in

Dierenbeul stopt kat Sprotje minutenlang in snikhete oven

De man uit Kortrijk die begin juni 2018 een katje in een snikhete oven stopte, mag het gaan uitleggen in de rechtbank van eerste aanleg in Ieper. De zaak wordt er eind deze maand ingeleid. “We willen de maximumstraf”, zegt Michel Vandenbosch van dierenrechtenorganisatie Gaia. “Het is nu tijd om een duidelijke lijn te trekken.” Ook de stad Kortrijk en dierenartsenpraktijk Overleie stellen zich burgerlijke partij in de zaak.

De kat, die later de naam Sprotje kreeg, werd door A.P. als voetbal gebruikt en een kwartier lang in een oven gestopt. “Omdat ze vervelend was”, reageerde A.P. toen. De feiten gebeurden op een feestje met jongeren in de Noordstraat in Kortrijk. Een mama van één van die jongeren, niet van A.P., bracht de zwaar verbrande en pijn lijdende kat pas enkele dagen later naar dierenartsenpraktijk Overleie. Sprotje vocht er voor haar leven. Ze kwam er uiteindelijk toch door, dankzij de uitstekende zorg en een geslaagde operatie in dierenartsenpraktijk Overleie. Sprotje woont ondertussen al goed acht maanden bij een koppel in het Oost-Vlaamse Buggenhout.

Goed onderzoek
Het verhaal trof dierenminnend Vlaanderen diep in het hart. Het parket liet niet betijen. De zaak wordt op maandag 27 mei ingeleid in de rechtbank van eerste aanleg in Ieper en wordt enkele weken later gepleit. “Er is een goed onderzoek gevoerd”, vindt advocaat in dierenwelzijnsrecht Anthony Godfroid. “De dader betwist de feiten niet. Maar hij doet alsof hij gek is. Hij mag volgens ons nooit dieren houden.”

LEES OOK!
Jongetje (5) schiet broertje dood met wapen dat hij in bos gevonden had.

Serieuze bolwassing
Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) liet naar aanleiding van het verhaal over Sprotje de straffen voor dierenmishandeling aanzienlijk verstrengen. Daders riskeren nu tot achttien maanden cel. Maar omdat de feiten in Kortrijk van voor die wetswijziging dateren, riskeert A.P. maximum zes maanden effectieve celstraf, gekoppeld aan een forse boete tot 16.000 euro en een levenslang verbod op het houden van dieren. “Ik hoop dat de dader de strengst mogelijke straf én een serieuze bolwassing krijgt”, zegt Michel Vandenbosch.

Geen schuldbesef
De Kortrijkse schepen van Dierenwelzijn Bert Herrewyn (sp.a) sluit zich daar bij aan. “Het gaat om ernstige feiten en de dader heeft geen schuldbesef. Een lichte straf volstaat dus niet. Dieren zijn wezens met gevoelens”, stelt Bert Herrewyn. Dierenarts Valérie Huvaere van de praktijk Overleie volgt hen ook hierin. “De dader mag uiteraard nooit geen dieren meer houden. We vragen verder zelf een symbolische schadevergoeding van 1 euro. Omdat het ons niet om het geld te doen is. De kosten van de verzorging van Sprotje konden dankzij een crowdfunding betaald worden. De rest van het geld ging naar goede doelen en de oprichting van de vzw Sprotjesfonds, om zo ook de kosten van de zorg van andere mishandelde dieren te dragen. Sprotje stelt het prima nu. Ze wordt verwend en is een beetje een dikzakje geworden”, glimlacht Valérie Huvaere.

LEES OOK!
Afgevallen Olcay Gulsen draagt gewaagde outfit

Meldpunt
Nog een gevolg van de zaak rond Sprotje is dat er nu een meldpunt dierenmishandeling is in Kortrijk. “Dat is voor alle duidelijkheid niét met een nieuw telefoonnummer. Dierenmishandeling melden doe je bij de stad via het gratis nummer 1777 of bij de politie via het gratis nummer 1701. Er wordt altijd gevolg aan gegeven”, zegt schepen Bert Herrewyn. “Er komt verder, tegen de zomer, een raad voor dierenwelzijn met een vertegenwoordiging van dierenartsen, opvangcentra, de stad, het OCMW en de politie om zaken rond dierenwelzijn te bespreken en op te lossen. Zoals over mensen die niet in staat zijn om zelf huisdieren te houden. Of over de opvang van huisdieren van mensen die bijvoorbeeld voor een lange tijd in het ziekenhuis moeten opgenomen worden.”

Dieren met opzet verdronken in Assen

Vluchteling steekt jongen (11) neer: “Sterf, sterf”