in

Dermatologen leggen uit waarom je nooit een puistje moet uitknijpen

Het is moeilijk te weerstaan aan de drang om puistjes te laten knallen wanneer ze verschijnen – meestal op de meest ongelegen momenten. Echter, dermatologen waarschuwen dat dit een verkeerde stap is voor een acne-uitbraak.

Voor degenen die misschien niet al bewust zijn, de huid is het grootste orgaan van het lichaam. Het beschermt ons ook tegen veranderingen in temperatuur, micro-organismen, straling, chemicaliën en nog veel meer. En hoewel het uitstekend werk doet om onze gezondheid en het algemene welzijn te beschermen, is de huid helaas gevoelig voor acne en andere onzuiverheden. Hoewel onvolkomenheden van de huid niet het einde van de wereld zijn, kunnen ze snel hun tol eisen aan het gevoel van eigenwaarde.

Als zodanig, als het gaat om puistjes, in het bijzonder, veel individuen proberen vaak om ze te knallen, zodat ze niet zo prominent aanwezig zijn. En dat lijkt op dat moment misschien een goed idee. Er zijn echter veel redenen waarom je de drang om puistjes te laten knallen, ook wel acne genoemd, zou moeten beteugelen.

In dit artikel gaan we dus dieper in op wat er gebeurt als je puistjes popt en ook wat je als alternatief zou moeten overwegen.

WAT GEBEURT ER MET JE HUID ALS JE PUISTJES KNIJPT?
Als het om puistjes gaat, is er veel meer aan de hand dan wat we zien als we in de spiegel kijken. De kleine verhoogde bultjes die we als onooglijk beschouwen, worden puisten genoemd, en ze bevatten vuil, olie en andere bacteriën. De primaire rol van deze puisten is het isoleren en voorkomen dat deze verontreinigingen andere delen van de huid aantasten. Als je je puistjes laat knallen, zullen het vuil, de olie en andere bacteriën in de puistjes naar buiten komen, wat de grootte van de puistjes zal verminderen; het nadeel is echter dat deze verontreinigingen vaak in andere poriën in jef huid sijpelen.

Uiteindelijk zul je waarschijnlijk meer puistjes krijgen dan waar je oorspronkelijk mee begonnen bent. Bovendien kunnen oliën, vuil en bacteriën ook van je vingers naar de poriën in je huid stromen. Als dit gebeurt, kan dit leiden tot zowel littekens als infecties. Kortom, het knallen van je puistjes heeft een grote invloed op de gezondheid en het uiterlijk van je huid.

HOE KOM JE VAN PUISTJES AF ZONDER ZE UIT TE KNIJPEN?
Laten we, na de gevolgen van het knallen van puistjes in detail te hebben uitgewerkt, onze aandacht richten op het wegwerken ervan zonder het nog erger te maken. En ja, het is mogelijk. Een aantal van de meer beproefde thuisremedies zijn de volgende:

Tea tree olie
De tea tree olie wordt gewonnen uit de Melaleuca Alternifolia, een inheemse boom uit Australië, en is een uitstekende thuisbehandeling voor vervelende acne. Volgens informatie gepubliceerd door Healthline, een online gezondheidsinformatiebron voor de consument, is tea tree olie effectief in de bestrijding van cutibacterium acnes en staphylococcus epidermidis. Het is belangrijk op te merken dat deze twee vormen van bacteriën de belangrijkste oorzaak zijn van huidontsteking en puistjes. Een afzonderlijke studie, gepubliceerd door de National Institutes of Health, onthulde dat 5 procent van de theeboomolie net zo effectief is in het verminderen van acne als behandelingen die 5 procent benzoylperoxide bevatten. Meer nog, deelnemers aan de studie die theeboomolie gebruikten om acne te bestrijden ondervonden minder bijwerkingen, zoals verbranding, droogte en irritatie, in vergelijking met degenen die benzoylperoxide gebruikten.

Lees ook  Laat Anita hier de hardste (en natste) scheet óóit?

Hoe tea tree olie te gebruiken om puistjes te genezen
Nu we hebben vastgesteld dat tea tree olie een veilige en effectieve manier is om puistjes op te lossen, laten we eens kijken naar de stappen die je moet nemen om het meeste uit deze thuisremedie te halen:

1. Meng 1 deel tea tree olie en 9 delen water door elkaar.
2. Breng een kleine hoeveelheid van het mengsel aan op een schone doek of wattenstaafje voordat u het op uw puistjes aanbrengt.
3.. Herhaal dit proces een of twee keer per dag totdat je puistjes zijn verdwenen.
4. Als je een gevoelige huid hebt die gevoelig is voor droogte, kan het een goed idee zijn om een vochtinbrengende crème te gebruiken na het aanbrengen van tea tree olie op je puistjes.

Samen met tea tree olie, rozen, lavendel, kruidnagel en verschillende andere essentiële oliën zijn ook effectief in het oplossen van puistjes.

Groene thee
Naast de vele gezondheidsvoordelen kan groene thee ook helpen om puistjes te verminderen door zijn antioxiderende eigenschappen. Dezelfde studie gepubliceerd door de National Institutes of Health onthulde dat groene thee niet alleen ontstekingen bestrijdt, maar ook de productie van talg en cutibacterium acnes belemmert, die beide kunnen bijdragen aan een problematische huid.

Hoe gebruik je groene thee om te voorkomen dat je puistjes moet uitknijpen?

