in

Doodgestoken Tom (64) ‘keek zo uit naar de komst van zijn eerste kleinkind’

Naast een bijzonder eerbetoon in de vorm van een herdenkingstocht stonden gisteren ook de ‘hondenvrienden’ van de maandag doodgestoken Hoofddorper Tom (64) stil bij zijn plotselinge verlies. Met stilte. En daarna een borreltje met kaas. ,,Want dat was Tom.”

De beveiliger die op het punt stond om met pensioen te gaan zal nooit meer met zijn retriever naar de wekelijkse hondentraining gaan. Hij werd tijdens het pinnen aangevallen door twee jongens en voor de ogen van zijn vrouw doodgestoken.

,,Naarmate we langer met elkaar trainden, leerde ik meer over Tom”, vertelt Willem, die jaren met Tom optrok tijdens de trainingen, aan NH Nieuws. ,,Tom vertelde over de dingen die hij mooi vond. Hoe trots hij was op zijn zoons. Wat ze allemaal bereikt hadden in het leven. Maar ook hoe hij uitkeek naar de komst van zijn kleinkind. Tom werd voor mij een steeds vriendelijkere en warmere persoonlijkheid.”

Nadat hondentrainster Marlies de groep kort heeft toegesproken, word het stil. Een kans om zelf even stil te staan bij het, zo onverwachte, verlies van de Hoofddorper. Na de stilte gaat er een bak met kaasblokjes rond. Een traktatie die Tom normaal altijd meenam: met mosterd uit Groningen en natuurlijk een borreltje. Vriend Ruud vertelt: ,,Tom hield van dat borreltje. Na de training was het altijd eerst koffie, maar daarna kwam de kaas en de drank. Dat was Tom.”

Schokgolf
De gewelddadige dood van Tom ging als een schokgolf door de Hoofddorpse gemeenschap. Twee in het zwart geklede jongens benaderden hem met het doel hem te beroven. Bij de worsteling die volgde stak een van de berovers hem neer, terwijl zijn vrouw vanuit de auto alles zag gebeuren. Hulp van het toegesnelde ambulancepersoneel mag niet meer baten. ,,Een vreselijk drama”, zegt een medeorganisator van de lichtjestocht, die liever anoniem wil blijven.

Om de 64-jarige Tom een laatste eer te bewijzen, werd er vrijdagavond een herdenkingstocht georganiseerd in de wijk waar het drama plaatsvond. De deelnemers, enkele honderden, was gevraagd een lichtje mee te nemen. Bewoners langs de route was gevraagd een lantaarntje of een kaars in de voortuin of achter het raam te zetten om zo ‘een spoor van licht’ door de wijk te creëren.

Een dag na de steekpartij werden door de initiatiefnemers van de tocht de eerste kaarsen en bloemen neergelegd op de plek van het drama. Ondertussen is er een bloemenzee ontstaan.

Daders
Afgelopen woensdag werden twee 15-jarige jongens uit Hoofddorp aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van hun plaatsgenoot. De twee zitten in beperkingen en mogen alleen contact hebben met hun ouders. Vrijdag is bekendgemaakt door de rechter-commissaris dat de twee langer vast blijven zitten.

Een 16-jarige jongen die eerder werd aangehouden is vrijgelaten, reden om hem langer vast te houden was er niet.

Zus van Humeyra: ‘Zo kan ik hem nog een béétje raken, ik wil hem pijn doen’

Wie vermoordde Durdana uit Heino: piraten of haar eigen man Peter?