in

Draag je geen mondkapje? Zo hoog wordt de boete

Aan de toename van het aantal coronaire infecties wereldwijd komt geen einde. In een paar dagen tijd zijn er nog eens 1 miljoen bijgekomen.

Sinds de corona-uitbarsting zijn er meer dan 18 miljoen infecties geregistreerd. Ongeveer 689.000 van de geïnfecteerden zijn gestorven.

Meer dan 11,3 miljoen mensen zijn hersteld, hoewel er relatief weinig bekend is over het virus. In Nederland zijn meer dan 6100 mensen gestorven aan het virus.

Wie in bepaalde delen van Amsterdam vanaf woensdag geen mondkapje draagt, riskeert een boete van 95 euro.

De verplichting om een mondmasker te dragen voor iedereen van dertien jaar en ouder geldt op vijf drukke plaatsen in het centrum, zoals de rosse buurt, de Kalverstraat en de Albert Cuypstraat.

Lees ook  Jongen mag welk dier dan ook uitkiezen in het asiel – zijn keuze laat duizenden harten smelten

De nieuwe maatregel treedt woensdag om 09.00 uur in werking en duurt momenteel vier weken.

In de rosse buurt, Kalverstraat en Nieuwendijk zullen bezoekers dag en nacht een gezichtsmasker moeten dragen, zowel in de winkels als op straat.

Op de markten van de Albert Cuypstraat en Plein ’40-’45 geldt de verplichting tijdens de markturen. Andere gebieden kunnen worden toegevoegd.

Volgens de veiligheidsregio is het dragen van een niet-medisch mondmasker, zowel op straat als in de winkel, noodzakelijk daar waar het druk en overvol is en waar andere maatregelen niet voldoende werken of tot ongewenste economische effecten leiden. De verplichting komt niet in de plaats van de regel om een afstand van 1,5 meter aan te houden.

Lees ook  Kind mee naar het werk? Dan wordt de vergaderzaal gewoon omgebouwd tot kinderopvang

Rotterdam
Vanaf woensdag tussen 06.00 en 22.00 uur worden er ook mondbeschermers ingezet in verschillende delen van Rotterdam, waaronder de Coolsingel, de Lijnbaan en de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein. Het bedrag van de boete is nog niet bekend gemaakt.

De hoogleraar recht en maatschappij, Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen, zei vorige week dat burgemeesters volgens de wet helemaal geen verplichte mondmaskering mogen invoeren in hun stad of regio.

Hij verwacht niet dat dit in de rechtbank zal standhouden, omdat er nog geen specifieke kroningswet voor een dergelijke plicht bestaat.

Man van +200 kg springt van de duikplank en produceert het beste bommetje aller tijden

75-jarige man die op camera in elkaar werd geslagen door 20-jarige verpleger is overleden