in

Eend dood in ‘verwaarloosde, vieze vijver’: gemeente gaat er eindelijk wat aan doen

OUDENBOSCH – Een door chemische verontreiniging feloranje uitgeslagen eend, die deze zomer uit de vijver in het Piet de Wildt-plantsoen in Oudenbosch werd gevist, heeft het niet gered. De gemeente Halderberge is na aandringen van buurtbewoners aanvullend onderzoek gestart naar de vijver, die midden in de woonwijk Velletri ligt.

Uit uitslagen van eerdere onderzoeken naar de vervuiling, bleek volgens wethouder Hans Wierikx dat de volksgezondheid geen risico loopt. Ook lijkt er geen sprake te zijn van het dumpen van drugsafval. ,,Maar we nemen de stand van zaken en de zorgen van de omwonenden uiterst serieus. Daarom hebben we besloten nog eens naar de situatie te gaan kijken.”

Bewoners van de Romelaan, waar het plantsoen aan ligt, zagen eind juli een grote oranje vlek in het water. Er bleken meerdere dieren ziek of inmiddels al dood te zijn. Ook de oranje eend die levend uit het water werd gehaald, overleefde de vervuiling ondanks inspanningen van een vogelrevalidatiecentrum uiteindelijk niet. De smurrie die op het verenkleed van de eenden was achtergebleven, stonk naar ammoniak, meldden de wijkbewoners op hun Facebookpagina Wijk Velletri.

Lees ook  Maxima en Rutte reageren aangeslagen op ongeluk Oss! “We hebben geen woorden”, aldus Máxima

Petitie
Via die pagina startten ze vervolgens een petitie, die door tientallen buurtgenoten werd ondertekend. Daarmee wilden ze niet alleen onderzoek naar de waterkwaliteit en eventuele bodemvervuiling afdwingen, maar ook direct een groot onderhoud aan het hele plantsoen.

Zo willen de initiatiefnemers dat de bankjes rond het water worden teruggeplaatst, de beschoeiing aan de oevers wordt opgeruimd en opgeknapt, struiken worden gesnoeid, en dat er een onderhoudsplan wordt opgesteld ‘om verwaarlozing in de toekomst te voorkomen’.

Lees ook  Man wil meisje ver krachten, maar loopt dan kooivechter Dennis voorbij

Daarin lijken de bewoners nu hun zin te krijgen. Want het gemeentelijk onderzoek dat momenteel loopt, zal ook voor input zorgen voor een uitgebreid plan van aanpak voor structureel onderhoud rond de vijver, zegt Wierikx. ,,Want we snappen echt dat het beter en mooier kan en moet.” De uitslagen van het onderzoek worden in de loop van volgende week verwacht. ,,Dan zullen we ook meteen de bewoners van de wijk op de hoogte stellen via een informatiebrief.”

Moeder in shock nadat gestolen foto van dochtertje als sekspop wordt gebruikt die voor €500 te koop staat

Apeldoorner weet niets meer van m*sbruik in strenggelovig gezin: ‘Dat kan niet. Het is gebeurd!’