in

Ex-bewoners over landgoed in opspraak geraakte donatiebaas: ‘Ik ben daar doodsbang geweest’

Ze kwamen met een ideaal naar het landgoed van de in opspraak geraakte Robert-Jan Mastenbroek in Witharen. Een zelfvoorzienende commune waar ze in harmonie met elkaar en de natuur wilden leven. Maar voor Rowena, Adriaan en Ingmar werd het een deceptie, vol agressie en geschonden beloftes. ,,Ik ben daar doodsbang geweest.”

Landgoed Oergoed in Witharen, bij Ommen, ligt er uitgestorven bij. Stevige sloten zitten om de houten hekken, twee varkens speuren naar eikels in het zand, kippen lopen zenuwachtig in het rond. Van de in opspraak geraakte Robert-Jan Mastenbroek (29) geen spoor. Op een houten bord bij de ingang van het erf is met verf geschreven: ‘Op Oergoed leven wij van biologische en dynamische teelt. Ook eten wij geen vlees en vis.’

Het lijkt allemaal zo mooi als Rowena (58) zich afgelopen april op Oergoed meldt. Een zelfvoorzienende leefgemeenschap, waar je samen groente en fruit verbouwt, elkaar helpt en in harmonie leeft. ,,Het leek me een prachtige plek om te wonen.”

Complimentjes
Ze stuurt een mail en wordt uitgenodigd door Mastenbroek, die zich Broer laat noemen, en zijn kompaan Sietse Pater (58), alias Rasta. Haar flat in Amersfoort, haar bijstandsuitkering en haar parttime uitzendwerk zegt ze op en vol idealen vertrekt ze naar Witharen. ,,In het begin kreeg ik veel complimentjes van Broer en Rasta. Ze waren blij met me. Ik maakte de stallen en weilanden schoon, verzorgde de paarden, kippen en varkens, hielp mee in de kas. Het liep best lekker.”

Maar na een maand slaat de sfeer om. In de ogen van Broer en Rasta kunnen Rowena en de andere bewoners niets meer goed doen, zegt ze. ,,Er werd zeer agressief gereageerd, vooral door Rasta. Dan had ik per ongeluk het nieuwe brood opengemaakt, terwijl het oude brood nog niet op was, en dan begon hij keihard tegen me te schreeuwen. Om kleine dingen werd hij woest. Heel intimiderend.”

Op zeker moment is de spanning om te snijden. Steeds weer dreigt een woede uitbarsting, stellen betrokkenen. Na ruim drie maanden is het voor Rowena genoeg en besluit ze te vertrekken. ,,Ik was doodsbang en heb me daar op Oergoed echt onveilig gevoeld. Uiteindelijk is het bij verbale agressie gebleven, maar ik heb meer dan eens gedacht dat ik klappen zou krijgen.”

Ook andere ex-bewoners schetsen een ontluisterend beeld van het leven op Oergoed, het landgoed dat Mastenbroek in 2017 voor 925.000 euro koopt. Zoals Adriaan (32) uit Zwolle. Ook hij zegt zijn baan op en komt naar het platteland. ,,Ik kon er al mijn idealen verwezenlijken. Broer en Rasta boden me kost en inwoning en een salaris van 1500 euro per maand. Ik heb er keihard gewerkt, vaak van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Timmerwerk, video’s en foto’s maken en posten op sociale media, kabels aanleggen. Een cent salaris heb ik nooit gehad en ook de ruim 800 euro aan gereedschappen die ik heb voorgeschoten heb ik niet teruggekregen.”

Lees ook  Vrouw heeft zoveel geluk in Miljoenenjacht, zelfs Linda de Mol is verbijsterd

Voor Adriaan verlopen de eerste weken prima, maar na een tijdje verandert dat ook voor hem. ,,Uit het niets werd Rasta zeer agressief naar mij toe. Ook de houding van Broer veranderde. Hij was niet per se agressief, maar wel zeer onaardig, manipulatief.”

Bedreigend
Hij gaat een paar dagen weg om zijn hoofd leeg te maken. Als hij terugkeert naar Oergoed is zijn kamer leeg. ,,Ik wilde mijn spullen terug, maar kreeg ze niet mee. Toen ben ik door Rasta bedreigd, via de telefoon: ‘Ik kom er nu aan en ik snijd je kop eraf en voer het aan de kraaien’, schreeuwde hij. Ik ben toen gevlucht want ik was bang dat hij mij echt wat zou aandoen. Uit angst voor hem heb ik zelfs geen aangifte bij de politie gedaan.” Van het telefoongesprek heeft hij een opname bewaard, Rowena was getuige van het incident.

