in

Denk je dat iemand liegt? Aan deze signalen kun je een leugen herkennen

Iedereen vertelt weleens een leugen. Je liegt als je zegt van niet. Volgens de meeste mensen moet een leugentje om bestwil kunnen.

Toch kan het niet fijn zijn als iemand tegen je liegt. Vaak is het aan iemands lichaamstaal af te lezen of diegene de waarheid spreekt of niet. Let daarom op deze zeven signalen om een leugen te herkennen.

Leugens
Een leugen vertellen is zo vreemd nog niet. Gemiddeld vertellen we er zelfs twee per dag. Toch zijn we niet altijd even goed in het herkennen van een leugen. In slechts 54 procent van de gevallen herkennen we of iemand de waarheid spreekt of niet. Helaas is het niet zo makkelijk als bij Pinokkio, wiens neus groeit als hij een leugentje aan het vertellen is. Maar er zijn wel andere signalen waar je op kunt letten.

1. Gezicht aanraken
Onze neuzen groeien dan wel niet als we de waarheid niet spreken, maar onbewust gaat ons gezicht wel jeuken. Vaak gaat iemand die aan het liegen is dan ook aan zijn gezicht zitten, om de aandacht op iets anders dan de leugen te richten.

Lees ook  Scheer op dit moment van de dag je benen voor het beste resultaat

2. Gesloten ogen
Wanneer iemand steeds zijn ogen even gesloten houdt, zo’n twee seconden, kan dit erop wijzen dat hij liegt. Het sluiten van je ogen werkt namelijk als een soort verdedigingsmechanisme.

3. Observeren
Om te weten of iemand de waarheid spreekt of niet, kun je dus naar diens lichaamstaal kijken. Maar daarvoor is het wel belangrijk om te weten hoe deze persoon zich normaal gedraagt. Praat daarom ook over koetjes en kalfjes om te kijken hoe hij normaal gedraagt. Misschien heeft je gesprekspartner altijd wel een tic dat hij met zijn schoen tikt of aan zijn oor zit. In dat geval wijst zulke lichaamstaal er dus niet op dat hij aan het liegen is. Hij doet het immers vaker.

4. Knipperen
Normaal gesproken knipperen we om de tien tot twaalf seconden met onze ogen. Als je onder druk of spanning staat, ga je veel sneller achter elkaar knipperen. Dat is dus ook wat er gebeurt als iemand aan het liegen is.

5. Rood worden
Sommige mensen kunnen een heel rood gezicht of vlekken in de nek krijgen als ze aan het liegen zijn. Door de adrenaline die veroorzaakt wordt door het liegen, kleurt het gezicht rood. Hier kunnen zij dus niets aan doen, maar het is wel een signaal van het lichaam dat er iets niet klopt.

Lees ook  5 mogelijke oorzaken van overmatige dorst

6. Droge lippen
Sommige mensen persen hun lippen samen of zuigen aan de binnenkant van hun wangen als ze liegen. Met droge lippen tot gevolg. Daarnaast lijkt je mond extra droog te worden als je een leugen aan het vertellen bent. Dus als je gesprekspartner bij een moeilijk onderwerp de keel schraapt of erg dorstig is, moet je zijn woorden misschien met een korreltje zout nemen.

7. Gesloten houding
Voor veel mensen is het moeilijk om te liegen. Ze zullen dan ook niet heel zelfverzekerd zijn als ze hun leugen aan het vertellen zijn. Vaak kun je het dan ook goed zien aan een gesloten houding als iemand liegt. Vaak is het bovenlichaam gespannen en wijzen schouders en benen de andere kant op.

Overleden Luuk (18) krijgt een eigen Tripel: ‘Een biertje vol liefde’

Man woont naast ziekenhuis en dient klacht in omdat de bevallende vrouwen “te hard schreeuwen”