Om het meeste uit het gebruik van groene thee op je puistjes te halen, zul je het volgende willen doen:

1. Bereid de thee voor volgens de verpakkingsinstructies en laat hem afkoelen.
2. Breng de thee met een schone doek, wattenbolletjes of een spritzerflesje aan op je puistjes.
3. Laat de thee ongeveer 10 minuten op je huid staan voordat je je gezicht wast.
4. Herhaal dit proces een of twee keer per dag totdat je puistjes zijn verdwenen.

Net als bij etherische oliën is het een goed idee om, als je een droge huid hebt, een vochtinbrengende crème te gebruiken nadat je de groene thee van je huid hebt gewassen.

Aloë Vera
Het gebruik van volledig natuurlijke Aloë Vera is een andere geweldige manier om acne te verminderen zonder je huid verder te irriteren. Vergelijkbaar met veel van de andere thuisremedies die in dit artikel worden beschreven, is Aloë Vera nuttig als het gaat om het bestrijden van de bacterie en het verminderen van ontstekingen die puistjes en andere huidproblemen veroorzaken. En in tegenstelling tot wanneer je puistjes krijgt, zal Aloë Vera geen littekens of infecties veroorzaken als je werkt aan het bereiken van een smetvrije huid. Aloë Vera gel, die lupeol, salicylzuur, ureumstikstof, kaneelzuur, fenolen en zwavel bevat, helpt bij de bestrijding van bacteriën die anders plaats zouden maken voor puistjes.

Hoe gebruik je aloë vera om je puistjes te verminderen?

Om het meeste uit het gebruik van Aloë Vera op je puistjes te halen, zul je het volgende willen doen:

1. Schraap een lepel Aloë Vera-gel van de bladeren van een Aloë Vera plant.
Voor het beste resultaat kun jef overwegen om Aloë Vera te combineren met een andere acnebehandeling van je keuze, omdat dit de anti-acne effecten een boost zal geven.
2. Herhaal dit proces een of twee keer per dag totdat je puistjes zijn verdwenen.

Lees ook  Vrouw die als eerste gezichtstransplantatie kreeg, is overleden: “Een héél moedige vrouw”

WANNEER MOET JE OVERWEGEN OM NAAR EEN DOKTER TE GAAN?
Als je de in dit artikel beschreven huismiddeltjes hebt uitgeprobeerd en merkt dat je nog steeds last heeft van puistjes, dan zou het een goed idee zijn om naar een arts te gaan, bij voorkeur een dermatoloog. Hoewel het in tegenspraak kan zijn met de informatie in dit artikel, zal een dermatoloog puistjes laten knallen om de grootte ervan te verminderen en de gezondheid van je huid te verbeteren. Ze doen dit echter zonder de huid verder te beschadigen.

Voor de behandeling van puistjes zal een dermatoloog handschoenen dragen om het risico op besmetting van de huid tot een minimum te beperken. Ze zullen dan met een steriele naald de buil lanceren voordat ze het vuil, de olie en andere bacteriën verwijderen met een komedonextractor. Voor degenen die er niet mee vertrouwd zijn, zijn comedonextractors kleine metalen hulpmiddelen die de inhoud van een puistje kunnen verdringen zonder de omringende huid te beschadigen.

Afhankelijk van het soort puistjes dat een patiënt heeft, zullen artsen een van de volgende comedonextractors gebrdingenuiken:

– Haakse lus
– Platte lus
– Lancet
– Kleine lus
– Lepelzuiger

HOE JE DE KANS OP PUISTJES KUNT VERKLEINEN
De beste manier om te voorkomen dat je in de verleiding komt om puistjes uit te knijpen is door stappen te ondernemen om de kans op ontwikkeling ervan te verkleinen. Enkele van de dingen die je kunt doen om je huid gezond en smetvrij te houden zijn

Beperking van de zuivelinname
Uit sommige onderzoeken blijkt dat personen die grote hoeveelheden melk, kaas en andere zuivelproducten consumeren een grotere kans hebben om puistjes te ontwikkelen dan personen die dat niet doen.

Minimaliseren van stress
Het is niet verrassend dat stress een tol kan eisen van je geestelijke gezondheid, maar het kan ook invloed hebben op jef huid en algemene fysieke gezondheid. Studies tonen aan dat er een duidelijke correlatie bestaat tussen hoge stressniveaus en puistjes. Toch is het een goed idee om manieren te vinden om stress tot een minimum te beperken door kalmerende baden te nemen, te sporten of te mediteren.

Handen wassen
Gezien het aantal keren dat we ons gezicht met onze handen aanraken, is het een goed idee om ze schoon te houden. Regelmatig handen wassen kan immers het risico op het overbrengen van olie, vuil en bacteriën van je handen naar je gezicht aanzienlijk verlagen, wat kan leiden tot verstopte poriën en puistjes.

Hoewel er andere dingen zijn die je kunt doen om de kans op puistjes te minimaliseren, zijn de dingen die in dit artikel worden genoemd de dingen die vaak worden aanbevolen door dermatologen.

Bovendien, mocht je ondanks je nieuwe kennis besluiten om puistjes te laten knallen, dan moet je je handen wassen voordat je dit doet!

Kortom, het is nooit een goed idee om puistjes te knallen, want dat kan meer kwaad dan goed doen. In plaats daarvan moet je de aanbevelingen in dit artikel volgen voor effectieve thuisbehandelingen die je zullen helpen om er vanaf te komen. Natuurlijk, als je worstelt met ernstige of hardnekkige puistjes, zou het in je eigen belang zijn om een afspraak te maken met een huisarts of dermatoloog.

Gebroken ouders dood aangetroffen nadat hun geliefde zoon de strijd met hersenkanker verloor

‘Ik app m’n vader nog steeds dat ik van hem hou, ook al krijg ik geen reactie meer’