in

Duizenden schapen verdronken bij Roemenië, slechts 254 gered

Van de 14.600 schapen die aan boord waren van vrachtschip dat zondag kapseisde voor de kust van Roemenië, zijn er maar 254 in leven gebleven. Reddingswerkers zijn gestopt met het zoeken naar levende dieren.

Dagenlang werd gezocht naar schapen die de ramp hadden overleefd. Tussen hun doorweekte en dode soortgenoten vonden reddingswerkers nog tientallen levende dieren.

De schapen worden met dit soort bootjes uit het water gehaald AFP

De reddingsoperatie werd bemoeilijkt door de onstabiele ligging van het schip. Ook konden de schapen maar op één punt naar buiten worden getild. Reddingswerkers boorden later gaten in het schip om te proberen de actie te versnellen.

LEES OOK!
Wolf valt schapen aan in Brabant, vastgelegd door bewakingscamera

De karkassen van de dode dieren worden van het schip gehaald. Het is nog onbekend wanneer het wordt geborgen.

Het vrachtschip vertrok vorige week uit de haven van Midia, in de buurt van de zuidoostelijke stad Constanta aan de Zwarte Zee, en had als bestemming de havenstad Jeddah in Saudi-Arabië. Hulpdiensten hebben de 22 Syrische bemanningsleden gered. Het is onduidelijk waardoor het schip kapseisde.

LEES OOK!
Jongetje (5) schiet broertje dood met wapen dat hij in bos gevonden had.

Te zwaar beladen
Dierenrechtenorganisaties vermoeden dat het te zwaar beladen was. Ook wordt gespeculeerd dat de dieren niet goed over het schip verdeeld waren. Volgens de Roemeense autoriteiten klopt dat niet, en waren de dieren verdeeld volgens de regels. Ook zouden ze genoeg ruimte en eten hebben gehad.

Roemenië is een van de grootste schapenexporteurs van de Europese Unie: twee miljoen dieren gingen de afgelopen twee jaar naar landen in het Midden-Oosten als Jordanië, Libanon en Libië.

“Ik heb een jaar lang amper geld uitgegeven en bespaarde ruim 21.500 euro.”

Rossana Kluivert: Denk dat Jaap Jongbloed flauwvalt als hij ziet wat er allemaal niet klopt