in

‘Eén op vijf huisdieren besmet met hepatitis E, ook gevaarlijk voor mensen’

Van de huisdieren in ons land is of was 15 tot 20 procent besmet met hepatitis E. Dat komt vermoedelijk door hun eten.

Baasjes met een verminderde afweer en vrouwen die in verwachting zijn moeten volgens wetenschappers goed opletten. Ze moeten speciaal oppassen met honden- en kattendrollen.

Het grote aantal besmettingen bij huisdieren, komt naar voren door onderzoek van het Erasmus MC, in samenwerking met Wageningen University & Research.

Leverproblemen
Hepatitis E bij mensen komt in Nederland vrij veel voor. Al wordt het lang niet altijd opgemerkt doordat de klachten meestal heel mild zijn. Maar in sommige gevallen kan de besmetting tot grote leverproblemen leiden.

Lees ook  Gestalkte Mila leeft in angst: 'Ik ben niet de enige waarbij het zo misgaat'

“De aanname was altijd dat hepatitis E wordt verspreid via de varkenshouderij. Maar we zagen ook dat veel patiënten met hepatitis E helemaal niet in de buurt zijn geweest bij varkens.

Mensen eten weliswaar varkensvlees, maar het virus houdt zich op in de lever, en die eten we niet zo vaak”, zegt Maikel Peppelenbosch, hoofd van het Laboratorium Maag- Darm- en Leverziekten van het Erasmus.

Lees ook  Zwaar mis handelde man (83) in Haarlem op straat gevonden

Handen wassen
Peppelenbosch zocht contact met de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, die veel bloedmonsters van huisdieren afneemt.

Uit een analyse bleek dat het bloed van ongeveer 20 procent van de honden, katten en paarden antilichamen voor hepatitis E bevat.

Geadviseerd wordt om heel goed de handen te wassen na het verschonen van de kattenbak en na het opruimen van hondendrollen. De verspreiding loopt namelijk via poep.

17-jarig meisje en klanten krijgen cel voor betaalde s*ks met kwetsbare minderjarige

Ai, pijnlijke ziekte geconstateerd bij Marco Borsato