet”, zegt een omstander. De traumahelikopter landde in de buurt van het huis op een speelveldje. „Ik werd er wakker van.”

Een andere buurman werd wakker van geschreeuw. „Ik dacht eerst dat het opgeschoten jongelui waren. Toen ben ik toch maar gaan kijken en zag ik de vlammen eruit schieten. Een vriend van die jongen heb ik vanmorgen gebeld en hem het slechte nieuws verteld.”

Lees ook  Vrouw (52) knock-out geslagen nadat ze jongeren aansprak die vuurwerk naar haar hond gooiden

Verhoor jongste kind
De jongere broer van het slachtoffer is gehoord door de politie, die nog steeds alle scenario’s openhoudt.

De woordvoerder kan nog niet aangeven of de jongeman als getuige dan wel verdachte wordt beschouwd. Hij is wel weer naar huis gezonden. „Voor ons is gewoon ontzettend belangrijk dat we helder krijgen wat er precies is gebeurd, zonder mensen te bestempelen. Zeker in een kleine gemeenschap als Nieuwleusen moet je daar heel voorzichtig mee zijn.”

Het brandonderzoek, waaronder het technische deel, gaat de komende dagen verder. De betrokkenen zullen ook nogmaals door de recherche ondervraagd worden.

‘Vader ging brandende woning Nieuwleusen nog binnen om zoon te redden’

2 kinderen dood door ongeluk met tractor