in

Een stad in Italië schakelt over op stil vuurwerk om angst bij dieren te verminderen

Er zijn genoeg mensen die genieten van vuurwerk. Helaas, voor onze huisdieren, hebben de lawaaierige versieringen aan de hemel niet dezelfde vreugde voor hen als voor ons.

Onze harige vrienden hebben niet hetzelfde begrip van wat er gaande is en raken vaak in paniek door de harde knallen en flitsende lichten in de lucht.

Het is angstaanjagend voor hen – vooral omdat ze veel gevoeliger zijn dan wij. Kun je je voorstellen wat ze moeten meemaken?

Er zijn zelfs vergelijkingen dat vuurwerkshows hetzelfde aanvoelen voor dieren als de dag na een bezoek aan de dierenarts.

Voor veel huisdieren, zoals katten en honden, is de periode dat er veel vuurwerk wordt afgestoken een periode dat ze waarschijnlijk zullen wegrennen en verdwalen in de chaos, of erger nog, dat ze door een auto worden geraakt.

Van kippen is ook bekend dat zij in deze periode minder eieren leggen. Ook zijn er veel vogels die in paniek raken en in hun pogingen om weg te vliegen, uiteindelijk doodgaan van angst of tegen gebouwen vliegen en de grond raken.

Lees ook  Papa geeft baby op voor adoptie. 24 jaar later beseft hij dat ze vlakbij hem staat.

Naast de meest voor de hand liggende en onmiddellijke effecten, zijn er andere, meer langdurige medische effecten die zowel huisdieren als dieren in het wild kunnen beïnvloeden.

Het is bijvoorbeeld bewezen dat plotselinge en luide knallen de stressniveaus bij puppy’s verhogen, wat kan leiden tot chronische paniekaanvallen, misselijkheid en zelfs cardiovasculaire problemen later in het leven.

Hoewel dit allemaal verschrikkelijk klinkt, is er één Italiaanse stad die een oplossing heeft gevonden om de terreur van huisdieren te verzachten, terwijl mensen toch de kans krijgen om te genieten van kleurrijke vuurwerkshows.

De Italiaanse stad Collecchio, gelegen in de provincie Parma, was de eerste die een nieuw initiatief startte dat vereiste dat mensen alleen maar stil vuurwerk kunnen gebruiken.

Ze hopen dat hun gedurfde houding andere steden zal inspireren, zowel nationaal als internationaal, om hun voorbeeld te volgen.

De wet van Collecchio stelt duidelijk dat iedereen die in de stad verblijft stil vuurwerk moet gebruiken om de dieren te respecteren en onnodige stress te sparen.

Stil vuurwerk is een geweldig alternatief, omdat ze nog steeds alle prachtig heldere versieringen leveren die iedereen leuk vindt.

Lees ook  Gedurfd: Famke Louise had niet veel aan onder haar jurk

Een Italiaans bedrijf is gespecialiseerd in het maken van stil vuurwerk en kan de kleuren en effecten naar eigen inzicht aanpassen.

De lokale overheid van Collecchio heeft ook verklaard dat het gebruik van regulier vuurwerk wettelijk strafbaar is.

Als je je zorgen maakt over het stille vuurwerk dat niet zo mooi is als het traditionele vuurwerk, dan is dat niet nodig.

Stil vuurwerk heeft zelfs sterkere visuele effecten, met lasershows, waardoor ze veel kleurrijker worden.

Onlangs werd Middelkerke, een stad aan de kust van België, geïnspireerd door Collecchio en ze organiseerden hun eigen “diervriendelijke” vuurwerkshow.

De lokale overheid moedigde eigenaren van gezelschapsdieren aan om te genieten van het display met hun kleine harige vrienden.

Het was geweldig want voor één keer konden zowel mensen als dieren samen van de show genieten.

We kunnen alleen maar hopen dat meer steden over de hele wereld opmerken. Zou je graag zien dat meer plaatsen huisdiervriendelijk vuurwerk adopteren? Laat het weten in de comments!

‘Kleine vrouwen en lange mannen zijn de gelukkigste koppels’, beweert studie.

Rachel Hazes laat weten wie de échte vader is van André Hazes