in

Dit is de reden waarom sommige mensen niet zachtjes kunnen niezen!

Je voelt die vervelende kriebel in je neus en voor je het weet ontgaat er met veel kabaal lucht uit je neus en mond. Een ware explosie vond plaats in jouw neus. Een herkenbaar scenario? Lees dan snel verder waarom het sommige gewoonweg niet lukt om zachtjes te niezen.

Hoe komt het toch dat heel het huis trilt wanneer je moet proesten?

Genetisch bepaald
Het blijkt dat zo’n 18 tot 35 % van de bevolking niet zachtjes kan niezen. Hoe het komt dat sommige mensen met veel lawaai proesten? Over deze kwestie bogen onderzoekers zich al in 1964. Of je geluid maakt wanneer je niest is genetisch bepaald. 67 % van degenen die luid en duidelijk een nies ten gehore brengen hebben gemiddeld meer zenuwen in hun hoornvlies, waardoor niezen voor hen gevoeliger is. Hun reactie op een nies kan daardoor door de buitenwereld als overdreven worden beschouwd. Dit onderzoek werd echter niet heel betrouwbaar gezien het werd uitgevoerd onder slechts 12 personen.

Lees ook  Vrouw van ‘uitgeschakelde’ Marco Borsato in bikini is ook op haar 51e nog donders strak!

Fun feitje
Hoe je het ook wendt of keert; als je moet niezen, moet je niezen. De luide niezer in Nederland maakt meestal het geluid: hatsjoe. Iemand die een andere taal spreekt maakt vaak een ander geluid wanneer ze proesten. Zo zeggen niezers in Engeland ‘Achoo’, in Frankrijk ‘atchoum’, in Japan ‘hakashun’ en op de Filipijnen ‘haching’.

Lees ook  Deze nieuwe Netflix-serie wordt nu al de engste ooit genoemd en de trailer geeft je nachtmerries

Vader hoort rare geluiden uit de zolder komen, plaatst verborgen camera en ontdekt nare waarheid

Ze hoort een rumoer over een hond die ´s nachts huilt in de bergen – ze klimt omhoog en ontdekt iets opmerkelijks