in

Dreigtelefoontjes en intimidatie zorgpersoneel: verzet tegen coronaregels wordt grimmiger

De weerstand tegen de coronamaatregelen neemt onder een deel van de bevolking toe, zo blijkt uit verschillende incidenten afgelopen weken. Vaak blijft het bij mondelinge of online dreigementen, soms komt het tot fysieke dreiging.

Zo kwam een verpleeghuis in Goirle in aanraking met aanhangers van een anti-corona-protestgroep.

Het woonzorgcentrum besloot de deuren tijdelijk te sluiten vanwege corona en werd vervolgens bestookt met dreigtelefoontjes.

Voorman Willem Engel van de protestgroep Viruswaarheid had het telefoonnummer gedeeld via Facebook.

Het personeel kreeg doodsbedreigingen, zoals: “Ik wens u een langzame, pijnlijke en eenzame dood”, meldt Omroep Brabant.

Coronapatiënt Matthieu Onderdijk (37) belandde in het ziekenhuis met zware coronaklachten en berichtte hierover op sociale media.

Naast beterschapswensen kreeg hij ook te horen dat hij “betaald zou worden door het RIVM om te doen alsof hij ziek is”.

Tegen het Eindhovens Dagblad zegt hij verbaasd te zijn over hoeveel berichten hij kreeg van complotdenkers.

Lees ook  Patty Brard met spoed opgenomen in ziekenhuis

“Ik zou betaald zijn door de overheid door dit te posten, en ik zou steekpenningen krijgen. Er zijn blijkbaar veel mensen die denken dat het allemaal nep is.”

Fysieke intimidatie
Leden van een corona-protestgroep die zich ‘Demonstratie van het Volk’ noemt, maakten afgelopen week in Eindhoven foto’s van mensen in een teststraat van de GGD en riepen daarbij anti-coronaleuzen.

Uit oproepen van deze activisten zou blijken dat ze er van overtuigd zijn dat het RIVM acteurs inhuurt om naar de teststraat te gaan.

Volgens de GGD was dit de eerste keer dat er geprotesteerd werd bij een teststraat. De organisatie signaleert een groeiende agressie tegen haar personeel.

Volgens de landelijke GGD verloopt 1 op de 5 telefonische gesprekken grimmig. Woordvoerder Sonja Kloppenburg:

“Iedereen heeft recht op zijn of haar mening en frustratie, maar de manier waarop, daarover valt te twisten.”

Lees ook  Dit hotel in Aspen heeft een eigen Berner Sennenhond die je ’s nachts in bed stopt

Ook ziekenhuispersoneel worstelt met gevallen van intimidatie. Uit een recente peiling van beroepsvereniging NU’91 blijkt dat ruim de helft van het zorgpersoneel de afgelopen maanden te maken kreeg met scheldpartijen en dreigementen, waarover De Telegraaf eerder berichtte.

Personeel wordt geslagen, geschopt of bespuugd. Een kwart van het personeel zou in aanraking zijn gekomen met fysiek geweld.

Complot
En dan zijn er nog parlementariërs die regelmatig in Den Haag worden belaagd, vult journalist Rudy Bouma aan.

Voor Nieuwsuur maakte hij veel reportages over kritiek op coronamaatregelen en over aanhangers van QAnon, een uit de Verenigde Staten overgewaaide complottheorie. Zij demonstreerden vorige week vrijdag op het Museumplein in Amsterdam.

“We kennen de beelden van Pieter Omtzigt, maar ook Hugo de Jonge wordt uitgescholden en Mark Rutte werd onlangs ook staande gehouden.”

Nederlandse p*dohunters exposen alweer een man die met kinderen af wilden spreken

RIVM: ‘Tweede golf waarschijnlijk veroorzaakt door vakantievierende jongeren’