Succesvol
Voordat Mastenbroek het landgoed in Witharen koopt is hij vooral actief in de online marketing. Ook start hij het online donatieplatform Dream or Donate, dat in vijf jaar tijd bijna zes miljoen euro ophaalt en inmiddels onderwerp van politieonderzoek is. Tientallen gedupeerden zeggen nog duizenden euro’s te ontvangen. Computers en telefoons van Mastenbroek zijn in beslag genomen. Hij belooft iedere cent terug te betalen.

Mastenbroek vergaart zijn fortuin onder meer via de handel in Bitcoins. Als hij Pater ontmoet, een rasta uit Kampen, ontstaat een innige vriendschap. Mastenbroek laat zijn haar groeien, trekt andere kleding aan en loopt op blote voeten. Het paard dat beide rasta’s vorig jaar september op Oergoed laten bezorgen heet Nelleke. Ze wordt beschouwd als de ‘eerste vrouw’ van Pater. Op een video is te zien hoe Pater de Belgische schimmel versiert met bruidsbloemen.

Invloed
,,Sietse Pater heeft een enorme invloed op Mastenbroek”, vertelt Baruch Da Costa, goudsmid in Kampen. ,,Het zijn twee handen op een buik. In alles dekken ze elkaar. Sietse is apart. Hij krijgt naar eigen zeggen zeven vrouwen van God, is bevriend met de koning en kan met hagedissen praten. Een zweverige, rare man. Soms ook agressief.”

In april 2018 krijgt Da Costa opdracht van Mastenbroek en Pater om zilveren munten te maken, die willen ze als nieuw betaalmiddel introduceren. ,,Aan de ene kant van de munt moest Jezus komen, maar met het gezicht van Sietse. Aan de andere kant een levensboom. Ik ben aan de slag gegaan, heb de beeltenissen ontworpen. Van iedere munt – zes stuks van verschillende waarde en gewicht – heb ik prototypes gemaakt. Er zit dagen werk in.”

Lees ook  Gezondheid clown Bassie gaat snel achteruit! - Dochter radeloos..

Uiteindelijk zien Mastenbroek en Pater van de nieuwe munt af, al prijkt volgens de goudsmid zijn ontwerp van de levensboom boven de deur van de natuurvoedingswinkel van Pater in Kampen. ,,De rekening van 5070 euro is nooit betaald”, zegt Da Costa. ,,Ik ga maandag (vandaag, red.) aangifte doen. Dat heb ik vorig jaar niet gedaan omdat ik er al zoveel negatieve energie in had gestopt. Maar nu met al dat verdwenen geld van Dream or Donate doe ik alsnog aangifte. Deze mensen moeten gestopt worden. Het zijn oplichters en bedriegers.”

Schinkel
Terug naar Oergoed in Witharen. Ook de Zwolse Ingmar (25) is aan het begin van de lente enthousiast over de zelfvoorzienende commune, al verbaast ze zich wel over de dure spullen die er in de schuur staan te verstoffen. Zoals bronzen beelden en een Fisker Karma sportwagen uit 2012 met een nieuwwaarde van 114.000 euro. Ze werkt er tegen kost en inwoning, vooral in de kassen. ,,Uit het niets werden Broer en Rasta zeer onaardig tegen me. Het leek wel alsof ik niets meer goed deed. Er werd veel geschreeuwd, er hing continu spanning. Toen ik het na drie maanden niet meer trok, ben ik gevlucht. Ik wilde er geen dag langer blijven.”

De Stentor heeft veel moeite gedaan om wederhoor te krijgen van Mastenbroek en Pater. Op voicemailberichten, e-mails en sms’jes wordt niet gereageerd. Ook ging de krant afgelopen weekend meerdere keren langs bij het landgoed in Witharen en de natuurvoedingswinkel van Pater in Kampen. Beide mannen waren niet aanwezig.

Organisator trekt stekker uit Reggae Festival
De organisator van het Reggae Festival dat van 10-13 oktober zou worden gehouden op landgoed Oergoed in Witharen trekt de stekker eruit. Het bureau wil niet geassocieerd worden met Robert-Jan Mastenbroek en het in opspraak geraakte Dream or Donate.

,,Wij staan voor positieve vibes”, zegt eigenaar Danny Verboom van Far Tree Roots Productions. ,,Wij zouden 3500 euro krijgen voor de organisatie van het festival. Maar nu die hele toestand met Dream or Donate aan de gang is, willen we hier niets meer mee te maken hebben. Het risico bestaat dat het geld waarmee wij betaald zouden worden eigenlijk bestemd is voor een van de gedupeerden. Dat kan ik niet over mijn hart verkrijgen.”

Voor het festival is bij de gemeente Ommen overigens geen vergunning aangevraagd. Dat had uiterlijk acht weken voor het evenement moeten gebeuren.

Man en vrouw zwaar mishandeld door groep jongeren: ‘Ik dacht: die wordt niet meer wakker’

Limburger ernstig mishandeld na ‘filmen ruzie’