in

Dit zegt de kleur van je menstruatiebloed over je gezondheid

Periodes, en het allerbelangrijkste, periodebloed wordt langzaamaan minder taboe voor de maatschappij. Als je weet hoe je menstruatiebloed eruit moet zien, kan dat je redden van zeer gevaarlijke omstandigheden. De lichtroze kleur van je menstruatie kan bijvoorbeeld wijzen op een laag oestrogeengehalte en kan een signaal zijn van een naderende osteoporose-diagnose op latere leeftijd.

Wij van Leefspiritueel hebben ontdekt wat de kleur van je menstruatiebloed je kan vertellen over je gezondheid en hoe je ermee om moet gaan.

7. Roze-achtige kleur
Rozeachtig gekleurd periodebloed kan duiden op een laag oestrogeengehalte. Als je een fervent loper bent, kan dit ook een reden zijn voor je menstruatiebloed om licht van kleur te zijn, want het is bewezen dat het spelen van sport, met name hardlopen, kan leiden tot een daling van de oestrogeenspiegels.

Het is iets om op te letten, want sommige studies hebben een verband gevonden tussen een laag oestrogeengehalte en osteoporose op latere leeftijd.

Lees ook  Jongeren steken kinderboerderij in brand - Kat Smokey overleeft brand niet

6. Waterig
Waterig, bijna zonder kleur of superlichtroze menstruatiebloed betekent dat je ofwel een tekort aan voedingsstoffen hebt, ofwel dat je zelfs eierstokkanker kunt krijgen. Maar wees niet te nerveus, eierstokkanker is verantwoordelijk voor minder dan 2 procent van alle gynaecologische kankers.

5. Donkerbruin
Donkerbruin of donkerrood kan betekenen dat een deel van het oude bloed te lang in de baarmoeder heeft “gezeten”. Niemand weet waarom dit gebeurt, maar dit wordt als normaal beschouwd.

4. Dik en ziet eruit als jam met stolsels
Jam-achtige bloedontlading tijdens je menstruatie met donkerrode stolsels betekent dat je een laag progesterongehalte en een hoog oestrogeengehalte zou kunnen hebben. Meestal betekent het niets. Echter, als de stolsels groot zijn en er zijn veel van hen, kan het betekenen dat je een hormonale onbalans hebt. Ook kunnen fibroïden in je baarmoeder de oorzaak zijn. Deze aandoening zou je echter niet moeten laten schrikken.

3. Grijze-roodachtige mix
Grijze of grijs-rode mengeling kan twee dingen betekenen: als je niet zwanger bent – het is een signaal voor een SOA/STI-infectie, maar als je ten minste één van je menstruaties hebt gemist, kan het een vroege miskraam betekenen.

Lees ook  Fans zijn verbaasd, Trijntje Oosterhuis heeft het lichaam van een jonge Godin

2. Veenbesrode kleur
Het cranberrykleurige bloed tijdens de menstruatie wordt als gezond en geweldig beschouwd. Maar het moet worden opgemerkt dat wat voor de één normaal is, voor de ander misschien niet het geval is. Het is dus een goed idee om regelmatig een afspraak met een arts te maken.

1. Oranje
Oranje kleur, net als een grijs-rode mix kan betekenen dat je een infectie hebt. Echter, een slechte geur en hevige pijnen zullen dit vergezellen als het een SOA/STI-infectie is.

Nu heb je gezien welke kleur je menstruatiebloed zegt over je gezondheid. Misschien is het tijd om een afspraak te maken met je gynaecoloog. Vertel ons in de reacties wat je denkt.

Yolanthe Cabau “Ik mis je”

Jeuk en uitslag door een processierups? De symptomen wat je ertegen kunt doen