in

Drie kinderen ontwikkelen een levenbedreigend syndroom dat gekoppeld is aan coronavirus

Drie Amerikaanse kinderen die besmet zijn met het coronavirus worden behandeld voor een zeldzaam ontstekingssyndroom dat lijkt op het syndroom dat de bezorgdheid van artsen in Groot-Brittannië, Italië en Spanje heeft gewekt, vertelde een specialist die de patiënten behandelt aan Reuters.

Alle drie – die variëren in leeftijd van 6 maanden tot 8 jaar – hebben een behandeling ondergaan in het Columbia University Medical Center in New York, en allen hadden koorts en ontsteking van het hart en de darmen.

Op dit moment staan we aan het begin van een poging om te begrijpen wat dat betekent’, vertelde Columbia’s Dr. Mark Gorelik aan Reuters.

Gorelik, een kinderreumatoloog en immunoloog, zei dat hij werd opgeroepen om te overleggen over de gevallen om te evalueren of de kinderen de ziekte van Kawasaki hebben, een ziekte waarvan gedacht wordt dat ze verband houdt met een infectie die in ernstige gevallen een ontsteking van de slagaders van het hart veroorzaakt.

WAT IS EEN ONTSTEKINGSSYNDROOM?
Kinderen worden opgenomen in wat is beschreven als een ‘multisysteem-ontstekingstoestand’.

Dit verwijst naar de overproductie van cytokinen, bekend als een cytokinestorm – de overreactie van het immuunsysteem van het lichaam.

In een storm beginnen de eiwitten gezond weefsel aan te tasten, wat kan leiden tot het lekken van bloedvaten en een lage bloeddruk.

De artsen zeggen dat dit ook gebeurt met Ebola, waardoor het lichaam in shock raakt…

Het is ook opgemerkt bij oudere COVID-19 patiënten.

WELKE SYMPTOMEN VEROORZAAKT HET?
De gevallen hebben overlappende kenmerken van het toxisch shocksyndroom en de atypische ziekte van Kawasaki.

Twee van de meest voorkomende symptomen van de ziekte van Kawasaki zijn onder andere uitslag en koorts.

TSS veroorzaakt ook uitslag, duizeligheid en diarree.

De drie Amerikaanse kinderen hebben een behandeling ondergaan in het Columbia University Medical Center in New York.

Van de drie is er één ernstig ziek, één ligt op de intensive care en de derde is ontslagen.

De ontstekingsziekte heeft kinderen in Europese landen getroffen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, waar twintig gevallen zijn voorgekomen, waarbij één kind een vorm van levensondersteuning nodig had nadat zijn hart en longen begonnen te falen. De meerderheid van de patiënten is vermoedelijk jonger dan vijf jaar.

Lees ook  Tientallen jongeren bestormen huis Marokkaans gezin: DE BEELDEN!

De ziekte lijkt op de ziekte van Kawasaki – die ervoor zorgt dat de bloedvaten ontstoken raken en het toxische schoksyndroom – een overreactie van het immuunsysteem die ervoor zorgt dat het lichaam zijn eigen organen aanvalt.

Het syndroom wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een overreactie van het immuunsysteem van het lichaam en merkte op dat soortgelijke symptomen waren gezien bij sommige volwassenen die besmet waren met het coronavirus.

De tweejarige Bertie Brown, een Britse jongen, liet de artsen verbijsterd achter toen zijn temperatuur boven de 40C steeg en zijn vlekkerige huiduitslag zwart begon te worden.

Een senior consultant stelde uiteindelijk de diagnose van de jongen met de zeldzame ziekte van Kawasaki, maar hij gaf geen COVID-19 test, waardoor zowel de artsen als zijn familie in het ongewisse bleven over een mogelijk verband.

Ondertussen heeft Lewis Greig, een 13-jarige jongen uit Aberdeen, sinds vorige week met COVID-19 aan een beademingsapparaat gezeten, nadat hij met ontstekingsverschijnselen, waaronder bloeddoorlopen ogen en mazelen-achtige huiduitslag, was gekomen.

