in

GOED NIEUWS! Onweersbuien en regen blussen branden in Australië!!

De brandweer in Australië wordt eindelijk een handje geholpen door de natuur: de komende dagen valt er in het zuidoosten van het land behoorlijk wat regen. Toch ligt er daardoor nieuw gevaar op de loer: de kans op overstromingen neemt toe.

Daarvoor waarschuwt Weerplaza. Een luchtstroom vanaf zee zorgt de komende dagen voor een toestroom van vochtige lucht, waardoor er in het zuidoosten van het land buien gaan vallen.

Het gunstige aan deze situatie is dat de buien voorlopig blijven hangen boven de door bosbranden getroffen gebieden.

Regionaal kan er 30 tot 80 millimeter regen gaan vallen. Dat is niet genoeg om de droogte op te heffen, maar het helpt zeker bij het blussen van de branden. Eindelijk wat verlichting voor de brandweer dus.

Lees ook  Hoogzwangere vrouw sterft bij ongeluk op weg naar ziekenhuis

Overstromingen
Toch is er ook slecht nieuws. Volgens Weerplaza ligt er namelijk nieuw gevaar op de loer. Wanneer buien lang blijven hangen boven droge grond, kan het gebeuren dat de bodem verzadigd raakt.

De grond is dan dermate droog dat water niet meer makkelijk de bodem insijpelt. Het gevolg is dat het water dan bovengronds over het land spoelt.

„Na de bosbranden kunnen Australiërs zich nu dus op gaan maken voor overstromingen”, aldus Weerplaza.

Nieuw gevaar of niet, de meeste Australiërs zullen vooral blij zijn met de verwachte buien. Op dit moment worden meer dan 8000 mensen, 500 blusvliegtuigen of helikopters en 750 voertuigen op de grond ingezet om de branden te blussen.

Lees ook  Super chille baby komt ter wereld met zijn handen in de lucht.

Steeds warmer
In Australië woeden al wekenlang bosbranden. Zeker 28 mensen zijn tot nu toe omgekomen door het vuur.

Ook naar schatting 1 miljard dieren, van koala’s tot kangoeroes, heeft de vlammenzee niet overleefd.

Volgens Weerplaza passen de bosbranden binnen de trend dat het in Australië steeds warmer wordt.

Het Bureau of Meteorology, het Australische meteorologische instituut, heeft een afbeelding gedeeld met daarin het jaarlijkse verschil sinds 1910. Hierop is duidelijk te zien dat het de afgelopen jaren steeds warmer is geworden in het land.

Politie maakt identiteit tweede verdachte Urk bekend

‘Daar trap ik niet in’: Vijf doorzichtige oplichtingstrucs waar jong en oud toch intuinen