in

‘Eerlijke’ vinder die winnend lottobiljet aan eigenaar gaf, krijgt nu zelf ook 12 miljoen

Eerlijkheid loont – en soms zelfs héél ruimhartig. Een Française die toevallig een winnend lottobiljet vond, krijgt nu zelf een deel van de winst. En niet een beetje: er wordt 12 miljoen euro op haar rekening gestort. Daar kwam wel een gang langs de rechter aan te pas.

De vondst van het winnende biljet dateert al uit 2011 maar is nu pas aan het licht gekomen, omdat een Franse rechter de zaak heeft beklonken.

De betreffende vrouw meldde zich destijds bij de organisatie van de EuroMillions-loterij. Ze zei het lot op straat te hebben zien liggen en het mee naar huis te hebben genomen. Om precies te zijn: het winnende lot van de trekking van 13 september 2011. Met een geldbedrag van 163.049.488 euro en 40 cent als winnende prijs.

Lees ook  Insta-modellen vergissen zich in chemisch meer. Sommige zijn doodziek!

Een paar dagen later meldde zich ook een man bij de loterijorganisatie. Hij zei de koper van het winnende ticket te zijn geweest. En met de kassabon van de aankoop kon hij aannemelijk maken dat het zíjn ticket was en dat híj recht had op de ruim 163 miljoen euro. Maar de Française was degene die het winnende lot nog steeds in haar bezit had.

De loterij-organisatie zei het geld aan geen van beiden uit te kunnen keren. Zij had het lot maar niet de kassabon, hij had geen lot maar wel de kassabon. De twee moesten onderling maar tot een afspraak komen.

Compromis
De vrouw en de man kwamen uiteindelijk tot een compromis. Zij zou als lotbezitter geen aanspraak meer proberen te maken op de jackpot en hij zei als lotaankoper haar een schadevergoeding te willen geven. En zo werd de deal beklonken. De man mocht zijn geld ophalen en de vrouw kreeg 7,5 procent van het prijsbedrag: 12 miljoen euro.

Lees ook  2,5 jaar cel geëist voor sadistische ontvoering 17-jarige jongen

En toen stond de fiscus voor de deur bij de Française. De Franse belastingdienst constateerde dat de vrouw dat jaar ‘buitengewone’ inkomsten had genoten van 12 miljoen euro. En daar moest ze inkomstenbelasting over betalen: 4,3 miljoen euro.

De eerlijke vindster stapte naar de rechter en die heeft haar nu, acht jaar na dato, gelijk gegeven. ‘Winst uit loterijen’ valt namelijk niet onder de inkomstenbelasting, constateerde de rechtbank, en haar ‘schadevergoeding’ kan gezien worden als lottowinst, aldus het vonnis. De rechter veroordeelde de staat ook nog tot het terugbetalen van 2000 euro aan de Française voor de juridische kosten die ze had moeten maken.

Spelende kinderen vinden mensenbotten in Cabauw

Moeder van tweeling die overleed in auto VS: ‘Ik hou nog steeds van mijn man’