in

Dieven vernielen graven op Groningse begraafplaats: ‘Meer dan honderd’

De Groningse politie wil graag weten wie verantwoordelijk is voor de vernielingen op de Noorderbegraafplaats in de noordelijke stad.

Begin deze maand ontdekten hoveniers dat er meerdere graven op het kerkhof waren vernield en beschadigd. Bij elk ontheiligd graf blijkt lood te zijn gestolen.

De grafschenners gingen niet bepaald voorzichtig te werk. Grafstenen werden losgewrikt en betonnen grafdelen zijn gewoon opzij gegooid.

Alles lijkt gedaan om maar zo gemakkelijk mogelijk bij het metaal te kunnen komen. Vooral de oude graven op de monumentale begraafplaats waren doelwit: daar zit vaak nog lood in verwerkt.

Lees ook  De dochter van Tom Egbers laat weinig aan je verbeelding over:

De beheerder van de begraafplaats, Pieter Kranenburg, is behoorlijk verbolgen over de vernielingen. Hij is nog steeds aan het inventariseren om hoeveel graven het precies gaat.

“Het zijn er meer dan honderd. Ook dit weekend zijn ze bezig geweest”, vertelt hij boos aan Hart van Nederland. Er is inmiddels namens de gemeente aangifte gedaan van grafschennis.

Loodprijs niet erg hoog
Veel geld valt er overigens niet te verdienen aan het gestolen metaal: de loodprijs ligt nu namelijk rond de 1,20 euro per kilo.

Lees ook  Relschopper Eindhoven: 'Ik had de steen vast om hem in de bosjes te leggen'

Bij Lodewijk Hendriks van Metaalhandel Groningen hoeven de dieven het ook niet te proberen. “Als ze bij mij aankomen met lood dat gestolen is van de begraafplaats, dan schop ik ze zo weer het kerkhof op. Ik word daar echt pissig van.”

De politie laat weten dat ze de zaak in onderzoek hebben en roept iedereen die iets gezien heeft op de begraafplaats of meer weet over de vernielingen op om zich te melden. Dat kan via telefoonnummer 0800-6070, of anoniem via 0800-7000.

Paard bezwijkt aan verwondingen door beet loslopende hond: ‘Dit had niet hoeven gebeuren’

Gestolen bejaarde shedlandpony van Hans (75) is weer terecht: ‘Heel erg opgelucht’