in

Doof geboren Rowan haalt havo-diploma met een 9 voor Nederlands mondeling

Tegen de ouders van de 17-jarige Rowan van der Wens uit Den Bosch werd gezegd dat hij nooit zou leren praten. Nu heeft hij zijn havo-diploma op zak met een 9 voor zijn mondeling examen Nederlands.

Dat ging niet vanzelf vertelt zijn moeder Marcia. Op 3-jarige leeftijd kwamen ze er bij Rowan achter dat hij doof was.

,,We merkten in zijn gedrag al dat er iets niet goed was, maar toen ze als baby de eerste gehoortest deden, leek er niks aan de hand.” Drie jaar later bleek hij wel degelijk doof te zijn. ,,Zo doof dat hij nooit zou leren praten.”

De ouders van Rowan lieten zich niet van de wijs brengen. Ze deden er alles aan om hem te leren praten. In eerste instantie ook met gebarentaal.

,,Daar moest hij in het begin niks van hebben”, zegt Marcia. ,,Rowan wilde eerst liplezen. Gebarentaal maakte dat alleen maar verwarrend.”

Regulier of speciaal onderwijs?
Voordat Rowan naar de basisschool ging, volgde hij een intensieve behandeling bij Kentalis. Daarna kwam de keuze: gaat hij regulier of speciaal onderwijs volgen?

Voor Marcia, die zelf lesgeeft, werd het al snel duidelijk. ,,We hebben veel scholen voor speciaal onderwijs bekeken, maar dat leek helemaal niet de beste plek voor hem. Hij moest naar het regulier onderwijs.”

Dat werd basisschool ’t Schrijverke in Den Bosch. Een goede beslissing, zegt Marcia. Rowans ontwikkeling in spraak nam grote sprongen. Naast school kreeg hij zware logopedie.

Lees ook  Vertrouwen Nederlanders in aanpak coronacrisis neemt af

,,Toen hij drie was kon hij nog niet praten, maar tussen zijn vierde en vijfde jaar wel.” Met behulp van speciale gehoorapparatuur en de inzet van de leerkrachten kon Rowan net zo goed de lessen volgen als zijn klasgenootjes.

Vanwege twee verhuizingen moest Rowan ook van school wisselen. ,,Dat was wel even spannend”, vertelt zijn moeder verder.

,,Het is niet vanzelfsprekend dat hij overal dezelfde kansen kreeg.” Bij een school kwam de ondersteuning niet rond en zo moest hij toch naar een dovenschool. Dat werkte niet. ,,Hij ontwikkelde zich veel beter op een reguliere school.”

Havo in één keer gehaald
Uiteindelijk kon Rowan zijn basisschool op een reguliere school afmaken. En dat ging goed. Hij kreeg havo-advies.

Na het bezoeken van veel open dagen en gesprekken met zorgcoördinatoren, viel de keus op het Rodenborch College in Rosmalen. De havo doorliep hij in één keer.

,,Maar dat ging niet makkelijk”, zegt Marcia. ,,We moesten samen op zoek naar aanpassingen van het systeem en waren afhankelijk van gehoorapparaten, de individuele begeleiding en inzet van leraren.”

Waar Rowans ouders ook geen rekening mee hadden gehouden is dat hij net als alle andere tieners zijn pubertijd inging.

Een cochleair implantaat nemen (een elektronisch implantaat dat geluid omzet in elektrische pulsen, red.) stond dan ook niet bovenaan zijn verlanglijstje.

,,Dat wilde hij niet, want het was lelijk”, vertelt Marcia lachend. Uiteindelijk is hij toch overstag gegaan.

Maar vanwege de bijbehorende operaties moest Rowan ook veel onderwijs in het vierde en vijfde jaar missen.

Lees ook  Mans ontroerende tocht met hond met kanker laat niemand onberoerd

Alles opnieuw uitzoeken
Daar was veel afstemming voor nodig. Rowan moest opnieuw leren horen en dat was vermoeiend. Bovendien, een mondeling of juist Engels luistertoets: hoe doe je dat?

Dankzij ambulante begeleiding van Kentalis kwam hij terug op zijn oude niveau. ,,Maar je moet het ook telkens opnieuw zelf uitzoeken”, zegt Marcia.

Afgelopen donderdag was dan de grote dag. De vlag werd gehesen en voor de gelegenheid kwamen zijn opa en oma langs.

,,Ook dat is speciaal in deze tijd natuurlijk, maar gelukkig wel mogelijk.” De komende zomer wil Rowan zijn rijbewijs halen en werkt hij als klimbosinstructeur bij Duinoord.

Wilskracht en doorzettingsvermogen
Voor de toekomst heeft Rowan grootse plannen. Hij wil nog twee jaar het vwo volgen zodat hij daarna naar een technische universiteit kan. Maar voordat het zover is, wil Rowan laten weten dat hij nooit de makkelijkste weg kiest.

Via Whatsapp zegt hij: ,,Om dit vol te houden heb je veel wilskracht, doorzettingsvermogen en motivatie nodig.

Het is niet de makkelijkste weg om als doof persoon gewoon mee te doen met de rest. Ik kies nooit de makkelijkste weg, ik ga de uitdaging aan om alles te doen zoals iedereen.

Het is moeilijk, zwaar en soms geef je het bijna op, maar met de juiste mensen om je heen en de juiste hulp kun je ver komen.”

Voormalig GTST-actrice Robin Martens deelt pikante foto met fans

Man wil één nacht in de cel meemaken: laat zich oppakken in Hezingen