Artsen in Groot-Brittannië, Italië en Spanje hebben gewaarschuwd om uit te kijken voor de zeldzame ontstekingsaandoening bij kinderen die mogelijk verbonden is met het nieuwe coronavirus.

Eerder deze week, gaf de Britse Maatschappij van de Pediatrische Intensieve zorg een alarm aan artsen uit die opmerken dat, in het verleden de drie weken, er een verhoging van het aantal kinderen met ,,een multi-systeem ontstekingsstaat die intensieve zorg” over het land vereist is geweest.

De groep zei er ,,groeiende zorg” was dat of een op COVID-19betrekking hebbend syndroom in kinderen te voorschijn kwam of dat een verschillende, niet geïdentificeerde ziekte zou kunnen verantwoordelijk zijn.

De ambtenaren van de gezondheid in Noord-Italië zeggen ook zij een hoog aantal gevallen in kinderen jonger dan 9 jaar oud hebben gezien.

Aardbeientongen en heldere gezwollen lippen zijn tekenen van de Kawasake-ziekte, die is vergeleken met een nieuw syndroom dat kinderen treft tijdens de coronaviruspandemie.

Lees ook  Nederlandse kinderen zien dodelijke val moeder van Italiaanse berg

WAT IS DE ZIEKTE VAN KAWASAKI EN HET TOXISCH SHOCKSYNDROOM?

ZIEKTE VAN KAWASAKI
De ziekte van Kawasaki is een aandoening die een ontsteking in de wanden van de bloedvaten veroorzaakt en vooral kinderen onder de vijf jaar treft.

De ontsteking kan de kransslagaders verzwakken, die het hart van bloed voorzien. Dit kan leiden tot aneurysma’s en hartaanvallen.

De aandoening treft acht kinderen op 100.000 en de statistieken laten zien dat het in drie procent van de gevallen die onbehandeld blijven, dodelijk is.

WELKE SYMPTOMEN VEROORZAAKT HET?
De symptomen van de ziekte van Kawasaki ontwikkelen zich meestal in drie fasen over een periode van zes weken.

De eerste tekenen zijn koorts en uitslag in de eerste weken, gevolgd door de ogen van kinderen die rood en gezwollen worden.

Ook kunnen de lippen uitdrogen en barsten, keelpijn, gezwollen lymfeklieren en de tong rood worden.

De tweede fase van de Kawasaki ziekte veroorzaakt vaak symptomen zoals buikpijn, braken, diarree, hoofdpijn, gewrichtspijn en geelzucht.

In de derde fase verdwijnen de symptomen meestal, maar kinderen ‘kunnen in deze periode nog steeds een gebrek aan energie hebben en gemakkelijk vermoeid raken’.

TOXISCH SHOCKSYNDROOM
Toxisch shocksyndroom is een zeer gevaarlijke bacteriële infectie – maar het kan verkeerd worden gediagnosticeerd omdat de symptomen vergelijkbaar zijn met andere ziekten en omdat het zo zeldzaam is.

Het komt voor wanneer meestal onschadelijke stafylokokken of streptokokken, die op de huid leven, de bloedbaan binnendringen en gevaarlijke giftige stoffen afgeven.

TSS heeft een sterftecijfer van tussen de vijf en 15 procent. En komt in 30 tot 40 procent van de gevallen terug.

Het gebruik van tampons is een bijzondere risicofactor voor TSS.

WELKE SYMPTOMEN VEROORZAAKT HET?
– een hoge temperatuur
– griepachtige verschijnselen
– gevoel van ziek zijn
– diarree
– een wijdverspreide zonnebrand-achtige uitslag
– lippen, tong en het wit van de ogen worden helder rood…
– duizeligheid of flauwvallen
– ademhalingsmoeilijkheden
– verwarring

Politie houdt 5-jarig jongetje aan op snelweg: hij wilde een Lamborghini kopen

Vlaming neemt 3 meiden in huis tijdens lockdown, smeekt nu om hulp (video)